Panasonic RZ-S300W - a termék jó, a marketing sok

Árkategóriáján belül korlátozott funkcionalitást masszív marketingbeszéddel kompenzál a gyártó, a termék általános minősége viszont nagyon rendben van.

Bevezető, külső, kialakítás

Ha Panasonic, akkor elsőre talán mindenkinek a legendásan jól sikerült plazmatévés vonal, esetleg a Lumix fényképezőgép-sorozat jut eszébe, a régi mobilok már abszolút feledésbe merültek, az újabb senior telefonok pedig valószínűleg keveseket hoznak igazán lázba. Ettől függetlenül a japán cégnek nagyon komoly múltja van szinte minden elektronikai szegmensben, így audio-eszközök terén is, és bár itt nem csak a filléres autórádiókról beszélünk, tény, hogy a komolyabb darabok jellemzően a Technics leányvállalat nevével fémjelezve bukkantak fel a múltban is, így kevesen emlékezhetnek csontig hatoló audio-élményre egy-egy Panasonic termékre gondolva, inkább az ár/érték arány lehetett nyomós érv ezekkel a cuccaikkal kapcsolatban.


[+]

Egy ideje persze mindenki a true wireless (TWS) fülhallgatópárokat tolja ki, ez a termékkategória a semmiből kinőve hatalmas divatot húzott, a Panasonic pedig mostanra jutott el oda, hogy két modellt hozott ebbe az egyre erősebb piaci versennyel megáldott szegmensbe. Hozzánk az olcsóbbik változat került, amit RZ-S300W-nek hívnak, nagyon hasonló külsővel, de aktív zajszűréssel, méretesebb hangkeltővel, de 60 ezer forint körüli áron érkezik az RZ-S500W, tesztünk alanya csak 40 ezerbe kerül.

TWS-vonalon is a Technics képviseli a gyártónál elérhető csúcsot
TWS-vonalon is a Technics képviseli a gyártónál elérhető csúcsot [+]

Ebben az esetben a csak szó persze idézőjelben értelmezendő, hiszen a kizárólag SBC-képes, aktív zajszűrést és vezetékmentes töltést nélkülöző termék specifikációja alapján valószínűleg alig van ember, aki ennyiért felfigyelne a termékre, leszámítva persze, ha nem nagyon van képben ezzel a termékkategóriával, és a gyártói oldalon feltüntetett, kissé zavaros, melegvíz-feltalálós marketingszöveg alapján kérdés nélkül elfogadja a cuccot afféle lenyűgöző csodának. A valóságban ez egy teljesen egyszerű, de jó minőségben megalkotott kütyü, 6 milliméteres, dinamikus neodímium hangkeltővel, jó tapintású, minőségi műanyagburkolattal, IPX4 fröccsenésállósággal és kellemes üzemidővel. Semmi meglepővel nem fogunk találkozni a dobozban, a fülesen és a töltőtokon kívül egy Type-A - Type-C kábelt találunk a töltéshez, illetve összesen négyféle méretű szilikon illesztéket, XS-től L-ig.


[+]

Aki próbált már olcsó kínai TWS-fülhallgatót, az esélyesen sejti, hogy miért a töltőtok elemzésével szoktuk kezdeni a teszt részletezését: ezek kialakítása olykor rettentően szerencsétlen tud lenni még egy olyan, egyébként tök jól összehozott terméknél is, mint egy Tronsmart Apollo Bold. A Panasonic szerencsére a zsanér-fedél témakörben nagyon jól vizsgázik, nincs zavaró lötyögés vagy bármilyen zavaró hang, a beépített rugó ellenében is pont jól beállított erővel kell mozdítanunk a fedélen, határozott, nem lötyögős, de persze nem is nehéz feladat kinyitni a magas, de keskeny töltőtok fedelét. Három LED mutatja a tok töltöttségi állapotát, a füleseken pedig színes állapotjelző fejezi ki a helyzetet.

Vannak fura mondatok a marketinganyagban
Vannak fura mondatok a gyártói marketinganyagban [+]

A fülesek töltőtokba való behelyezését érheti némi kritikus szó, hiszen nagyon pontosan bele kell illeszteni, fordítani a füleseket a helyükre, nincs az a szokásos, mágneses becuppantás, ami ezeket a termékeket általában egy centiről is bedobható könnyedségűvé teszi. Persze a mágnes ott van bennük, hiszen ha egyszer benn vannak, akkor fejre fordítva nem esnek ki, és egy milliméterről már tényleg behúzza a tok a füleseket, de ezt sokkal ügyesebben is meg lehetett volna oldani egy kicsit jobban megformált tokkal és erősebb mágnessel.

Még a gyári fotón is látszik, hogy ez azért nem egy igazi sportfüles
Még a gyári fotón is látszik, hogy ez azért nem egy igazi sportfüles [+]

Fontos szempont még a kényelem is, ilyen téren jó hír, hogy mindössze 4 grammot nyom oldalanként a cucc, használat közben tényleg alig érezni jelenlétét, viszont a fültől leginkább kifele terjeszkedik a műanyag ház, és mivel kizárólag a szokásos in-ear szilikon illeszték tartja benn, így nekem többször volt olyan érzésem, hogy ez most ki akar esni: szerencsére erre nem került sor, de ettől függetlenül ez sem egy tipikus sportfülhallgató, ha bárki engem kérdez.

