Samsung Galaxy A40 - középkezdés

Az új A széria határozottan meggyőzően kezd, ideje is volt rendet tenni a termékpalettán, de ez az A sorozat már nem a prémium kategóriát támadja.

Hirdetés

Külső, kijelző

Ha valami igazán szerethető a Samsung Galaxy A40-ben, az a külső és a kijelző. Mondjuk az sem árt, hogy igazából nincs vele probléma, korrekt felszereltséget kínál, gördülékeny és úgy en bloc rendben van. A kialakítás és a megjelenítő viszont igazán prémium. Most lehet jól felháborodni, hogy dehátműanyag. Igen, az. A kialakítás viszont hibátlan. És könnyű és kevésbé sérülékeny is. Az a helyzet, hogy én még nem láttam olyan matériát, amivel a felhasználók úgy igazán elégedettek lettek volna. A fém nem jó, mert nehéz és nincs Qi töltés (mondjuk az ettől függetlenül itt sincs), az üveg csúszik és hatványozottan sérülékeny, a kerámia drága és rideg (törik is), a plasztik meg műanyag és gagyi. A Glasstic meg bazári és gagyi.


[+]

Pedig nem. A Galaxy A40 majdnem akkora, mint a Galaxy S10e (142,2 x 69,9 x 7,9). Elég nagy az egyetértés abban, hogy az egy korrekt méretű valami, ennél csak egészen minimálisan nagyobb az A40, pontosan 144,4 x 69,2 x 7,9 milliméter és 140 gramm. A Glasstic meg nemes egyszerűséggel üveg hatású műanyag. Kicsit az akrilüvegre emlékeztet, valószínűleg az is, csak az kevésbé hangzik jól a termékoldalon. Az ujjlenyomatokat nyilván gyűjti, ahogy mellesleg az üveg is, valamelyest karcolódik is, de nem tragédia. A készülék fogása viszont nagyon kényelmes, nem csúszik, vékony és a megfelelő helyeken ívelt. A kijelzőnél például nem.


[+]

Kijelző-teszt (frissítve, a táblázat szétnyitható)
Mérés Samsung Galaxy A40 Honor Play LG G7 Fit Huawei Mate 20 Lite Xiaomi Mi A2
Képátló 5,9 hüvelyk 6,3 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,3 hüvelyk 5,9 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2340 1080 x 2340 1440 x 3120 1080 x 2340 1080 x 2160
Technológia Super AMOLED IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 446 / 678 nit 391 nit 583 / 931 nit 447 nit 459 nit
Fehér fényerő (min.) 1,8 nit 1,1 nit 4,2 nit 1,2 nit 2,0 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,24 nit 0,24 nit 0,35 nit 0,29 nit
Kontrasztarány végtelen 1628:1 2429:1 / 3879:1 1398:1 1532:1
Színhőmérséklet 6988 K + kézi 7856 K + kézi 8736 K + kézi 7520 / 9236 K + kézi 7759 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Annak ellenére, hogy a megjelenítő majdnem 6 hüvelyk, a tisztességesen lefaragott káváknak köszönhetően még mindig egy kezelhető méretű készüléket kapunk rengeteg hasznos kijelzőfelülettel. Ebbe nyilván belerondít a 19,5:9-es képarányú Infinity-U panel szenzorbevágása, cserébe van rendes beszédhangszóró. A 25 megapixeles szelfikamerának otthont adó félszigetet persze el lehet rejteni, ilyenkor normál felső kávát kapunk, amin akár el is fért volna az a nyomorult szenzor és akkor a fény- és közelségérzékelőt sem a kijelző mögé kellett volna rakni, ami nyilván drágább megoldás (mellesleg ugyanolyan jól működik, mint a hagyományos), de az állapotsáv igazából nem igényel teljes kijelzőszélességet, a megjelenített tartalom mennyisége viszont nő.


[+]

A FHD+ (1080 x 2340 pixel) felbontású Super AMOLED panel szokás szerint szuper. AMOLED. A betekintési szögek hibátlanok, a fényerő kimagasló, a kontraszt végtelen, a telítettségről, a színhőmérsékletről és a megjelenített tartalom méretéről pedig mi döntünk. A kalibráció egyébként közel színhelyes, de van időzíthető kékfényszűrő és éjszakai mód is. Ami nincs, a hiánya viszont kellemetlen, az az Always on Display. És az értesítő LED. A készüléket felemelve persze aktiválódik a kijelző, a dupla koppos ébresztés is játszik, de ha már a 2D arcfelismeréshez olyan frankó animációt tudtak szerkeszteni a szenzorsziget köré, ugyan mért nem jutott (még mindig) eszükbe, hogy az értesítéseket is ilyen módon jelenítsék meg. Vagy AoD ugye. Valami azért nem ártana.


[+]

Ergonómiailag nagyon eltalálták az A40-et; egyrészt kényelmesen átfogható, másrészt sikerült a megfelelő helyre tenni a multifunkcionális és kitűnően működő ujjlenyomat-olvasót. Lehet, hogy uncsi, de nagyon jó helyen van az ott hátul. Lehet vele macerálni az értesítősávot és gyorskacsolópanelt, lapozni a galériában és kézenfekvő lenne, hogy exponálni is lehessen, de azt pont nem lehet. Arra ott vannak a jobb élen, ehhez talán kissé magasan elhelyezett hangerőgombok, alatta a bekapcsológombbal. A fényes, majd egyre maszatosabb hátlapon még egy Samsung felirat és a kettős kamerarendszer (16 MP + 5 MP széleslátószögű szenzor) osztozik a szimpla, egytónusú LED villanó társaságában.


[+]

Antennasávok értelemszerűen és megtévesztés céljából sincsenek, lévén az egész holmi műanyag, kivéve ugye a Gorilla Glass 5 előlapi üveget. Az éleken azért így is akad látnivaló: balra például összesen két nanoSIM-et és egy microSD kártyát befogadó tálca került, a felső élen csak egy másodlagos mikrofon foglal helyet aktív zajszűrő funkcióval, alul viszont különösebb zsúfoltságérzet nélkül elfért egy 3,5 milliméteres jack csatlakozó, a beszédmikrofon, a multimédiás hangszóró öt furata és a Type-C port is. Utóbbin keresztül 10 wattos gyorstöltést is bonyolíthatunk a mellékelt 2 amepres hálózati töltőfejjel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés