Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek

Dupla akku, hőmérő és terepre szabott titánváz: kihívót kaptak-e az elit sportórák?

Sport, egészség, üzemidő

A Samsung sportértelemben használja a Pro jelzőt, és a Watch5 tud olyat, amit egyik fő riválisa, az Epix nem: Galaxy telefonnal párosítva kérhetünk EKG és vérnyomás-mérést, ami bár sem nem orvosi pontosságú, mindenképp hasznos. Az EKG funkció nem alkalmas szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálására, így például szívrohamot sem jelez, ám a mutatóujjat a bekapcsolóra téve szép grafikont rajzol ki a rendszer, amit meg lehet mutatni a háziorvosnak, a pitvarfibrilláció rendellenességeire pedig kapunk jelzést. Orvosi műszerrel nem tudtam összenézni, de AliceWake szerint a Watch4 EKG-ja korrektnek bizonyult referenciakészülék mellett, és ugyanez a szett végzi a testösszetétel megállapítását is, amihez már két ujjat kell a két gombra helyezni. Testadataink alapján jönnek a tippek testzsír százalékra és vázizomzat tömegre, és ezt éppúgy nyomon követhetjük hosszútávon, tanácsokkal, mint a vérnyomás változását.


[+]

Utóbbit elsőre mindenképp felkarra erősíthető mérőeszközzel kell kalibrálni, és ezt érdemes havonta újra megtenni, ilyen cuccal pedig már volt viszonyítási alapom. Öt nap után a következő értékeket mértem a céleszközzel: 127/92, 127/91, 126/94 mmHg, a Samsunggal ugyanekkor: 109/81, 114/89, 110/83 mmHg. Tíz nap után a céleszköz 130/90, 131/91 és 129/81 mmHg-t, a Watch5 pedig 114/84, 115/85 112/83 mmHg-t mért. Ez elég nagy különbség a Watch5 részéről, hogy következesnek tartsam, viszont komoly vérnyomás-változást remélhetőleg kiszűr és jelez a szokásos értékekhez képest. Annyiból pedig jó a dedikált Health Monitor app, hogy a méréseket egybefogja, amiket aztán könnyebb megmutatni az orvosnak, mint a rengeteg információt szétszóró, és igencsak fejlett Samsung Health alkalmazásban. A fenti lehetőségek pedig újfent aláhúzzák: idővel és további pontosítással a viselhető kütyük kulcsfontosságúak lehetnek nem csak egészségmegőrzésben, hanem a betegségek megelőzésében is. Balesettől mondjuk az óra nem véd meg, de képes esést érzékelni, majd vészjelzést küldeni.

[+]

Sportvonalon a térképes navigáció az újdonság, ami annyit tesz, hogy egy GPX fájlt a telefonról átvéve egy korábbi gyalogtúra vagy kerékpárútvonal alapján lépésről-lépésre történő navigációt kapunk az edzés során, a Google Térkép megjelenítésével, mobil- és adatkapcsolat nélkül. Ehhez célszerű indulás előtt és adatkapcsolat mellett belenagyítani a térképbe, hogy a részleteket mentse az óra, viszont érdekes helyeket keresni, az útvonalon változtatni vagy újratervezni nem tudunk, legfeljebb visszavezetést kérni. A térképes edzéskövetés pedig elsőre a túrázásra és a kerékpározásra korlátozott, és amíg városban vagy a Google által jelölt vidéki utakon működik a lépésről-lépésre történő vezetés, a hazai turistautakon, ösvényeken és a Google által nem ismert szakaszokon egyáltalán nem. Pedig ugye arrafelé túrázik az ember, nem a betondzsungelben, és ugye a terepfutás térképezése is kiesik, mert az a sport nem támogatott. Ugyanígy hiányzik a túrához a magassági árnyékolás vagy az emelkedés előrejelzése.

[+]

Hegymászáshoz maradjunk tehát a telefonnál (a Locus nekem remekül bevált), vagy olyan Garminnál, amely városi és túratérképekkel egyaránt rendelkezik az offline navigációhoz, a menet közbeni POI kereséshez, előre beállítható állomásokkal, illetve tempó-, és magasságstratégia felépítésével. Ha ilyesmi a végcélja a Samsungnak, egyfelől adunk neki időt ezt elérni, viszont fontos lenne az offline térképek és GPX-független navigáció bevezetése minden GPS-es sporthoz, illetve a Kárpát-medencében olyan OpenStreetMaps réteg elérése, amelyik jelöli a turistautakat és az ösvényeket. A Samsung egyébként rengeteg edzésfélét követ testreszabható adatmegjelenítéssel és offline zenehallgatással, engem csak az zavar, hogy egy GPS-es mozgásformára bökve azonnal indul a rögzítés, illene előtte megvárni a félperces pozíciószerzést.

[+]

Ha megvan, pontos a GPS/GLONASS/Galileo/BeiDou műholdas útvonalkövetés, csak néhány többcsatornás rivális tér le kevésbé a budai ösvényekről. 4,95 km-es futószakaszra az óra 4,91-et, 7,5 km-esre pedig 7,45-öt mért korrekt pontossággal az ösvények mentén, a mérés gyakorisága vagy a műholdak variációja nem állítható. A pillanatnyi magasság hozzávetőlegesen pontos, a teljes emelkedés edzés során viszont 20-30 métert tévedett a fenti szakaszok esetében, melyen a Samsung Egészség nem pontosított. Sebaj: ott a Strava szinkron és a GPX export bármely más szolgáltatásba, vagy valamelyik alternatív sport app használata, szóval nem vagyunk a sokrétű Samsung Health ökoszisztémába zárva. Utóbbi VO2Max-ra ad egyébként információt, és kapunk egyéb tippeket, ám regenerációra, erőnlétre, edzettségi állapotra, dinamikára vagy potenciális versenyidőre nem.


[+]

A pulzusmérés nyugalmi állapotban, gyalogtúrán és futás közben pontos: bár az edzések első egy-két percében lohol a pulzusemelkedés után, ezt követően gyorsan lereagálja a zónaváltást és nincsenek kilengések a grafikonon. Edzőteremben kevésbé rózsás a helyzet: az órát szokásos módon viselve, elliptikus tréneren nem nagyon jött össze a mérés, ami a Garmin, Huawei és Polar cuccoknak ugyanígy viselve igen. Kicsit már kényelmetlenül a csuklóra szorítva viszont helyreállt a dolog, bár ekkor is voltak a Samsungnak kilengései. Az erőedzésnél ezek határozottabbak voltak, úgyhogy jobb pulzuspántra váltani a konditeremben, igaz: ezekkel nem mindig dolgozik össze hatékonyan a Galaxy (a Polar H10+ problémás), ilyen igény esetében jobb tehát Garmin vagy Polar ökoszisztémán belül maradni. A Watch5 tud viszont komplex edzéseket követni: egy mozgásforma megállításakor új sportot adunk hozzá, és a végén részletes, többlépcsős lebontást kapunk. Ugyanígy edzésterveket is kérhetünk igény és testsúly alapján, és persze közösségi kihívásokat, ami szintén motiváló lehet.

[+]

A véroxigén-telítettség problémás, ha az órát normálisan viselem (így éjszaka): ha egyáltalán összejön, hatalmas a szórás a kapott értékekben (80-95%), pedig egy gyógyszertári, ujjbegyes céleszköz kiegyensúlyozottan, rendre 97-99% között mért. Az izzadt csukló sem segít és a Samsung mérésébe valószínűleg a testszőr is beleszól. Ha viszont követem a gyártó előírásait nappal, nyugodtan, száraz karon szorosan feltolva, akkor ötből négyszer összejön a mérés, és háromszor 97-99% közötti adatot kapok – a negyedik valahol 90-96% között mér félre. Véroxigén-telítettségben speciel egyelőre a Garmin sem elég jó, de a Huawei például sokat fejlődött, alváskövetésre mindenesetre egyiket sem használnám, ami a Samsungnál opció. Az óra felismeri a lefekvés, a felkelés és a felriadás időpontjait, valamiféle REM és mély alvást is kirajzol tippekkel, és még a horkolást is figyeli, másnap meghallgatható felvételrészletekkel. Stresszmérésben megint nagyobb a szórás az ideálisnál, viszont kapóra jönnek a légzőgyakorlatok, a lépésszámlálás pedig kifejezetten pontos mászkálás közben, és az algoritmus ügyesen szűri ki az egyéb mozdulatokat.


