Samsung Galaxy A23 5G - két-három é(r)v mellette

Annyi Snapdragon 695-tel szerelt telefon járt már nálunk, meg kellett néznünk, mit alkotott a lapkával a Samsung.

Bevezető, doboz, külső

Ha minden igaz, ezen a teszten kívül már csak egy készül idén, melynek alanya a Qualcomm Snapdragon 695-ös rendszerchipjével dolgozik, ezzel tízre kerekítve azon készülékek számát, melyek a magyar piacon kaphatók és megfordultak kezünk között is. A gyártók kedvelt választása volt ez a chip idén a középkategóriában, s hatalmas különbségeket tapasztalhatunk árban a hardvert övező extrák fényében. Mert ugyanezt a lapkát megkapjuk műanyag házban, IPS kijelzővel már százezer forint alatt, de ha mondjuk vízálló csomagolást is igénylünk, akkor már közel kerülünk a százötvenezres árcímkéhez, ha pedig OLED kijelző, vízálló ház, eSIM és hosszú szoftveres támogatás is az elvárásaink között van, a kétszázezret fogjuk alulról karcolgatni.

Samsung Galaxy A23 5G
Samsung Galaxy A23 5G [+]

Szerencsére a megjelenéskor bejelentett árakhoz képest sok eszköz esetében csökkent a vételár, a Samsung Galaxy A23 5G pedig a középmezőnybe érkezett és ott is maradt. A 4/64 GB-os kiszerelés a gyártó weboldalán 130 ezer forintért van meghirdetve, azonban nagy elektronikai boltban már 110 ezer forintért, szolgáltatónál pedig még olcsóbban meg lehet találni, s operátorunk vélhetően egy rakás kedvezményt is a nyakunkba önt a telefon mellé vállalt hűség esetén. Ebben semmi újdonság nincsen, a Samsungnak a hazai operátori jelenléte továbbra is erős, ahogy eddig is az volt. A 4 GB operatív memória miatt ugyanakkor megrovást érdemelnek, erről bővebben a következő oldalon, előbb nézzünk körbe az A23 külsején!

Két nagyon hasonló telefon: Nokia G60 5G és Samsung Galaxy A23 5G.
Két nagyon hasonló telefon: Nokia G60 5G és Samsung Galaxy A23 5G. [+]

Dobozról sokat írni nem tudok, lévén külön kérésre küldte el a gyártó a készüléket szerkesztőségünkbe, rajtunk kívül valószínűleg annyira sokakat nem mozgatott meg a telefon, hogy megérje a Samsungnak tesztdarabokat tartania belőle. De ez csak mellékes háttér infó, egyébként sem lehetne ódákat zengeni a csomagolásról, mivel a lapos papírdobozban a vásárló a telefon mellé csak egy SIM-tálca nyitó tűt, pár oldal leírást és egy mindkét végén USB-C kábelt kap. A kínai gyártók ebben jobbak, legtöbbjük fali adaptert és szilikon tokot is mellékel telefonja mellé, a vásárló emiatt úgy érezheti, többet kap pénzéért.


[+]

Az A23 5G küllemét tekintve tökéletesen beleillik az idei A-szériába, ha csak fotón nézi az ember, nem sok kapaszkodó segít az A33-tól vagy az A53-tól való megkülönböztetésben. A 165,4 x 76,9 x 8,4 milliméteres ház műanyag, fekete, fehér vagy kék színre festve, a négy szenzort és LED villanót rejtő kamerasziget enyhén kiemelkedik a hátlapból. Említett kapaszkodó lehet, hogy a készülék jobb oldalán a lentebb elhelyezkedő gomb egyben ujjlenyomat-leolvasó is, alig észrevehetően belesüllyedve a keretbe, de kényelmesen elérhető helyen, gyors és pontos érzékeléssel. Felette a hangerőszabályzó gomb, kicsit már magasabban a kellemesen elérhetőnél. A keret tetején csupán mikrofon, bal szélen felül pedig egy hármas SIM-tálca, amiben két SIM-kártyát és microSD-t is tehetünk, akár 1 TB-tal bővítve a tárhelyet.

[+]

Alulra egy 3,5 milliméteres sztereó jack, egy 2.0-ás USB Type-C csatlakozó és egy mono hangszóró került, a beszédhangszóró sajnos nem képes médiatartalmak lejátszására. A 3,5 milliméteres audio csatlakozó ugyanakkor üdvözlendő, ám az negatívum, hogy a 197 grammot nyomó műanyag kerettel és hátlappal szerelt ház nem kapott IP-minősítést. Mondjuk abból a szempontból érthető, hogy valamivel drágábban az ember talál a Samsung A-szériájában ennek a kritériumnak megfelelő modellt.