Hirdetés

Használat, hangminőség, összegzés

Alapvetően az RZ-S300W is úgy működik, mint bármelyik mostani Bluetooth zenei eszköz, tehát első aktiváláskor kereső módban van, mindenféle jelszó nélkül megtörténhet a párosítás, és máris használható a termék. Ugyanakkor azonban a Panasonic nem volt rest egy alkalmazást is adni a felhasználóinak (Android, iOS), amivel frissíthetünk szoftvert, és egyszerűen állíthatunk mindent, ami a fülhallgatókat nyomkodva kissé körülményes. Ez esetünkben az Ambient Sound zajbeengedő módot, illetve az eszköz hangerejét jelenti.

Az app megjelenésén lenne mit csiszolniAz app megjelenésén lenne mit csiszolniAz app megjelenésén lenne mit csiszolni Az app megjelenésén lenne mit csiszolni [+]

Maga az alkalmazás, ahogy a képeken is látható, kissé ósdi kezelőfelülettel érkezik, az pedig külön mókás, hogy az első csatlakoztatáskor nekünk kell megadnunk az eszköz színét, de ha felülemelkedünk ezeken az apróságokon, akkor egy jól használható szoftverrel találkozunk, a hangszínszabályzó pedig korrektül előre definiált (Bass Enhancer, Clear Voice) sémákkal és teljesen kézi módban is használható. Android esetén, az alkalmazáson belül variálhatjuk az SBC vagy AAC kodek használatát, mi itt nagy különbséget nem tapasztaltunk, a minőségi ugrást nyilván az AptX hozná meg.

[+]

Mindenesetre a zenei hangminőség egyáltalán nem rossz, egészséges mennyiségben vannak prezentálva a hangtartományok, kellemes a térérzet, energikusak a mélyek, van dinamika, kijönnek a zenei rétegek, tényleg csak a valódi részletesség hiánya miatti enyhe fátyolosság, zavarosság tűnik fel a rutinos hallgatónak. Meg persze az aktív zajszűrés hiánya, ha épp nem egy csendes helyen van szerencséje belehallgatni.


[+]

A telefonálási hangminőség a TWS-kategóriában rendben van, de persze szokásosan fel lehetünk készülve minden beszédpartnerünk első kérdésére, ami biztosan arra irányul majd, hogy fülesről vagy kihangosítva beszélünk-e éppen. Zajosabb környezetben továbbra is érdemes lesz átvenni a mobilra, ha telefonálni akarunk, de normál környezetben vagy rövidebb időtartamra abszolút használható így is. A Panasonic nem ad meg pontos mAh-adatokat az akkumulátorról, ahogy nem térnek ki többek közt a beépített rendszerchipre, és hasonló alapadatokra sem, azt viszont feltétlenül érdemesnek látták megadni, hogy üzemidő-tesztjeiket 25°C-os külső hőmérséklet mellett végezték.

Íme, az érintőgombok funkciói. Nem mellesleg ezek jól és megbízhatóan működnek a kapcaitív érzékelőkön át
Íme, az érintőgombok funkciói. Nem mellesleg ezek jól és megbízhatóan működnek a kapcaitív érzékelőkön át [+]

A 7,5 órás fülhallgatós üzemidőt mindazonáltal mi kicsit túlzónak érezzük, a mi tesztünk alapján inkább 4-4,5 óra volt a realitás, ami persze még így is zseniális, ennél többre egyhuzamban tényleg aligha van szükség, a tok pedig további 3 töltést kényelmesen tud szállítani, viszont ha lemerül és nincs a közelben Type-C kábel, akkor bajban vagyunk, mert a vezeték nélküli Qi töltés elmaradt. Kellemesebb a helyzet, ha csak a két fülhallgató merült le, de a tok nálunk van feltöltve, hiszen ilyenkor negyed órányi töltéssel beletehetünk bő egy órányi üzemidőt a fülesekbe, ami egy utazásnyi időre a többségnek már elég lehet.


[+]

Összességében a Panasonic RZ-S300W semmiféle komoly csalódást nem okozott, abszolút jó az általános összeszerelési minősége, kellemesen szól, jól működik a hozzá tartozó alkalmazás, és a fülesek tömegéhez képest abszolút pöpec az üzemidő is, őszintén ajánlani azonban mégsem tudjuk. 40 ezer forintos szinten ugyanis ennek a terméknek bőven maga mögé kellene utasítania a MEE Audio X10-et, a Tronsmart Apollo Boldot, de még a Honor Magic Earbuds/Huawei Freebuds 3i párost is, ám ez sajnos egyáltalán nem történik meg, a Panasonic ugyanis kényelemben, zajszűrésben és kodektámogatásban is kompromisszumot kíván, kiemelkedni pedig a zavaros marketingüzeneten kívül aligha tud bármivel. Ráadásul ezzel a három említett termékkel még a jéghegy csúcsát sem kapirgáltuk meg rendesen, és amíg millió gyártó végtelen mennyiségű terméke közül lehet választani ennyi pénzért, addig valószínűleg csak a kiemelkedő ökoszisztémájú Apple tudja megtenni, hogy a középszerű terméket is az átlagnál jelentősen magasabbra árazva is komoly mennyiségben értékesítsen.

szentkuti11

Előzmények

Hirdetés