Realme 9 Pro - nevével projektál

Korrekt középkategóriás csomagot kínál a Realme, de a Pro jelző túlzásnak érződik, ahogy a konkurencia fényében az ár is.

Bevezető, doboz, külső, kijelző

A józan ész azt feltételezné, hogy a Realme 9 Pro a Realme 8 Pro folytatása, de ez nem így van, a februárban bemutatott újonc a hazánkban nem forgalmazott Realme 8s-t követi a sorban, míg a 8 Pro helyét a 9 Pro+ veszi át 2022-ben. Utóbbiról már született teszt, ide kattintva olvasható. Azért érdemes ezt az elején tisztázni, mert ha a 8 Próhoz hasonlítjuk a 9 Prót, az igényesebb külső alatt szinte csak visszalépést találunk majd, az új mobil az 5G-kapcsolattal és a képfrissítés gyakoriságával próbál kitűnni.

A fényes hátlap elegáns hatást kelt, de nagyon könnyedén piszkos lesz, ha nem vigyáz rá az ember.
A fényes hátlap elegáns hatást kelt, de nagyon könnyedén piszkos lesz, ha nem vigyáz rá az ember. [+]

Ugyanez az identitászavar süt az igazi utódnak számító 9 Pro+ mellé téve is a 9 Próról. Míg előbbi a kamerás képességekre fókuszál és gyorsabb processzort kínál, addig utóbbiban igazából nincs semmi a képfrissítésen és bővíthető tárhelyen kívül, amiben jobb lenne. Ja, az akku némileg nagyobb, de lassabban tölthető! Így pedig megkérdőjelezhető nem is a telefon, de a Pro jelző létjogosultsága, főleg a középkategóriában, ahol 109 990 forintért nyit 6/128 GB-os kiszerelésben. Ha pedig erre szolgáltatói kedvezmény is jön, még kedvezőbb lehet a fekvése, csak aztán a vásárló ne érezze magát átejtve, hogy az állítólag Pro telefonja mégsem annyira profi.

Realme 9 Pro a kézben.
Realme 9 Pro a kézben. [+]

A sárga-fekete papírdoboz és a csomagolás rejtette tartozékok mondjuk pont nem fogják elgondolkodtatni, hisz a 33 wattos fali adapter mellett USB-A - USB-C kábel, SIM-tű, valamint egy átlátszó szürke szilikon tok is elfért a mobil mellett, a kijelzőre pedig fólia is került gyárilag. A szilikon tok kapcsán megjegyezném, hogy egész igényes, egyrészt jól átölelik szélei a telefon sarkait, másrészt szintbe hozza a kameraszigetet a hátlappal, így megelőzi a telefon billegését sík felületen.

A Realme 9 Pro doboza és annak tartalma.
A Realme 9 Pro doboza és annak tartalma. [+]

Ránézésre nincs különbség a Realme 9 Pro+ és a 9 Pro között, hacsak egymás mellé nem tesszük őket. A 9 Pro némileg nagyobb 164,3 × 75,6 × 8,5 milliméterével, de ugyanabból a műanyagból készült, mint a drágább kiszerelés. Nálunk a fekete változat járt, ennek fényes hátlapján csíkokat rajzol ki a ráeső fény, s mivel a keret és az előlap is teljesen fekete, elegáns megjelenés jellemzi a telefont. Egészen addig amíg légüres térben lebeg, mert amint valaki hozzáér, makacs módon maszatolódik, valamint a hátlapból kiálló kameraszigetből kiálló kameragyűrűk illesztései úgy gyűjtik a szálló port, mintha nem lenne holnap. Valószínűleg a zöld, illetve a fény hatására kékből narancssárgára váltó színváltozatnál ez nem olyan feltűnő, mint a fekete esetében. A fényes hátlap legalább nem csúszik nagyon, szélei pedig enyhén íveltek, így kényelmesebben ül a tenyérben. A sötétkék keret eloxált alumíniumot imitáló matt műanyag, kiegyenesített élekkel. Rajta jobb oldalon a bekapcsoló gomb, benne gyors és pontos ujjlenyomat-leolvasó, felül egy mikrofon, balra hibrid SIM-tálca, alatta a hangerő fel-le gombok, a készülék alján pedig balról jobbra haladva 3,5 milliméteres jack, mikrofon, USB-C (2.0, OTG), végül hangszóró van.

