Chipset tervezésébe fog az Oppo

Az elmúlt hónapokban sikerült kulcsfigurákat elcsábítani a MediaTektől. A saját hardverből az egész BBK-csoport profitálhat.

Hirdetés

Tetemes előnyben van hardverileg az Apple, amióta saját maga tervezi A-szériás mobilchipjeit, az utóbbi években pedig grafikus gyorsítóit, és az elmúlt pár csúcskategóriás Huawei telefon is rengeteget profitált a HiSilicon Kirin lapkákból, mindkét gyártó esetében makulátlan sebességet hozva a szoftverfelületen. A Samsung saját Exynos lapkáit veti be több régióban, bár nemrég indult petíció, hogy mindenhol a Qualcomm megoldásait használják. Erre lehet válasz az Exynos 992, elsőként hozva a piacra 5 nm-es chipsetet.


Formai oldalról számos innovációt felmutatott már az Oppo

Aligha véletlen egybeesés, hogy a három legnagyobb mobilgyártó maga is tervez mobilhardvereket, a negyedik Xiaomi is próbálkozott egy ideig, most pedig az ötödik Oppo készül ugyanerre. Fontos megjegyezni, hogy a BBK Electronics anyacég alatt fut az Oppo mellett a Vivo, a Realme, a OnePlus és az iQOO brand is, együttesen pedig negyedévtől függően az Apple és a Huawei eladásait is megelőzik, szóval nem csak egy márka profitálhat a házon belüli tervezésből. De ne szaladjuk ennyire előre: az ötlettől a megfelelő szakembergárda begyűjtésén át a tervezésig, valamely chipgyártó segítségével a legyártásig és beépítésig évek szoktak eltelni. Az elmúlt hónapokban az Oppo mindenesetre tevékenyen gyűjtötte a mérnököket és a szakértőket projektjéhez, írja a rangos Nikkei.

Az Oppo társmárkájától sem idegen az innováció: a Vivo X50 Pro gimballal érkezik
Az Oppo társmárkájától sem idegen az innováció: a Vivo X50 Pro gimballal érkezik (forrás: Weibo)

Több hardverekben jártas mérnököt sikerült elcsábítani a MediaTektől, ilyen például Jeffery Ju, aki a Xiaomival is együtt dolgozott, de az Oppo állítólag a Qualcomm és a HiSilicon munkatársait is ajánlatokkal bombázza. Az 5G érában technológiailag és a költségek szempontjából is fontos lehet saját hardvert használni (nyilván ARM Cortex-alapokon), persze egy-egy fejlett node-on készülő chipset tervezése önmagában dollár százmilliókkal emészthet fel. A BBK Electronics szárnyai alatt ezzel azonban aligha lesz gond, a kiéleződő kínai-amerikai technológiai és telekommunikációs versenyben pedig aligha fognak hazai akadályokba ütközni. A hálózatkiépítési versenyből kimaradva végül nem tűnik úgy, hogy az Oppo az Egyesült Államok céltáblája lenne, legalábbis egyelőre, így konkrétan a kevésbé szerencsés Huawei ellenében nyerhetnek a BBK márkái piaci részesedést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Oppo

Azóta történt

Előzmények

  • Méretes lencsékkel érkezik az Oppo Reno4 Pro

    A kamerapúphoz képest is kiemelkednek a következő Reno csúcskészülék optikái. Nem lesz gond a gyorstöltéssel és az adatátvitellel.

  • Európába hozza az Oppókat a Vodafone

    Az új együttműködés értelmében a szolgáltató felveszi kínálatába az Oppót, aminek adott esetben a magyar felhasználók is örülhetnek.

  • OnePlus 8 Pro - a túlgondolt

    QHD felbontáson 120 Hz-es OLED kijelző, 5G-s képesség, bivalyerős hardver, új kamerarendszer, IP-védettség, vezeték nélküli töltés - a hosszú sor végén azonban egy 1000 eurós árcímke figyel.

  • Realme X2 Pro – van új a nap alatt

    Friss márka a hazai mobiltelefónia egén, és első csúcskészüléke figyelmeztetés az ár/érték vonalon versengő ellenlábasoknak.

Hirdetés