Dupla hátlapi kamerával villant a Galaxy Note8

A Note7 fiaskóját feledtetni akarja a Samsung az új csúcsmodellel, ami a cég első kétkamerás telefonja mindennel, amire most a gyártó képes. Az akkumulátor persze nem nagy.

Tudják a Samsungnál is, hogy a Galaxy Note8 bemutatásáról szóló hírekből nem maradhat ki, micsoda dráma volt a Note7 kapcsán. A felhevülő, kigyulladó akkumulátorok problémájáról az is hallott, aki egyébként nem követi a mobilipari híreket, a történet külön pikantériája volt, hogy az elvileg javított példányokat is sikerült elrontani, úgyhogy a Samsung óriási anyagi és presztízsbeli veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni, amikor az amúgy kifejezetten kiválóra sikeredett Note7-et végleg ki kellett vonja a forgalomból. Ezen csak kevéssé enyhített a Galaxy Note FE néven, nagyon kevés piacon megjelent, biztonságos kiadás, a sorozatnak viszont már csak azért sem fellegezhetett be, mert csináltak egy csomó felmérést, amiből az jött ki, hogy az eddig tulajdonosok 80%-a megint venne Note-ot. És most már meg is tehetik hamarosan.

Jókora telefon lett, de a Note egyébként is erről híres
Jókora telefon lett, de a Note egyébként is erről híres [+]

A Note8 bemutatóját augusztus 23-án tartották New Yorkban. Néhány szerencsés újságírónak azonban már egy héttel korábban, Londonban megmutatták az újdonságot mindenféle hétpecsétes titoktartási nyilatkozat aláírását követően. Persze szívesen részt vettünk volna a hivatalos rendezvényen is, de a londoni, szűk körű bemutató pont azért volt hasznos, mert így mindenféle tülekedés nélkül, nyugodt körülmények között nyomkodhattuk meg a Note8-at, feltehettük kérdéseinket az illetékeseknek és készíthettünk a telefonról videót is, ilyet:

Az új Note gyakorlatilag egy Galaxy S8 Plus, még nagyobbra hizlalva, annak minden ismert tulajdonságával, plusz egy-két extrával. És pont ezek az extrák fogják megkülönböztetni a Galaxy Note8-at a többi Samsungtól: az S-Pen továbbra is szuper tartozék, amely a telefon aljából húzható ki, 4096 szintű nyomásérzékenységgel rendelkezik és most már IP68-as védettséggel. A toll hegye mindössze 0,7 milliméteres, ami igen precíz rajzolgatási képességeket jelent, összesen 108 mm hosszú, tehát egész jól meg lehet fogni. És persze az összes ismert trükköt tudja, de vannak újdonságok is, például a lezárt kijelzőre történő firkálgatásnak sokkal nagyobb szerepet szánnak, miután szintén egy felmérésből kiderült, hogy a Note telefonok jegyzeteinek 47%-át a júzerek eddig is különböző appok megnyitogatása helyett rögtön a sötét képernyőre vetették. A Note8-ban már 100 oldalnyi firkálmányt lehet anélkül összehozni, hogy a készüléket feloldanánk, ezeket ráadásul kint is lehet hagyni a lezárt kijelzőn és itt módosítgatni.

Firkálni a lezárt kijelzőre is lehet
Firkálni a lezárt kijelzőre is lehet [+]

A Note8 másik egyedi extrája a kamerában keresendő, ez ugyanis a Samsung első, globálisan értékesített telefonja, ahol a hátlapon két lencsét találunk. És megérte erre várni, mert megpróbálták ügyesen vegyíteni a különböző iskolák funkcióit: kapunk egy nagy látószögű optikát és egy telének becézett másikat, amivel kétszeres optikai zoomot tudunk elérni, noha a két állás között nincsenek fokozatok, vagy az egyik modult használjuk, vagy a másikat. Ugyanakkor viszont a roppant népszerű bokeh effektet és az utólagos állítható appertúrát is megkapjuk, méghozzá a tele nézetet használva úgy, hogy a másik kamera által látottakat használja ahhoz az algoritmus, hogy a hátteret a kívánt mértékben elmossa. Ehhez viszont legalább 1,2 méter távolsága kell legyen tőlünk az előtérben levő téma. Az eseményen kiemelték, hogy ellentétben a többi gyártó megoldásaival, a Samsung mindkét kamerát felszerelte optikai stabilizátorral, a nagy látószögű modul dual pixel fókuszálást kapott, a másik csak sima PDAF-fel rendelkezik, de ez nem fog sok gondot okozni. A képminőségről még nem tudunk nyilatkozni, azt majd egy részletes teszt során lesz alkalmunk megvizsgálni, az exponálás és a fókuszálás sebessége viszont roppant gyors, a két lencse közötti váltás pedig nagyon egyszerű. A felbontás mindkét esetben 12 megapixel, a nagy látószögű lencse f/1,7-es apertúrát, a másik f/2,4-eset kapott. Az előlapon 8 megapixeles, autofókuszos modul dolgozik.

A "tele" lencsével ennyire közel lehet hozni a témát
A "tele" lencsével ennyire közel lehet hozni a témát [+]

A hardver nem hozott meglepetést: Európában az Exynos 8895-ös chipsetet találjuk majd a Note8-ban, az amerikai piacra szánt telefonokban Qualcomm Snapdragon 835 dolgozik. A RAM mérete mindkét esetben 6 GB, ami főleg a DeX használatakor jön majd jól — hiszen az S8 mellé bevezetett tartozék a Note8-cal is kompatibilis. A kijelző 6,3 hüvelykes, a felbontás QHD, a technológia AMOLED. Persze ez is “Infinity Display” néven fut, oldalt nincs káva, hiszen a széleken lekanyarodik a panel, alul-felül sincs túl sok felesleges hely, ezért az ujjlenyomat-olvasó most is a hátlapon keresendő, ezúttal sem túl jó helyen. De legalább mellényúlva az ember a szenzorokat és a vakut, és nem a lencséket tapogatja. A telefon 162,5 x 74,8 x 8,6 mm kiterjedésű, tollal együtt a mérlegen 195 grammot nyom. Roppant minőségi módon van összeszerelve, Európában fekete, kék és arany színekben lesz elérhető, a szürkét erre a kontinensre nem tervezi behozni a gyártó.

Egy kézzel is stabil a fogás, de a kezeléshez nem árt, ha mindkét kezünket használjuk
Egy kézzel is stabil a fogás, de a kezeléshez nem árt, ha mindkét kezünket használjuk [+]

A Note8 tetején, a kártyafüggetlen piacon hibrid SIM-tálcát lehet majd kihúzni, magyarán vagy két SIM-et teszünk ide, vagy az egyik helyett microSD-t (maximum 256 GB méretűt). A szolgáltatói változatok egy SIM-et és egy microSD kártyát fogadnak be. A belső tároló alapkiszerelésben minden esetben 64 GB. A gyári csomagban egy AKG fülest talál majd a vásárló, gyorstöltőt és Type-C USB-kábelt, de nem maradt ki a vezeték nélküli töltés lehetősége sem. Érezhetően nagyon óvatosan bántak az akkumulátorral, a jókora tepsiben csak 3300 mAh-s telep ücsörög, aminek a minőségét nyolc alkalommal ellenőrzik a gyártás során, hogy mindenképpen kizárják (de legalábbis minimálisra csökkentsék) a hiba lehetőségét, amire a Note7 botránya kapcsán szükség is van. Maga a telefon is megfelel az IP68-as szabványnak, tehát elvileg por- és vízálló, akárcsak a Galaxy S8.

Két kamera és ujjlenyomat-olvasó: ilyen Samsung sem volt még
Két kamera és ujjlenyomat-olvasó: ilyen Samsung sem volt még [+]

Szoftveresen alapvetően azt kapjuk, amit az S8-nál: 7.1-es Androidra épülő Samsung Experience felületet, aminek van egy-két újítása. A legfontosabb talán az, hogy az Edge panelre kitehetünk olyan ikonokat is, amelyek két app egyszerre történő elindítását eredményezik. Például a zenelejátszó és a navigáció lehet ilyen, ebben az esetben mindkét alkalmazást elindítja a Note8 és rögtön osztott kijelzőn jeleníti meg ezeket, hogy aztán a gyárilag középre tett elválasztócsíkot oda húzzuk, ahová csak akarjuk. A másik újdonság neve Live Message, ennek kevesebb gyakorlati hasznát látjuk, a lényeg, hogy ha egy bármilyen üzenetváltásban egy tollal rajzolt kis skiccet küldünk át, akkor azt animgiffé konvertálja a szoftvert és a másik oldalon úgy jelenik meg, amilyen sorrendben ezt mi megrajzoltuk. Ez inkább látványos, mint praktikus.

Tartozékok is lesznek hozzá bőven
Tartozékok is lesznek hozzá bőven [+]

Persze a tollal kapcsolatos funkciók hiánytalanul megvannak, a fordító már nem csak szavakat, hanem komplett mondatokat tud 36 nyelvre tolmácsolni, a Penup nevű rajzoló alkalmazás is kicsit finomodott, de aki használt már Note telefont korábban, az pontosan tudja, hogy milyen sokoldalúan lehet az S-Penben levő lehetőségeket kiaknázni. Az ujjlenyomat-olvasó mellett írisz- és arcfelismerés is lehet azonosítási célból, a Bluetooth 5.0-s, 4G hálózatokon pedig több mint 1 Gbps átviteli sebesség is elérhető (lenne, ha a hálózat támogatná).

Sokat fejlődött a DeX tudása
Sokat fejlődött a DeX tudása [+]

Fejlődött a DeX tudása is. Az asztali dokkoló eddig is egy remek megoldás volt, most azokat az apróságokat javították, amellyel még inkább desktop-jellegűvé tudják tenni a használatot. Működnek a windowsos billentyűkombinációk, illetve az alkalmazások tudnak teljes képernyős méretben futni, értelemszerűen a horizontális elrendezést támogató appoknál lesz ez óriási előny (játékoknál elég gyakori). Egy csomó új DeX-re fejlesztett szoftver érkezik, ilyen mondjuk a videótelefonálás, ahol még képernyőmegosztást is csinálhatunk, miközben egy másik ablakban egy prezentációra firkálunk, látszik, hogy a Samsungnál nagyon komolyan dolgoznak azon, hogy a lehetőségekhez képest maximálisan meg próbálják oldani, hogy főleg vállalati környezetben az iroda munkaállomásokat ki lehessen váltani egy Note8 és DeX párossal.

Ez a fekete színű készülék, kékben és aranyban lesz itthon még kapható
Ez a fekete színű készülék, kékben és aranyban lesz itthon még kapható [+]

A hazai piacon a Samsung Galaxy Note8 334 990 forinton fog nyitni, és minden európai, így hazai vásárló, aki az augusztus 23-a és szeptember 14-e közötti időszakban a Note8-at előrendeli, egy DeX állomást kap ajándékba. Magyarán nagyon nem lesz olcsó a masina, a legdrágább okostelefonok között biztosan dobogós lesz, ugyanakkor tényleg mindent tud, amire most a Samsung képes — és ez nem kevés.

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

Hirdetés