Éljen soká a 3,5 milliméteres jack!Éljen soká a 3,5 milliméteres jack! Éljen soká a 3,5 milliméteres jack! [+]

Az illesztésekre nincs panasz, az összeszerelési minőség jó, víz és por elleni védelem azonban nincs, ahogy az is sajnálatos, hogy a beszédhangszóró nem funkcionál másodikként tartalomfogyasztásnál, így a sztereót el lehet felejteni. A mobil 195 grammot nyom, bár nem érződik egy masszív darabnak. Az előlapot kitölti a 6,6 hüvelykes átlóval rendelkező IPS LCD megjelenítő, melyet csak a bal sarkába lyukasztott 16 megapixeles előlapi kamera tör meg. A keret felül és oldalt egységes, alul viszont a maga fél centijével duplája, bár ezen az árponton nem annyira elrettentő a dolog, mint egy kétszer ennyiért kínált készüléknél.

A kijelző kellően reszponzív és fényes.
A kijelző kellően reszponzív és fényes. [+]

120 Hz-es frissítésével és 240 Hz-es mintavételezésével a 9 Pro LCD-je gyorsabb, mint a 9 Pro+ AMOLED-e. Összességében nem is rossz a megjelenítő, a fehérek kicsit kékes árnyalatúak, a fényereje lehetne combosabb, ahogy jobb kontrasztú LCD-t is láttunk már (bár igaz, más árszinten). De a szoftveres beállítási oldal kielégítő, van opció sötét módra, szemkímélésre, élénk vagy természetes mód közti váltásra, és a frissítés beállítására is, de a megjelenítő természetéből adódóan mindig éber kijelzőt ne keressünk, ami az értesítő LED-del együtt hiányzik. Van adaptív mód, ami elvben az alkalmazásokhoz igazítja a frissítést 30 és 120 Hz közti értékekkel, gyakorlatban azonban szinte az összes alkalmazást 120 Hz-es frissítéssel próbál megjeleníteni ez az opció, kivéve a játékokat, amiket stabilan 60 Hz-en, és ez nálam többször okozott olyan kisebb döccenéseket a Chrome böngészőben vagy a Google Hírekben való görgetés közben, amit egyébként nem produkált a telefon a mindent 120 Hz-re kényszeríteni próbáló Magas frissítés mód mellett.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Realme 9 Pro Realme 9 Pro+ Motorola Edge 20 Redmi Note 11 Pro 5G Honor 50
Képátló 6,6 hüvelyk 6,4 hüvelyk 6,7 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,57 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2412 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2340
Technológia IPS LCD Super AMOLED 10 bit OLED Super AMOLED 10 bit OLED
Max. képfrissítés 120 Hz 90 Hz 144 Hz 120 Hz 120 Hz
Fehér fényerő 434 nit 416 / 777 nit 470 / 660 nit 425 / 988 nit 415 / 843 nit
Fehér fényerő (min.) 3,1 nit 2 nit 1,8 nit 2,2 nit 1,5 nit
Fekete fényerő 0,28 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány 1552:1 végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7269 K + kézi 7384 / 6465 K + kézi 7570 K + kézi 7622 K + kézi 7033 / 6541 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az ujjlenyomat-leolvasó gyors és pontos.
Az ujjlenyomat-leolvasó gyors és pontos. [+]

Átlagos méretű kezeimmel kényelmesen át tudtam fogni a telefont, viszont az egykezes használat esélytelen. Ha a Gorilla Glass 5 védelemmel ellátott kijelző tetején kell elérni valamit, vagy a másik kezünket, vagy a szoftveres egykezes módot kell segítségünkre hívni, de utóbbi csak navigációs gesztusok használatával aktiválható, az általam jobban preferált három gombos irányítás mellett nem. Számomra érthetetlen szoftveres korlátozás. Az értesítési panelt legalább elérhetjük a kijelzőn lefelé suhintással és a kijelző ébresztése-altatása is megy két koppintásra, illetve különböző minták rajzolásával a kijelzőn elindíthatunk általunk beállított alkalmazásokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés