Nubia Z11 mini - vihar előtti csend

Nemsokára hivatalosan is felbukkannak a magyar piacon a Nubia mobilok. Addig egy tavalyi, régi Androidon ragadt, de pofás készüléket helyezünk tesztasztalra, amely különleges gesztusfunkciókat kapott.

Hardver, Nubia UI

A Nubia Z11 mini lelke a négy 1,5 GHz-es és négy 1,2 GHz-es Cortex-A53 magot tartalmazó Snapdragon 617, az Adreno 405-ös IGP-vel, 3 gigabájt RAM-mal és 32 gigabájt tárolóval megtámogatva. Az utóbbiból 24 gigabájt jut a felhasználónak, plusz amennyi a microSD kártyára fér (legfeljebb 200 gigabájt, telepíteni rá nem lehet). A teljesítmény a Nubia UI felületen rendben van, nincsenek megakadások, a honlapokból is csak a kövérebbek dadogósak. Az alkalmazáskezelés ugyanakkor középtempójú, a váltás lomha, a legkomolyabb játékoknál pedig érezhető a képfrissítés hiánya és a ház melegedése. A rendszer mindenesetre nem feszíti túl a határokat felesleges animációkkal vagy háttérszolgáltatásokkal, az optimalizálás megfelelő lett.


[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Nubia Z11 mini Asus Zenfone 3 5,2" Honor 8 ZTE Axon 7 Mini
Rendszerchip Snapdragon 617 Snapdragon 625 HiSilicon Kirin 950 Snapdragon 617
AnTuTu Benchmark 6.x 45950 pont 62789 pont 93534 pont 46427 pont
Vellamo Browser 2297 pont 3467 pont 6135 pont 2644 pont
Vellamo Metal 1258 pont 1559 pont 2819 pont 1195 pont
Geekbench 4 (single/multi) 696 / 2201 pont 832 / 4047 pont n/a 703 / 2016 pont
GFXBench Man. onscreen 6,1 fps 9,2 fps 19 fps 6,3 fps
GFXBench Man. offscreen 6,6 fps 9,9 fps 19 fps 6,4 fps
GFXBench T-Rex onscreen 14 fps 22 fps 42 fps 16 fps
GFXBench T-Rex offscreen 14 fps 23 fps 40 fps 16 fps


[+]

Meg kell jegyezni: mivel a Z11 mini itthon hivatalos forgalomba nem kerül (de szürkeimportban beszerezhető), magyar nyelv nem választható, az angol viszont rendben van, akárcsak a teljes Google szolgáltatáscsomag. Azt is meg kell említeni, hogy bár több rendszerfrissítés érkezett a tesztidőszak alatt (3.9.6.2-es UI verzió-ra), a Z11 mini sajnos 5.1-es Androidon ragadt, 2016 februári biztonsági csomaggal, úgyhogy eléggé magára hagyták az eszközt. Pont itt nem spórol az egész friss EMUI-t és Androidot megkapó, rivális Honor széria. A Nubia UI nem egyenlő az Axon-féle MiFavor UI-val, bár ugyanúgy hiányzik az alkalmazásmenü, azaz minden ikon és widget a főoldalakra kerül. A eltérések leginkább vizuálisak. Az értesítési panelen négy kapcsoló és a fényerőállító, a kapcsolópanelen pedig további nyolc ikon kapott helyet.


[+]

A Nubiák legfőbb érdekessége a gesztusvezérlés sajátos variációja. Vannak olyan alapvető megoldások, mint a némítás lefordítással, az osztott képernyős mód, a kétkoppos felébresztés, a háromujjas alkalmazásváltás vagy képernyőkép készítése ugyanennyivel. Ennél sokkal izgalmasabb viszont az a funkciócsomag, amely a hosszanti képernyőszélek végighúzásához kötődik. Megadható, hogy a bal vagy a jobb szélen végiggörgetve az ujjat a legutóbbi appok között váltson a rendszer, elindítsa a kamerát vagy esetleg egy szabadon kijelölt alkalmazást, a két szél együttes végighúzásával pedig a hangerő vezérelhető. Végül egy oldal többszöri végigsimításához is funkció társítható.


[+]

A gyakorlatban ezek kiválóan működnek: nincs véletlen bevitel, csak azt kell megszokni, hogy jó hosszú ujjsimításra reagál a Nubia. A hátlapi ujjlenyomat-olvasó kényelmesen elérhető a mutatóujjal és megbízhatóan működik, a feloldás 1-2 másodpercet igénybe vesz. Öt minta regisztrálható és a védelem a képernyőzáron túl az alkalmazászároláshoz is bevethető. A szenzort megérintve a kameraszoftverben fényképezni lehet (jól jön szelfi készítésekor), hosszan lenyomva pedig képernyőképet rögzíteni.


[+]

A telefonkönyv átlátható, világos küllemet kapott, többféle fiókból behívja a kapcsolatokat és kérésre szűri a szám nélkülieket. A tárcsázóban működik a gyorskeresés és a gyorshívás. A billentyűzet az AOSP-alapú régebbi darab, avagy a TouchPal-féle harmadik féltől származó – mindkettő támogatja a magyar nyelvet és a korrektúrát. A szoftveropciók között megemlítendő a remek fájlkezelő, a számológép, a hangfelvevő, a képernyőtükrözés, a jegyzetelő és a naptár.


[+]

Ellátogatott a News Republic hírolvasó, az Opera Mini és a UC Browser is, bár az első számú böngésző nem ez, hanem a Nubia sajátja, AOSP-s alapokon. Ez rendben kezel több lapot vagy menti a könyvjelzőket, az ugyancsak telepített Chrome azonban többet nyújt teljes Google-szinkronizálásával, inkognitó böngészésével és a gyors váltással asztali elrendezésre. A böngészés a közepesen komplex oldalak esetében még javarészt fluid, csak a kövérebbek késztetik a rendszert a dadogásra. Inkább az alkalmazásbetöltés, a beállítások előhívása és a váltás hosszasabb a csúcskategóriában megszokottaknál a rendszerfelületen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nubia

Azóta történt

Előzmények

 • Hatalmas leépítés lesz a ZTE-nél

  Körülbelül 3000 munkavállalótól válik meg a piacvesztett ZTE, ezzel együtt jelentős átszervezéseket helyeztek kilátásba.

 • 23 megapixeles kamerával érkezett a Nubia Z11 Mini S

  Menetrendszerűen mutatkozott be a ZTE almárkájának új készüléke, amely igen korrekt specifikációval, kiemelt kameraképességekkel és kedvező árazással kíván hódítani.

 • Frissül a kisebbik Nubia Z11

  Október 17-én, azaz jövő hét hétfőn sajtóeseményt rendez a Nubia, ahol minden valószínűség szerint a Nubia Z11 Mini S-é lesz a főszerep.

 • Újabb ZTE Nubia bukkant fel a TENAA-nál

  Nincs egyszerű dolga annak, aki a Nubia termékpalettáját naprakészen akarja követni, a TENAA közleménye alapján pedig még egy modell fogja nehezíteni az érdeklődők dolgát.

Hirdetés