Samsung Galaxy S III - csúcstámadás

Hirdetés

MotionWiz

Elvileg a TouchWiz mostantól MotionWiz, de ez az info nem ment át a köztudatba. Mi azt javasoljuk, hogy mivel úgyis nagyon az anyatermészet effektjeire épül a felület és a hanghatások, ezért itthon hívjuk FolyóWiznek az interfészt. Az Android 4.0.4-re épülő felület teljesen megváltozott, sok-sok apróságra gondoltak a mérnökök, s ami talán a legfontosabb, hogy végre van egy egységes stílusa, megjelenése a rendszernek, sokkal kevésbé bazári és sokszínű, mint a korábbi TouchWiz. Már a feloldóképernyő is megragadó, nyilván funkcionalitását tekintve megvannak azok az apróságok, hogy ha egy ikont felhúzunk a kijelző közepe felé, akkor az az alkalmazás indul el, és a nem fogadott események piktogramját simogatva is a megfelelő helyre dob a szoftver, de a legfrankóbb mégis az, hogy a háttérképen fodrozódik a víz, amikor feloldjuk a telefon kijelzőjét. Ez állati látványos, az ember tényleg szeret hozzáérni a felülethez, ráadásul gyönyörű maga az animáció is.

Samsung Galaxy S III Samsung Galaxy S III

Maximum hét oldalas az alapképernyő, ezekből lehet törölgetni, ha ujjainkat összehúzzuk a kijelzőn és egymás mellé rendeződnek az oldalak. Az élő háttérképek között is van egy-két kellemes okosság, én speciel az AccuWeather által szállított frogó szélerőműveket szerettem meg, amelyek napszaknak és időjárásnak megfelelő háttér előtt animálnak. Mondjuk érdemes beállítani, hogy magától frissüljön is az információ, mert kicsit furcsa volt, amikor a szememmel szikrázó napsütést láttam, a kijelzőn pedig villámlott az ég.

Igen sokféle widgettel is készül a Samsung, van egy sereg óraformáció, az időjárás is kapott egy szép felületet, aztán beleszalad az ember egy sereg "S" widgetbe. Most nem akarom nagyon cincálgatni, hogy az "S" ilyen mértékű erőltetése bizonyos körökben előbb-utóbb az "ass" szóval fonódik össze, de tény, hogy van S jegyzet, S könyvjelző és S tervező is. Ezeken felül van egy-két olyan widget, ami teljesen értelmetlen, például a színek invertálása, ami tényleg azt csinálja, hogy az egész menürendszert megbolondítja, csak azt nem tudom, hogy minek. Ugyanilyen értelmetlen a mono hangok bekapcsolására szolgáló minialkalmazás, hasznos viszont a villanót zseblámpaként elindító widget.

Samsung Galaxy S III Samsung Galaxy S III

Az állapotsáv egyik hasznos okossága, hogy az akkumulátor állapotát százalékos értékben is kiírja. Ha lehúzzuk a tálcát, akkor a legfontosabb adatkommunikációs funkciókat tudjuk ki-be kapcsolgatni, valamint ha fut a zenelejátszó, akkor annak vezérlőgombjai is itt vannak. Az értesítéseket az ICS platform irányelvei szerint egy húzással egyenként is eltüntethetjük, a feladatkezelőt pedig a home gomb hosszas megnyomásával hozhatjuk elő. A menübe lépve oldalra tudunk haladni az ikonok között, de van lefelé gördülő listanézet is, amelynél jobb oldalon megjelennek az ABC betűi, hogy így tudjunk gyorsan ugrálni az alkalmazások között. Ha a rácsos nézetnél maradunk, akkor azt mi szabadon is szerkeszthetjük, de ezt is be tudja rendezni a szoftver ABC szerint. Van arra is lehetőségünk, hogy egyes programokat elrejtsünk, ez mondjuk elég hasznos akkor, amikor az ember úgy dönt, hogy az S Voice az ő angoltudásához mérten felesleges. Ettől még a program nem törlődik, csak nem foglalja a helyet a menüben, s persze később visszavarázsolható az ikonok közé.

Azt talán mondani sem kell, hogy a felület sebessége semmi kívánnivalót nem hagy maga után, minden azonnal, egy pillanatnyi késlekedés nélkül történik, az animációk folyamatosak és abszolút nem izgatja a telefont, hogy a háttérben nyolc-tíz alkalmazás nyitva van. Az egész felületen lehet állítani a betűstílust és öt fokozatban a méretet, megadhatjuk, hogy a lezárt képernyőnél milyen információk jelenjenek meg (hírsáv, időjárás), feléleszthetjük a telefont hanggal, és a gyors fotózásnak is van egy trükkje: hosszan kell nyomni feloldás közben a kijelzőt és közben elforgatni: ilyenkor elindul a kamera, viszont magától nem exponál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés