Hirdetés

OnePlus 8 Pro - a túlgondolt

QHD felbontáson 120 Hz-es OLED kijelző, 5G-s képesség, bivalyerős hardver, új kamerarendszer, IP-védettség, vezeték nélküli töltés - a hosszú sor végén azonban egy 1000 eurós árcímke figyel.

Külső, kijelző

Ha csúcs-okostelefon és külső kialakítás, akkor két fő irányt lehet mostanában látni: a valamelyest ellenálló, de átlagos megjelenésű készülékeket, illetve az eye-candy, azaz a lenyűgözésre hajtó mobilokat, amik vagy a kijelző hajlíthatóságától, vagy valamilyen mozgó alkatrésztől (pl. kicsúszó előlapi kamera) lesznek különlegesek, ám ezzel a víz- és porállóság igen praktikus előnyétől fosztják meg magukat. A tavalyi 7T Pro, a mobil közvetlen elődje még kameracsúszkás volt, és ahogy az eddigi összes OnePlus, úgy az sem kapott semmilyen IP-minősítést. Mostanra ez megváltozott: a OnePlus 8-család az első, ami (az amerikai szolgáltatók termékoldala alapján legalábbis) megkapta az IP68-as minősítést, és ezzel vízállónak nevezhető, noha a gyártó egyébként nagyon óvatosan mer csak fogalmazni, állításuk szerint az óriáskészülék kibírja a fröccsenő vizet, alámerítésről azonban nem esik szó.


[+]

Mivel mi semmiképpen nem szerettünk volna működésképtelen tesztkészüléket visszaadni a gyártónak, így nem vetettük alá efféle próbának a készüléket, de egyébként az IP-minősítés hiányával küzdő régebbi generációk esetén is láttunk már alámerítős reklámot és kommunikációt, illetve a különféle szétszedős videók is arról árulkodnak, hogy jó helyeken elhelyezett tömítésekkel, remek minőségben rakták össze a 8 Prót, így ha uszodába nem is ajánlanánk, a hétköznapi felhasználás mellett valószínűleg bőven elegendő lesz a vízállósága, noha egy ebből eredő esetleges meghibásodás esetén a garancia kérdése - a termékoldalon leírtak miatt - továbbra is ingoványos, minősítés ide vagy oda.


[+]

165,3 x 74,4 x 8,5 milliméteres dimenziók és 199 grammos tömeg mellett joggal nevezhetjük óriásmobilnak a OnePlus 8 Prót, és bár az alumínium-üveg szendvics készülékház lekerekítései sokat segítenek a használhatóságban, egy méretesebb kéz sem könnyen fogja át a méretes mobilt. Az összeszerelési minőség pazar, örülhetünk a szokásos, háromállású némítókapcsolónak a jobb oldalon, a bekapcsológomb fölött. Bal oldalra kerültek a hangerőszabályzók - ez sem utolsó szempont, egyre kevesebb gyártó gondol sokak reális felhasználói igényére, miszerint a zsebben vagy táskában nyomkodáshoz kényelmes, ha nem egy oldalon vannak ezek a többi gombbal.

A kamerapúp hatása
A kamerapúp hatása [+]

