Hirdetés

Samsung Univerzum: Itt az ideje átnézni a Galaxy A-szériát!

Az új modellek Magyarországon debütáló része is hattagúvá vált, ezek többségét ismerjük is, de az A20e és az A40 is teljesen új darab.

Most, hogy a Samsung végérvényesen megszüntette a Galaxy J-szériát, a helyét betöltő Galaxy A-paletta még terebélyesebb lett, hamarosan a hazai boltok polcain is mindenféle kategóriában találkozhatunk majd ilyen termékekkel. Árkategória szerinti sorrendben haladunk végig az aktuális típusokon.

A belépőszintet a márciusban debütált Galaxy A10 képviseli, amibe nyolcmagos Exynos 7884 (2 x Cortex-A53 + 6 x Cortex-A73) rendszerchip, 2 GB RAM és 32 GB-os, bővíthető belső tároló került, kijelzője 6,2 hüvelykes, HD+ felbontású, normál IPS technológiával, a hátlapon pedig egy szimpla, 13 megapixeles, f/1,9-es aprócska kamerával. Egyszerű, műanyag készülékháza van, elöl Infinity-V notch-csal, rendszere pedig teljes értékű Android 9.0, Samsung-féle One UI felülettel. A legmegfizethetőbb A-szériás 44 000 forintért vihető haza.


Ez itt a Galaxy A10 [+]

A Galaxy A20e az előbbinél kisebb, 147,2 x 69,5 x 8,3 milliméteres dimenziókkal és 3000 mAh-s akkumulátorral bír, viszont a tízesnél jobb a felszereltsége. 5,8 hüvelykes kijelzője HD+ felbontással bír, nem maradt ki a V-alakú szenzorsziget, benne 8 megapixeles kamera, hátra pedig szintén 13 megapixeles főkamera jutott, ugyanúgy f/1,9-es, apertúrával, viszont mellette egy ultra széles látószögű, 5 megapixeles modul is jut a felhasználónak. 15W-os gyorstöltés támogatott, továbbá hátlapi ujjlenyomat-olvasó, illetve Bixby és Samsung Pay is elérhető ezzel a modellel. Ez már 60 000 forint környékén van, viszont a sok extra funkció ismeretében mindenképpen érdemes átgondolni a felárat, aki pedig kompakt mobilt keres az elérhető árszegmensben, annak ez szintén egy, a nagyon kevés választási lehetőségből.

A második szintet a Galaxy A20e hozza el, visszafogott külső méretekkel [+]

Szintén friss termék a Galaxy A40 a maga 5,9 hüvelykes Full HD+ felbontású, U-noccsos paneljével, szintén 3D Glasstic anyaghasználatával, 4/64 GB-os memóriacsomagjával. Ujjlenyomat-olvasó hátul, 15W-os gyorstöltés természetesen adott, ahogy az Android Pie rendszer is, a Samsung-féle kezelőfelülettel. 16 megapixeles a hátlapi főkamera, 5 megapixeles kiegészítő nagylátóval, elöl viszont ez is 25 megapixeles kamerát visel, f/2-es apertúrával. Pozitívum a két SIM kártya mellett megférő microSD, az NFC, a jack csatlakozó, a korszerű adatkommunikációs specifikáció és a jelenleg létező legfrissebb szoftverkínálat gyártói és androidos oldalról egyaránt. Az A40 is aránylag picike, 144,3 x 69,1 x 7,9 milliméteres dimenziókkal bír, fekete, kék, koral és fehér hátlapokkal kerül piacra, 85 000 forint körüli árával méltán érdemelte ki Tetszett minősítésünket.

Hátul hordja ujjlenyomat-olvasóját a Galaxy A40Hátul hordja ujjlenyomat-olvasóját a Galaxy A40Hátul hordja ujjlenyomat-olvasóját a Galaxy A40Hátul hordja ujjlenyomat-olvasóját a Galaxy A40 Hátul hordja ujjlenyomat-olvasóját a Galaxy A40 [+]

A Galaxy A30 nincs rajta a magyar listán, nálunk aligha lesz megvehető termék, viszont az MWC-ről már be tudtuk mutatni, akárcsak a Galaxy A50-et, ami viszont biztosan lesz itthon. Ezek már Full HD+ felbontású Super AMOLED kijelzőt, 3D Glasstic (üveg-hatású műanyag) házat és 4000 mAh-s akkumulátort kaptak, az 50-esben ott figyel a kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó, kamerás téren 25-25 megapixeles főkamerát vet be elöl és hátul, az utóbbihoz pedig egy 8 megapixeles széles látószögű társ tartozik (f/2,2), meg persze egy 5 megapixeles mélységérzékelő, így jön ki a tripla hátlapi rendszer. A Galaxy A50 már 125 000 forint körüli áron indul, viszont tényleg mindent tud, amire egy átlagfelhasználónak szüksége lehet, nem véletlenül szerezte meg az ajánlott plecsninket!

A Samsung Galaxy A50
A Samsung Galaxy A50-nel már az MWC-n is találkoztunk. Az A30 valószínűleg nem lesz itthon [+]

A következő szintet a Galaxy A70 fogja képviselni, ami 20:9-es képaránnyal különcködik 6,7 hüvelyken, de szintén Super AMOLED technológiával, üveg mögé épített ujjlenyomat-olvasóval. Természetesen van arcazonosítás is, ezt az Infinity-U kialakítású szenzorszigeten elhelyezett 32 megapixeles előlapi kamera végzi. Kamerából három jutott a hátlapra: egy 32 megapixeles (f/1,7),  egy 8 megapixeles (f/2,2, 123 fokos látószög) és egy 5 megapixeles mélységérzékelő. Itt már bejön a képbe a 25 wattos szupergyors töltés, illetve 6 vagy 8 GB RAM a 128 GB-os, bővíthető belső tároló és a Snapdragon 675 rendszerchip mellé. Ez már inkább a 140-150 000 forint körüli címkét kapja meg.


Képarányát tekintve a Galaxy A70 egy érdekes szerzet [+]

Ezzel lassan a felsorolás végére érünk, de a széria jelenlegi legérdekesebb tagja még hátra van, ez pedig a csúcskategóriát megközelítő Galaxy A80. Egészen friss, 8 nanométeren gyártott Qualcomm lapkakészletet, a Snapdragon 730-at kapta meg, ám nem emiatt érdekes igazán: gigászi, 6,7"-es, 1080 x 2400 pixeles Super AMOLED panel árulkodik először az A80 egyedi mivoltáról: nincs rajta se noccs, se kameracsepp, de még szimpla vagy széles kameravájat se: elölről egy nagy, 20:9-es panelt lát az ember, némi minimális kávával.

A Galaxy A80-on nem látszik előlapi kamera, a trükk igencsak érdekes [+]

Az előlapi kamerát hiába keressük, ezt a feladatot a hátlapi modul látja el: a hátlap felső sávja motorikusan kiemelkedik, majd a kamerarendszer fogja magát, és a kijelző felé fordul. Így aztán a szelfikhez is jár autofókusz, nagy felbontású kamera, portrémód és LED villanó, élő videoközvetítéssel.

48 megapixeles főegységről (f/2-es blende, PD-autofókusz), egy 8 megapixeles ultraszéles lencséről (12 mm, f/2,2) és egy ToF mélységérzékelős modulról van szó, ekkora repertoár igencsak egyedinek nevezhető az előlap esetén, de hátul sem ad okot szégyenkezésre. Itt már nem 3D Glasstic fantázianevű plasztik, hanem teljes mértében üveg a hátlap borítása, amely az előlapi védőüveggel egyetemben fémvázat fog közre, ujjlenyomat-olvasót pedig természetesen a kijelzőben lenne érdemes keresni. 3700 mAh-s akkumulátora mellé 25 wattos gyorstöltést kapott, ez még a Galaxy S10-re sem jellemző, viszont a vezeték nélküli töltés kimaradt, ahogy a 3,5 milliméteres jack csatlakozó is. 225 000 forintos ára is a különlegességét tükrözi, de ezzel a kameramegoldással a szelfizőknek, élő közvetítőknek akár jobb választás lehet a legdrágább csúcsmobiloknál is.

Azóta történt

Előzmények

  • Hivatalos a Galaxy A20 is

    A Samsung most mutatta be az orosz piacon az A50-et és az A30-at, de mellettük az A20 is bekerült a portfólióba.

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.