Sony Xperia 10 IV - műanyag újracsomagolás

Megszokott, egyedi formát és pár, a középkategóriában ritkán látott funkciót kínál a negyedik generáció. De az induló ár még fentebb csúszott, mellé pedig olyan bakik is maradtak a szoftverben, ami felett nehéz szemet hunyni.

Bevezető, külső, doboz

Menetrendszerűen jött a Sony idei középkategóriás frissítése, a Sony Xperia 10 Mark IV. A negyedik generáció elölről megkülönböztethetetlen a másodiktól vagy a harmadiktól, hátulról viszont már minden más. A Gorilla Glass 6-os házat ugyanis ejtette a Sony, a 199 900 forintos új mobil immáron műanyag kerettel és műanyag hátlappal készül. Ha pedig szóba került a műanyag, gyorsan túl is eshetünk a doboz tartalmának leírásán: nincs benne a telefonon és pár lapnyi papír alapú leíráson kívül semmi. Se fali adapter, se kábel, se SIM tű. Utóbbira szükség nincs egyébként, mert a telefon oldalának bal felső szélén található SIM-tálca kézzel nyitható, a többi elhagyását pedig azzal indokolja a Sony, hogy a teljesen műanyagmentes csomagolás sokkal környezetbarátabb. De tényleg totál műanyagmentes, az apró, minimalista doboz fedelét tartó ragasztó is papíralapú.

A telefon és az új doboz, ami feleakkora, mint az eddigiek.
A telefon és az új doboz, ami feleakkora, mint az eddigiek. [+]

A vezetékmentes töltés nem opció, az 5000 milliamperórás telepet a telefon alján található 2.0-ás USB-C csatlakozón keresztül lehet etetni bármilyen USB PD gyorstöltővel, állítólag 30 wattos sebességig képes felvenni a telefon kompatibilis adapter és kábel kombinációjával, nekünk 20 wattig sikerült bizonyítani. A műanyag keret és hátlap használata egyébként visszaköszön a telefon tömegében, az Xperia 10 IV csupán 161 grammot nyom, amivel abszolút kényelmes és kezes. Az elődnél 1-1 milliméterrel keskenyebb és alacsonyabb 153 x 67 x 8,3 milliméteres ház nem csúszkál, a jobb oldalon a gombok kényelmesen elérhető helyen vannak, ha pedig az ember nem a kijelző legtetején akar valamit elérni, akkor az egykezes használat sem jelent majd valószínűleg gondot. A hosszúkás, szögletes, szimmetrikus dizájn szerintem jól áll a Sony telefonjainak, a kijelzőt felül és alul szegélyező keretet pedig jól használták ki: maradt a felhasználó felé sugárzó hangszóró és az értesítő LED is. Sztereó hangzásról beszélni viszont nem lehet, a keret tetején található beszédhangszóró multimédiásként nem zenél, csak alulról szórja a hangot a készülék.

Kényelmesen kezelhető telefon az Xperia 10 IV.
Kényelmesen kezelhető telefon az Xperia 10 IV. [+]

Igaz, maradt a 21:9-es képarányú 6 hüvelykes kijelző is tavalyról. A 2520 x 1080 pixeles felbontású Triluminos OLED panel lefedi a DCI-P3-as skála 97%-át, támogatja a HDR-t, képpont sűrűsége 457 ppi, de a Sony állatása szerint sikerült másfélszeresre emelni a tavalyi modellhez képest a panel maximális fényerejét, így jobb lett az olvashatósága is. A Gorilla Glass Victus üveggel védett kijelző tényleg fényesebb, a nyári napfényben sincs gond láthatóságával, de a csúcskészülékeket még így sem közelíti meg, a tükröződése pedig jelentős. Idén is kimaradt a mindig éber megjelenítő és az ujjlenyomat-leolvasó sem költözött a kijelző alá, maradt a jobb szélen a bekapcsoló gombba integrálva. A hosszúkás panel amellett, hogy megfelelő arányú tartalom fogyasztásához remekül használható, felosztható osztott ablakos nézettel, egykezes módban lekicsinyíthető a még könnyebb kezelhetőség érdekében. A frissítés maradt 60 Hz-en, a mintavételezés pedig 120 Hz-en, amit a Sony-n kívül ebben az árkategóriában csak az iPhone SE és a Pixel 6a vállalt be, a többi gyártó 90 vagy 120 Hz-es megjelenítőket pakol már telefonjaiba. Személy szerint engem nem zavart és nem zavar a 60 Hz, amíg a panel érintésérzékenysége hibátlanul működik, ami itt megvolt. Ugyanakkor a szoftver hiába minimalista, időnként produkált olyan mikrolagokat, melyeket ennyi pénzért nem szeretne látni az ember.