Minden feszes, semmi nem lötyög, tökéletesen, zavaró peremektől mentesen dolgozták össze az anyagokat, igényes az eloxálás, diszkrétek a műanyagkilépők, szépen mutat a matt hátlap, egyedül a szokatlanul vaskos kamerasziget, aminek kissé elvágólagos a tapintása, ha valaki tok nélkül használja a mobilt, meg persze billeg is rajta veszettül a mobil, ha simán asztalra tesszük. Megpróbálom érzékeltetni a kamerapúp vastagságát: ha sík felületen, hátlapjára fektetjük a mobilt, gond nélkül be lehet alá csúsztatni bármilyen érmét, még a százast is könnyedén a bekapcsológomb magasságáig el lehet tolni abban az ékben, amit a mobil képez, amikor épp asztalon hever. A többség számára nyilván a gyári tok lehet a megoldás, ezek körülbelül 8-9 ezer forintért érhetők el a gyártó oldaláról, egyelőre még szűk a választék, de ez nyilván bővülni fog.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés OnePlus 8 Pro Samsung Galaxy S20+ Xiaomi Mi 10 Pro Huawei P40 Pro OnePlus 8
Képátló 6,78 hüvelyk 6,7 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,58 hüvelyk 6,55 hüvelyk
Felbontás 1440 x 3168 1440 x 3200 1080 x 2340 1200 x 2640 1080 x 2400
Technológia Fluid AMOLED Dynamic AMOLED 2X AMOLED HDR10 OLED Fluid AMOLED
Képfrissítés 120 Hz (QHD) 120 Hz 90 Hz 90 Hz 90 Hz
Fehér fényerő 555 / 910 nit 389 / 940 nit 491 / 1155 nit 446 / 596 nit 483 / 1038 nit
Fehér fényerő (min.) 2,8 nit 1,5 nit 2,0 nit 1,9 nit 2,4 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7215 / 6544 K + kézi 6984 K + kézi 7345 / 6624 K + kézi 7312 / 6555 K + kézi 7178 / 6592 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Ha valamivel le tud nyűgözni a OnePlus 8 Pro, az leginkább a kijelzője. Amíg a nagy konkurens, a Mi 10 Pro maradt Full HD-n 90 Hz képfrissítéssel, addig a OnePlus nagy levegővel egyszerre tette lehetővé a QHD+ (1440 x 3168 pixel) és a 120 Hz képfrissítés élményét, amit a Galaxy S20-ak is csak vagy-vagy alapon tudnak még, és csak egy ígért frissítéssel jön rájuk natív felbontáson a 120 Hz-es mód. A 10-bites megjelenítő 16 millió színárnyalat helyett komoly nagyságrendet ugorva, 1,07 milliárdos tartományba lépett elő, a Fluid AMOLED panel pedig tökéletes feketékkel és szokásosan élénk színvilággal viszi át az elméletet a gyakorlatba. Habnak a tortára ott van HDR10+ támogatás és a Gorilla Glass 5 védelem, a látottak pedig tényleg önmagukért beszélnek, a OnePlus 8 Pro a piacon elérhető mobilos kijelzők élvonalában is kiemelkedőt nyújt. A megjelenítő fényereje tényleg átlagon felüli, remekek a betekintési szögek, egyedül a lekerekítéseknél lehet bizonyos szögekből kékes-fehéres hosszanti csíkot észrevenni a fénytörés miatt. Itt-ott lehetett olvasni váratlan kijelzőzöldüléses hibáról, mi ilyesmivel nem találkoztunk.


[+]

Megjelenítési módból jut vagy féltucatnyi: a hagyományos, kékfény-redukciós éjszakai megjelenítés mellett monokróm, illetve szemkímélő villódzás-gátló (DC elsötétítés) is van. A kényelmes tónus az Apple-féle True Tone-hoz hasonlóan, tehát a környezeti fényeknek megfelelően módosítja a színhőmérsékletet, kalibrációból az alapértelmezett élénk, a visszafogottabb természetes, illetve a speciális van, ez utóbbiban állíthatunk be sRGB-t, Display P3-at, illetve hideg-meleg vonalon akár egyéni csúszkát is tologathatunk. Fekete sávval elrejthető a kameralyuk, ám ilyenkor tényleg csak egy fekete káva jut felülre, az értesítési ikonok is lejjebb csúsznak. Jelenleg always-on kijelző nincs, ez majd a következő Oxygen-verzióval fog érkezni, helyette van töltésre vagy dokkolásra aktiválható képernyővédő órával és dátummal, továbbá ambient kijelző, ami bejövő értesítésre, koppintásra, vagy a telefon felemelésére villant fel egy fekete hátterű megjelenítőt a legfontosabb információkkal, és tulajdonképpen a színes értesítési ledet váltja ki.


[+]

A sztereó hangszóró az alul látható hangszórórácsból és a felső, hagyományosan beszédhangszóróként üzemelő hangkeltőből áll össze, alul ezen kívül a Type-C csatlakozót és a SIM-fiókot lehet elérni. Fent a másodlagos mikrofonon és a mobil színéhez passzoló műanyag antennakilépőkön kívül aligha találunk bármit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés