Nokia X30 - a frissesség ígérete

Elődje hibáit javítja, három év garancia van rá, ám ezen kívül nem sok izgalmas van az új Nokiában. De ez nem baj.

Bevezetés, mi van a dobozban?

Két ember vesz ma szerintem Nokiát. Az, aki céges mobilnak vesz mondjuk egy tucatnyit, és az, akinek anno Nokiája volt, de nem igazán követi a mobilos világ történéseit, ezért még pislákol benne egy apró reménysugár, hogy ez a Nokia is ugyanaz a Nokia. A törzsolvasók biztosan tudják, hogy nem az, az egykor világelső finn céget egy rakás elkésett, elhibázott döntéssel sikerült a mélybe taszítani, aztán a nevet megvette a HMD Global, akik elkezdtek az androidos vonallal próbálkozni. A lényeg, hogy immáron azokat kell lasszóval összefogdosni, akik Nokia mobilt akarnak venni, míg jó tizenöt éve még azokat kellett, akik nem Nokia telefonra vágytak. Hogy a cég hol tart most, mi a célja az új készülékeikkel, azt Bog a beágyazott videóban már összefoglalta:

A környezetvédelmi szándékkal magyarázott lépésekből a felhasználó a három év gyártói garanciát és a három évnyi szoftveres támogatást fogja valószínűleg pozitívumként felfogni, az újragondolt, kisebb méretű doboz és az újrahasznosított anyagokat felhasználó telefonház nem oszt vagy szoroz a hosszú távú használhatóság szempontjából. Az alumínium keret és kamerasziget egyébként 100%-ban, a plasztik hátlap pedig 64,5%-ban származik újra feldolgozott anyagokból a Nokia X30 5G esetén, de hacsak nem kiemelten környezettudatos a vásárló, inkább a havi biztonsági frissítésekkel tarkított 3 éves terméktámogatáson akad meg a szeme. Ami a Samsung és a Google kivételével ebben az árkategóriában ugyanis nem gyakori, a kétszázezer forintos telefonokra a legtöbb gyártó még mindig csak két évnyi szoftveres támogatást ígér, aztán azok jó esetben rendszeresen jönnek, rossz esetben meg nem. Szóval ez egy indok a Nokia mellett azoknak, akiket nem érdekelnek az ilyen-olyan extra funkciók, csak egy igényes megjelenésű, hosszú távon biztonságosan, egyszerűen használható telefont akarnak.

A doboz és tartalma, illetve a Clear Case.
A doboz és tartalma, illetve a Clear Case. [+]

A hosszú távú használathoz mondjuk szükség lesz még egy PD töltőre is, ha nincs otthon, a Nokia X30 mellé ugyanis csak egy mindkét végén USB-C csatlakozós kábel és egy SIM-tű jár a dobozban, illetve némi papír alapú leírás. Tok sincs a dobozban, de külön megvásárolható, például a képen látható 100%-ban újrahasznosított anyagokból készülő Clear Case, amit a teszthez mi is kölcsönkaptunk a cégtől.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés