Samsung Galaxy S10e - esszenciális

A Samsung kompakt csúcsmodellje alig kényszerít kompromisszumra a kezelhető méretért és a nagyobb modellekkel teljesen megegyező teljesítményért cserébe. Nincs például véroxigénszint mérő. Na bumm.

Mozgókép és multimédia

A mozgóképfelvételt szuperstabilizálás segíti, de csak FHD 30 fps minőségben dolgozik, nem mintha enélkül kifogásolható lenne a videók minősége. A sztenderd felbontások (FHD, 4K) 30 és 60 fps sebességgel is elérhetők, szuperlassításra 0,4 vagy 0,8 másodperc erejéig van lehetőség 720p 960 fps minőségben, a lassított felvétel viszont 1080p 240 fps minőségben készül. Az ultraszéles látószögű kamerával csak a 30 fps sebesség opció FHD-ban és 4K-ban is, illetve nincs szuperstabi. A nagyobb modellekhez hasonlóan az S10e mozgókép-alkotó képességei is kimagaslóak, a felvételek szuperstabilizálás nélkül is stabilak, a fókusz gyors és megbízható, a két kamera közötti váltás zökkenőmentes és szintén nagyon tempós. A dinamika még nehezített pályán (nappal szembe fordulva) is épkézláb, a hang erőteljes, de valamelyest erősebb a szűrés, mint indokolt lenne. Mondjuk a szélvihar hangja nem hiányzik, de a mellettem álló kolléga is elveszett.

Véletlenül az is kiderült, hogy a hirtelen változó perspektíva és erős mozgás sem zavarja meg a rendszert. A főkamerával véletlenül felvett apróbb intermezzóból kiderült, hogy a kameralencse elé kerülő ujjam és a cipőm orra is tud éles lenni, a kettő közötti váltás pedig hirtelen mozgás mellett is hihetetlenül gyors és stabil. Alapvetően így nem fogunk videofelvételt rögzíteni, de a kamerán nem múlik, ha mondjuk, ad absurdum valaki nekünk ront felvételkészítés közben és fizikai erővel próbálja eltulajdonítani a készüléket, mondván, teljesen biztos benne, hogy őt fotóztuk és kikéri magának. Nem veszélytelen ez a szakma sem.

A vonalélesség és a dinamika mindkét kamera esetében rendben van, a kézremegést és a mozgást a stabilizálással nem rendelkező ultraszéles látószögű egység is jól kezeli. A videókat felvehetjük HDR10+ módban is, de a kontraszt és színoptimalizáció jelenleg még (Samsung) Labs címkével érhető el, tehát kvázi kísérleti funkció. A lejátszáshoz nyilván HDR10+ kompatibilis eszközre lesz szükség. A megjelenítő képességeit a streaming szolgáltatók is kihasználhatják, a Google Widevine L1-es biztonsági szintjének köszönhetően a Neflix és az Amazon tartalmai is széles dinamikatartománnyal kerülnek lejátszásra. Már, ha nem fagy bele a rendszer. A nagyobb modelleknél (S10, S10+) QHD felbontású megjelenítő mellett előfordult, FHD+ beállítással nem.

A Samsung saját lejátszója csak egy lehetőség, alapértelmezetten nincs dedikált alkalmazás erre a célra, de a beépített lejátszó sem fapados. Mivel pontosan ugyanazt tudja, mint az app, csak nincs külön ikonja, nem válogatja ki a videotartalmakat és nem rendezi az állományokat. Amúgy lazán kezeli a feliratokat, hangsávokat, beleértve az AC3 hangot is, illetve minden sztenderd formátumot és kódolást, kivéve a DivX-et. Nyilván a 4K tartalmakkal sincs gond, lehet kisablakban nézni, többféle képernyőre illesztési formátumból választani, képernyőfelvételt és .gif fájlt létrehozni, bekapcsolhatjuk a videójavítót, ami feltolja a kontrasztot és a fényerőt, illetve felajánlja a rendszer, hogy szedjük le mindezt külön alkalmazásban is.


[+]

A zenelejátszót alapból a Google biztosítja, de itt is elérhető a Dolby Atmos és a Samsung féle, személyre szabott hangzást kínáló Adapt Sound. Meg persze a hangszínszabályzó. A mellékelt AKG füles tökéletesen kényelmes és kiválóan szigetel zenehallgatáskor. A hangprofilt megadhatjuk korosztályos alapon is, de ha a 30-60-ig besorolást kicsit tágnak érezzük, egyéni finomhangolás is lehetséges. Mi ezt alkalmaztuk, körülbelül 3 perc beállítani. A mellékelt AKG fülhallgatóra jutó hangminőség egészen kiváló, természetes, dinamikus, tere és mélysége van, kifejezetten részletgazdag és erőteljes. A maximum hangerő közel tűrhetetlen, de abszolút nem torzít.


[+]

Attól függetlenül, hogy 3,5 milliméteres jack van, FM-rádió ezúttal sincs. (Csak az Egyesült Államokban és Kanadában.) A multimédiás hangszóró ezúttal is sztereó Dolby Atmos technológiával. Az élmény nem mellbevágó, de tiszta, definiált és dinamikus, noha a mélyek kissé digitálisak. Még mindig kiegyensúlyozottabb, mint az átlag, de közel nem olyan erélyes, mint amit a fülessel ki lehet hozni a dologból. A készülék ilyenkor nagyon rezonál, jót tesz a hangminőségnek, ha szilárd felületre rakjuk és hagyjuk érvényesülni. Kézben kevésbé komoly a hangzás. A Dolby Atmost elég automatikusra kapcsolni, készséggel felismeri, hogy játszunk, filmezünk, vagy zenét hallgatunk és annak megfelelően optimalizálja a hangzást. Ami fülhallgatón egészen kitűnő, multimédiás hangszóróval pedig csak nagyon rendben van, de filmezésnél összehasonlíthatatlanul jobb élményt nyújt a sztereó hangzás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Négy készülékkel jött meg a Galaxy S10

    A szokásos S10 és S10+ páros mellett akad egy 5G-s verzió is, de a legütősebb az S10e lehet, főleg azért, mert kompakt, mégis erős.

  • Lesz félmilliós S10 variáns is

    Jelenlegi árfolyamon csak kicsit több, mint 500 ezer forintnak megfelelő összegbe kerülhet a legkomolyabb Galaxy S10.

  • Színes felhozatal

    A Samsung csúcsmodelljei különböző színekben lesznek elérhetőek, a legtöbb variáció a Galaxy S10 Lite-ból várható.

Hirdetés