[+]

Az üzemidő nálam kulcskérdés a műfajban, és már az zavar, ha 3-4 naponta másfél-két órára lekerül a cucc a karomról. Megnyugtató egy Garmin, Amazfit vagy Huawei több napos vagy hetes üzemideje, és nem azért, mert ilyen ritkán töltöm, hanem mert elég csak egyszer-egyszer 15-20 percre nélkülözni, és a százalékok csekkolása nélkül tudom, hogy napokig nem kell újra töltőért nyúlni. Ezért tűnt ígéretesnek a Watch5 Pro 80 órás gyártó szerinti üzemidő GPS használat nélkül, ami közel 3,5 nap. Átlagos használattal, másfél óra GPS edzéssel és mindig aktív kijelző nélkül nekem viszont szűk 2,5 nap jött össze. A fél nap meg nem nap, mert nincs nálam mindig a töltő, ergo kétnaponta kellett etetnem, ami nagyon kevés egy profi sportóra mellett, és a maradék 30%-ról is másfél óra 100%-ra jutni, ami meg nagyon lassú 25 wattos Samsung Super Charge 2.0 adapterre kötve is. Az a sanda gyanúm, hogy Snapdragon W5+ Gen-1-gyel jobb lett volna a dolog, így GPS-es fogyasztásban is: egy óra műholdas követés 9%-ot merít, így egy töltésből nemhogy a Kinizsi százas 24 órája, szerintem egy egész napos kerékpár- és gyalogtúra követése sem jön ki. Takarékos móddal kicentizve meglehet a három nap vegyes használat, de ugrik vele a WiFi, a háttérszinkron és a teljesítmény egy része, ha pedig a mindig aktív kijelző be van kapcsolva, lehet a két nap sincs meg egy töltésből.


[+]

Verdikt

A Galaxy Watch5 Pro a Samsung eddigi legjobb órája, és ami fontosabb: a tavalyi bétás indításnál komplettebb és kiforrottabb. Ám elég jó-e, hogy 205 ezres WiFi-s és 225 ezres LTE-s árát kétnapos töltésrátára erősítve igazolja? Mivel a Watch4 lényegében ugyanaz, és szoftverfrissítésekkel tavalyi hibáit levetkőzte, a mindennapos töltést bevállalva a legtöbb érdeklődőnek valószínűleg megéri féláron megvenni a régebbit, főleg a lünettás Classicot, jelentősen csökkent ugyanis az újdonság kezelhetősége azt elhagyva. Mivel pedig a hőmérő még kihasználatlan és a térképes követés erősen korlátozott, olyan előnyei maradtak csak a Prónak, mint a tényleg szívós titán váz és zafírüveg védelem, vagy a kényelmes és jól állítható pánt. Egyébként mindkét órageneráció temérdek szenzort és lehetőséget, ügyes egészségkövető ökoszisztémát és exportot, EKG-t és vérnyomás-mérést, korrekt edzéskövetést és kiszerelés szerint LTE kapcsolatot biztosít megnyerő formában, jó kijelzővel és a feladathoz végre felnőtt Wear OS platformmal, illetve One UI integrációval.

Mindez pedig éppen Samsung telefon mellé teszi a régi-új családot ideális választássá, mert a fejlettebb Apple Watch platform iPhone-t igényel. Ha viszont a Watch5 Próval a sportórák megszorongatása volt a cél, akkor még mindig a Garminnál az előny ökoszisztémában, navigációban, kezelésben és csatlakoztatható kütyükben, szóval maradt még a Samsung kellékében kiaknázatlan potenciál, a néha többhetes üzemidőre pedig nincsen válasza. Igazi trónkövetelő egy lünettát visszahozó Watch6 Classic lehetne, és akkor már rápróbálhatna a Qualcomm fejlettebb lapkájára – a profi kiadás erősségeit ugyanakkor plecsni nélkül is elismerjük, azt ugyanis az olcsóbb modelleknek tartogatjuk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés