Samsung Galaxy S10e - esszenciális

A Samsung kompakt csúcsmodellje alig kényszerít kompromisszumra a kezelhető méretért és a nagyobb modellekkel teljesen megegyező teljesítményért cserébe. Nincs például véroxigénszint mérő. Na bumm.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Infra nincs, minden más van. Tételesen: NFC, jack csatlakozó, 3.1-es Type-C USB (OTG, MTP, DisplayPort 4K 60 fps támogatással), 5.0-s Bluetooth A2DP, LE, aptX és ANT+ protokollal, a Direct és HotSpot képes WiFi pedig (MU-MIMO, VHT80) 802.11a/b/g/n/ac/ax szabványon kapcsolódik, utóbbi megoldás integrálja a 2,4 és 5 GHz-es sávot a nagyobb lefedettség, a magasabb sebesség és az alacsonyabb fogyasztás érdekében. Ez vezetékmentes hálózaton akár 1,2 Gbps letöltési sebességet jelent. Az LTE modem (4x4 MIMO és eLAA) pedig 2 Gbps elméleti maximumot tud hozni minden hazai frekvencián hétszeres vivőegyesítés (7CA) mellett, mindkét nanoSIM helyen, ha az egyik SIM helyett nem microSD-t tettünk inkább a készülékbe. Navigáláshoz ott a GPS, az A-GPS, a GLONASS, a Galileo és a BeiDou, QZSS nincs. A szenzorok közül szintén csak a hőérzékelő hiányzik, illetve a pulzus- és véroxigénszint mérő. Kijelzőbe (valahova a kamera alá) integrált fény- és közelségérzékelő, gyorsulásmérő, tájoló, giroszkóp, hang- és mágneses szenzor, illetve nyomásérzékelő a felhozatal.


[+]

A szerény termet okán az akkumulátor sem kifejezetten vastag, de a 3100 mAh-s teleppel egész jól elvan az S10e. Az energiafogyasztás a felhasználási szokásokhoz igazodik, így nagyjából egy hét, mire az üzemidő úgymond beáll. Alapvetően 16 órányi netezés és videózás jön ki a telepből 150 nites fényerő mellett, ami figyelembe véve a teljesítményt, korrektnek mondható, de az egy napot meghaladó üzemidőre nem fogadnék, ha sokat nyomkodjuk a készüléket. 5 óra körüli kijelzőidő lehet reális és stabilan egy hosszú napnyi szolgálat. Az akkumulátorbeállításoknál érdemes körülnézni, hogy milyen lehetőségeink vannak a takarékosságra és optimalizálásra.


[+]

A töltés viszont a legkisebb S10 esetében is tempós, noha az iparági szabványok már meghaladták a Quick Charge 2.0 sebességét, a mellékelt hálózati töltőfej QC2.0 vagy AFC szabványon, 15 wattos teljesítménnyel dolgozik. Vezetékmentesen szintén 15 wattot tudunk mozgósítani WPC (Qi) és PMA kompatibilis padokkal. A vezetékmentes töltésmegosztás (PowerShare) szintén opció, ha rászorulók vannak a környezetünkben és ismerik a WPC Qi szabványt. Az üzemidő egyébként lassú, de fokozatos növekedést mutat az előző generációkkal összevetve, de még mindig nem a kitartás a legerősebb érv az S10-es széria mellett. A gyorstöltést is lenne hova gyorsítani.

Értékelés: Samsung Galaxy S10e
Külső
Ergonómia 8,5 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Az S10e egészen kiváló készülék lett, mindössze az üzemidő átlagos. Cserébe a drágább és nagyobb modellekkel megegyező hardverrel, megegyező teljesítményt nyújt. A grafikus pontszámoknak meg külön jót tesz a maximum FHD+ felbontás. A multimédia kiemelkedő, bár itt hiányzik a telés kamera. A mozgóképalkotó képességek így is nagyon komolyak, összességében pedig iszonyú nehéz tényleg rossz képet lőni. Nyilván nem tökély, de állati megbízható a rendszer, úgyhogy elég közel van hozzá. Az S10e szexepilje viszont a csúcskategóriás teljesítmény mellett egyértelműen a mérete. A képátló ugyan 5,8 hüvelyk, a készülék fizikai kiterjedése viszont maximálisan visszafogott a magas kijelző/előlap aránynak köszönhetően. Amibe vágtak egy lyukat, ebbe jobbkezesek akár bele is akadhatnak, ha az értesítő panelt szeretnék elérni, de a forma és a funkció azért összhangban maradt. Ez is egy megoldás és nem rosszabb, mint az összes többi. Annyiban meg mindenképpen jobb, hogy lehetővé teszi az IP védelmet, ami az S10e esetében is 68-s szintű. A bekapcsológomb és az abba épített, hagyományos ujjlenyomat-olvasó nincs jó helyen, de a dupla koppos ébresztés és az arcazonosítás zavarba ejtően kényelmes és nagyon egykezes megoldás. Az S10e 6/128 GB-os konstrukcióban, 257 ezer forintért szinte pont azt kínálja, mint a nagyobb és drágább modellek, csak valóban kompakt kivitelben, ami elképesztően jó fogást és valódi egykezes használatot jelent a gyakorlatban. Az S10e önjogon, képességei és kialakítása alapján kerül egyértelműen az ajánlott kategóriába – ezt most nagyon eltalálták.

Samsung Galaxy S10e

AliceWake

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Négy készülékkel jött meg a Galaxy S10

    A szokásos S10 és S10+ páros mellett akad egy 5G-s verzió is, de a legütősebb az S10e lehet, főleg azért, mert kompakt, mégis erős.

  • Lesz félmilliós S10 variáns is

    Jelenlegi árfolyamon csak kicsit több, mint 500 ezer forintnak megfelelő összegbe kerülhet a legkomolyabb Galaxy S10.

  • Színes felhozatal

    A Samsung csúcsmodelljei különböző színekben lesznek elérhetőek, a legtöbb variáció a Galaxy S10 Lite-ból várható.

Hirdetés