[+]

A házat kézben fogni kényelmes, a matt hátlap nem csúszik, a mobil súlyelosztása is jónak tűnik, nem akar kiszaltózni az ember kezéből. Pedig megtehetné, mert szerintem már a kényelmetlenség határát súrolóan magas, amit a 9:20 arányú kijelző önmagában nem indokolna, erre az alatta maradt vastag keret ad magyarázatot. A 6,6 hüvelykes 120 Hz-es frissítésre képes PLS LCD panelt ugyanis bő két milliméteres keret övezi fent és oldalt, alul duplájára nőve. A megjelenítő legalább jónak mondható, bár a gyártó AMOLED paneljeit nem éri utol.

Az ujjlenyomat-leolvasó a bekapcsoló gombban van, gyors és pontos a működése.
Az ujjlenyomat-leolvasó a bekapcsoló gombban van, gyors és pontos a működése. [+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Samsung Galaxy A23 Samsung Galaxy A33 Realme 9 Pro Honor Magic4 Lite Redmi Note 11 Pro 5G
Képátló 6,6 hüvelyk 6,4 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,81 hüvelyk 6,67 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2408 1080 x 2400 1080 x 2412 1080 x 2388 1080 x 2400
Technológia PLS LCD Super AMOLED IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Max. képfrissítés 120 Hz 90 Hz 120 Hz 120 Hz 120 Hz
Fehér fényerő 460 nit 370 / 1011 nit 434 nit 516 nit 425 / 988 nit
Fehér fényerő (min.) 3 nit 1,8 nit 3,1 nit 2,2 nit 2,2 nit
Fekete fényerő 0,25 nit 0 nit 0,28 nit 0,32 nit 0 nit
Kontrasztarány 1840:1 végtelen 1552:1 1616:1 végtelen
Színhőmérséklet 7612 K + kézi 7037 K + kézi 7269 K + kézi 7767 K + kézi 7622 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Az 1080 x 2408 pixeles felbontás standard, a 400 ppi-s pontsűrűséggel éles képet ad a megjelenítő, a Gorilla Glass 5 védelem pedig segíthet a leejtések során tapasztalt mini-szívrohamok esélyét csökkenteni. A betekintési szögek jók, ahogy a színek és a kontraszt is, viszont a fényerőnek a napsütéses őszi pillanatokkal kicsit meggyűlik a baja. Az automata fényerő pedig hajlamos megőrülni és össze-vissza változtatni magán, lévén nincs közelség- és környezeti fényérzékelő, a Samsung által használt virtuális megoldás pedig megbízhatatlannak bizonyult az egyhetes teszt alatt. Ahogy a Galaxy XCover6 Pro esetén is, mert vélhetően ugyanaz a panel került a strapamobilba és a középmezőnyös A23-ba. Itt is ugrott a mindig aktív kijelző és sajnos értesítő LED-ről is le kell mondani, a kijelzőbe pedig egy vízcsepp formájú notch lóg be felülről, otthont adva az előlapi kamerának, ami 2D-s arcazonosításra is használható.

Az erős napsütés nem a Galaxy A23 5G legjobb barátja.
Az erős napsütés nem a Galaxy A23 5G legjobb barátja. [+]

Kijelző kapcsán a beállítási lehetőségek minden alapot tartalmaznak. Van kapcsoló a 60 Hz és az adaptív 120 Hz közti váltáshoz, ezt bekapcsolva tapasztalatunk szerint a telefon minden érintéskor 120 Hz-re vált, ha pedig tétlen a kijelző, lassít 60 Hz-re. Tartalom fogyasztásakor vagy játékok futtatásakor is 60 Hz az alapértelmezett, hiába kezelne mondjuk nagyobb képfrissítést is egy-egy játék. Elérhető a beállítások közt még a rendszer sötét módja, kapcsolható szemkímélő mód, dupla koppintásos ébresztés és altatás, valamint van szoftveres egykezes mód is a könnyebb használatért, ilyenkor a készülék minden megjelenő tartalmat lekicsinyít valamelyik sarokba.

Beállítási lehetőségek a kijelző kapcsán.Beállítási lehetőségek a kijelző kapcsán.Beállítási lehetőségek a kijelző kapcsán.Beállítási lehetőségek a kijelző kapcsán. Beállítási lehetőségek a kijelző kapcsán. (forrás: Mobilaréna) [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés