Kikapcsolja a OnePlus a kamerát, amely „átlát” több anyagon

A OnePlus 8 Pro színszűrős kamerája potenciálisan személyiségi jogokat sérthet, ezért egyelőre a gyártó kikapcsolja.

Az elmúlt napokban számos kép és videó bukkant fel a OnePlus 8 Pro negyedik, színszűrős kamerájának különleges képességéről: „átlát” bizonyos vastagságú műanyagon és egyéb anyagon, megmutatva például egy termék belső komponenseit és elektronikáját.

Egy távirányító a OnePlus 8 Pro normál kamerájával és fotokróm filterével lefényképezve
Egy távirányító a OnePlus 8 Pro normál kamerájával és fotokróm filterével lefényképezve (forrás: AndroidPolice) [+]

A szóban forgó kamera a két 48 megapixeles főegység (normál és ultraszéles), valamint a 8 megapixeles zoomlencse társaságában 5 megapixeles szenzort vet be, amit fotokróm szűrővel látták el azzal a céllal, hogy a három rendes egység fehéregyensúlyát megsegítse. Ennek a „mellékhatása”, hogy képes átlátni bizonyos dolgokon, ahogy az alábbi videó is demonstrálja, az Unbox Therapynál pedig többen is potenciális személyiségi jogokat sértő használatra hívták fel a figyelmet, ha valaki beleegyezés nélkül egy másik személy vékony ruházatára irányítja.

A színszűrő kamera minden bizonnyal infravörös fény segítéségével „lát át” vékony műanyagon vagy pólókon, a OnePlus pedig gyorsan felismerte a potenciális jogi problémákat, és jelezte: pár napon belül – egyelőre ideiglenes jelleggel – a fotokróm filtert kikapcsolja. Nyilván a hardvert utólag nem tudja kivenni, és akadhat számos alkalmazás (illetve ügyes fejlesztő), aki ennek ellenére elérheti az 5 megapixeles egységet. Korábban a Sony is belefutott ugyanebbe a problematikába egyik kamerája esetében, ott végleg eltávolították az „anyagon átlátó” funkciót.

Előzmények

  • OnePlus 8 Pro - a túlgondolt

    QHD felbontáson 120 Hz-es OLED kijelző, 5G-s képesség, bivalyerős hardver, új kamerarendszer, IP-védettség, vezeték nélküli töltés - a hosszú sor végén azonban egy 1000 eurós árcímke figyel.

  • OnePlus 8 - újrahasznosítva

    Az 5G modem és az új hardver üdvözölendő, ám amíg a 8 Pro szintet ugrik felfele, a sima főként tavalyi receptből dolgozik.

  • Komolynak tűnik a OnePlus 8 Pro tervezete

    A TrueTech ismeretlen forrásból jutott hozzá a OnePlus 8 Pro tervezetéhez.

Hirdetés