A 60 Hz-es kijelző személy szerint engem nem zavart, a rendszerben előforduló lagok annál inkább.
A 60 Hz-es kijelző személy szerint engem nem zavart, a rendszerben előforduló lagok annál inkább. [+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Sony Xperia 10 Mk. IV Oppo Reno7 5G Samsung Galaxy A53 5G Redmi Note 11 Pro 5G Realme GT 2 Apple iPhone SE (3.gen.)
Képátló 6 hüvelyk 6,4 hüvelyk 6,50 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,62 hüvelyk 4,7 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2520 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2400 750 x 1334
Technológia OLED AMOLED Super AMOLED AMOLED AMOLED IPS Retina
Képfrissítés 60 Hz 60 / 90 Hz 60 / 120 Hz 60 / 120 Hz 60 / 120 Hz 60 Hz
Fehér fényerő 635 / 725 nit 476 nit 477 / 972 nit 425 / 988 nit 485 / 680 nit 590 nit
Fehér fényerő (min.) 2,4 nit 1,8 nit 2,0 nit 2,2 nit 1,8 nit 3,1 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0,38 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen 1553:1
Színhőmérséklet 6917 K + kézi 7358 K + kézi 7029 K + kézi 7622 K + kézi 7533 / 6763 K + kézi 6848 K + TrueTone

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Előbb ejtsünk még szót az ujjlenyomat-leolvasóról, mert használata felemás szoftveres okokból, amin lehetne javítani. A szenzor a telefon jobb oldalán, a tavalyinál valamivel szögletesebb keret közepén található, a műanyag keretbe kissé besüllyedve. A gomb nyomható is, az ujjlenyomat leolvasásához azonban elég hozzáérinteni kezünket, és ennek megváltoztatására nincs opció, nem lehet beállítani azt, hogy csak akkor kezdje el leolvasni az ujjat, ha be is lett nyomva. Ennek eredménye pedig rengeteg fals beolvasás, nem egyszer vettem úgy elő a telefont a zsebemből vagy a táskámból, hogy már kódot kért, mert az ujjlenyomat-leolvasó folyamatosan próbált feloldani, amint valami hozzáért. Túlérzékenységét és a szoftverből hiányzó beállítási lehetőségeket leszámítva egyébként működése jó, ha érzékel, akkor pontosan teszi.

[+]

A keret jobb oldaláról idén eltűnt a Google Asszisztenst indító gomb, gyorsindítást a bekapcsoló gombra és a hangerőgombra állíthatunk be. Dedikált elsütőbillentyű sincs a kamerához, a hangerőgombokat vethetjük be erre a feladatra is. Szerencsére maradt a nagy felbontású 3,5 milliméteres audio csatlakozó felül, maradt az IP65/68-as víz- és porállóság és maradt a tárhely microSD-s bővíthetősége is 1 TB-ig, amihez a bal oldali hibrid SIM-tálcát kell kivenni. Idén viszont már nem fogunk tudni két nanoSIM-et a telefonba tenni akkor sem, ha elég a 128 GB beépített tárhely és nem akarunk microSD-t használni, csak egy fizikai SIM-et fogad a telefon, viszont támogatott az eSIM, ami lehet másodlagos vagy elsődleges kártya is.

[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés