Nubia Z11 mini - vihar előtti csend

Nemsokára hivatalosan is felbukkannak a magyar piacon a Nubia mobilok. Addig egy tavalyi, régi Androidon ragadt, de pofás készüléket helyezünk tesztasztalra, amely különleges gesztusfunkciókat kapott.

Külső és kijelző

Az idei évben több Nubia készülék is fel fog bukkanni a magyar polcokon, úgyhogy kipróbáltunk egy régebbit, amely bár nem lesz közöttük, betekintést jelenthet a ZTE alternatív termékvonalába. Ugyanis, még ha a hófehér doboz el is titkolja, a Nubia széria ugyanúgy a ZTE Corporation vonzáskörzetébe tartozik, ahogy a Honor a Huawei-ébe, vagy ahogyan a ZUK kissé lazább kötődéssel a Lenovo másodbrandjének tekinthető. Az említett csomagolásban egyébként egy USB-C kábel, egy 5V / 1,5A-es töltő, egy SIM-tű és némi papíralapú leírás található.


[+]

A 2016 első felében piacra dobott Nubia Z11 mini tulajdonképpen a ZTE logós Axon 7 Mini online értékesítésre koncentráló megfelelője. Közös ugyanis az 5 hüvelyk körüli Full HD kijelző, a nyolcmagos Snapdragon 617 SoC, a kitűnő összeszerelés (ott fémburkolattal, itt fémkerettel és jófajta plasztik hátlappal), persze különbségek is vannak.


[+]

Az Axon 7 Mini karakteres, sztereó hangszórós küllemét például egyfajta iPhone variációra cserélte a Z11 mini, melynek az előlapján másodlagos hangszóró helyett piros háttérvilágítással megtámogatott karika jelöli a home gombot, két oldalán a felcserélhető menü és vissza funkciókkal (az alkalmazásváltóhoz a vissza hosszú lenyomásával lehet hozzáférni). Felül beszélgetési hangszóró, fénymérő, közelségérzékelő, 8 megapixeles kamera és tompa fényű LED-es villanó van, értesítési LED nincs (ehelyett a home gomb villan fel).

Kijelző-teszt
Mérés Nubia Z11 mini Zenfone 3 5,2 Honor 8 ZTE Axon 7 Mini
Képátló 5,0 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia LPTS LCD IPS LCD LPTS LCD AMOLED
Fehér fényerő 367 nit 635 nit 495 nit 338 / 400 nit
Fehér fényerő (min.) 1,1 nit 4,5 nit 2,2 nit 3,2 nit
Fekete fényerő 0,28 nit 0,47 nit 0,36 nit 0 nit
Kontrasztarány 1310:1 1412:1 1375:1 végtelen
Színhőmérséklet 8416 / 7649 K 7761 K + kézi 8432 K + kézi 7687 / 6977 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Ami az Axon 7 Mini esetében AMOLED, itt LPTS-LCD, és sajnos a Nubia panelje a gyengébbik, mind fényerőben, mint pedig betekintési szögekben és kalibrációs opciókban. A képélesség persze remek, és éjjel kellemesen sötétre szabályozható a panel, a napfény alatt viszont alig látszik valami. Legfelül egyébként akad egy kis fényszivárgás – egyszerűen látni, ahol a panel véget ér, a körbefutó, keskeny fekete káva ezt a részt nem takarja le. Az érintési érzékenység és a rezgőmotor erőssége megfelelő. Az oldalsó képernyőkeretek eléggé vékonyak, hogy a 141,4 x 70 x 8 milliméteres és 138 grammos masinát kényelmes legyen fogni és egy kézzel kezelni, bár a csúszós hátlap miatt nem árt határozottan szorítani.


[+]

Ez az oldal meglehetősen minimalista: felül a 16 megapixeles Sony szenzor és a ledes villanó, lejjebb, kényelmes magasságban az érintésalapú ujjlenyomat-olvasó, legalul pedig egy aranyszínű márkafelirat foglal helyet. Az ezüstszínű fémkeret minden oldalára jutott látványelem: felülre a 3,5 milliméteres füles és egy mikrofonfurat, jobbra (és jó magasságba) a hangerőszabályzó és a bekapcsoló, alulra az USB-C port, a monó hangszóró (jobbra) és a beszélgetési mikrofon (talán a baloldali rácson belül), balra pedig a tálcafedél (egy nanoSIM és egy nanoSIM/microSD foglalattal). A két ZTE-hez köthető termékből az Axon 7 Mini a karakteresebb, sztereó hangszórója miatt a jobban felszereltebb, az AMOLED panellel pedig a kijelzőcsatát is behúzza.

Hardver, Nubia UI

A Nubia Z11 mini lelke a négy 1,5 GHz-es és négy 1,2 GHz-es Cortex-A53 magot tartalmazó Snapdragon 617, az Adreno 405-ös IGP-vel, 3 gigabájt RAM-mal és 32 gigabájt tárolóval megtámogatva. Az utóbbiból 24 gigabájt jut a felhasználónak, plusz amennyi a microSD kártyára fér (legfeljebb 200 gigabájt, telepíteni rá nem lehet). A teljesítmény a Nubia UI felületen rendben van, nincsenek megakadások, a honlapokból is csak a kövérebbek dadogósak. Az alkalmazáskezelés ugyanakkor középtempójú, a váltás lomha, a legkomolyabb játékoknál pedig érezhető a képfrissítés hiánya és a ház melegedése. A rendszer mindenesetre nem feszíti túl a határokat felesleges animációkkal vagy háttérszolgáltatásokkal, az optimalizálás megfelelő lett.


[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Nubia Z11 mini Asus Zenfone 3 5,2" Honor 8 ZTE Axon 7 Mini
Rendszerchip Snapdragon 617 Snapdragon 625 HiSilicon Kirin 950 Snapdragon 617
AnTuTu Benchmark 6.x 45950 pont 62789 pont 93534 pont 46427 pont
Vellamo Browser 2297 pont 3467 pont 6135 pont 2644 pont
Vellamo Metal 1258 pont 1559 pont 2819 pont 1195 pont
Geekbench 4 (single/multi) 696 / 2201 pont 832 / 4047 pont n/a 703 / 2016 pont
GFXBench Man. onscreen 6,1 fps 9,2 fps 19 fps 6,3 fps
GFXBench Man. offscreen 6,6 fps 9,9 fps 19 fps 6,4 fps
GFXBench T-Rex onscreen 14 fps 22 fps 42 fps 16 fps
GFXBench T-Rex offscreen 14 fps 23 fps 40 fps 16 fps


[+]

Meg kell jegyezni: mivel a Z11 mini itthon hivatalos forgalomba nem kerül (de szürkeimportban beszerezhető), magyar nyelv nem választható, az angol viszont rendben van, akárcsak a teljes Google szolgáltatáscsomag. Azt is meg kell említeni, hogy bár több rendszerfrissítés érkezett a tesztidőszak alatt (3.9.6.2-es UI verzió-ra), a Z11 mini sajnos 5.1-es Androidon ragadt, 2016 februári biztonsági csomaggal, úgyhogy eléggé magára hagyták az eszközt. Pont itt nem spórol az egész friss EMUI-t és Androidot megkapó, rivális Honor széria. A Nubia UI nem egyenlő az Axon-féle MiFavor UI-val, bár ugyanúgy hiányzik az alkalmazásmenü, azaz minden ikon és widget a főoldalakra kerül. A eltérések leginkább vizuálisak. Az értesítési panelen négy kapcsoló és a fényerőállító, a kapcsolópanelen pedig további nyolc ikon kapott helyet.


[+]

A Nubiák legfőbb érdekessége a gesztusvezérlés sajátos variációja. Vannak olyan alapvető megoldások, mint a némítás lefordítással, az osztott képernyős mód, a kétkoppos felébresztés, a háromujjas alkalmazásváltás vagy képernyőkép készítése ugyanennyivel. Ennél sokkal izgalmasabb viszont az a funkciócsomag, amely a hosszanti képernyőszélek végighúzásához kötődik. Megadható, hogy a bal vagy a jobb szélen végiggörgetve az ujjat a legutóbbi appok között váltson a rendszer, elindítsa a kamerát vagy esetleg egy szabadon kijelölt alkalmazást, a két szél együttes végighúzásával pedig a hangerő vezérelhető. Végül egy oldal többszöri végigsimításához is funkció társítható.


[+]

A gyakorlatban ezek kiválóan működnek: nincs véletlen bevitel, csak azt kell megszokni, hogy jó hosszú ujjsimításra reagál a Nubia. A hátlapi ujjlenyomat-olvasó kényelmesen elérhető a mutatóujjal és megbízhatóan működik, a feloldás 1-2 másodpercet igénybe vesz. Öt minta regisztrálható és a védelem a képernyőzáron túl az alkalmazászároláshoz is bevethető. A szenzort megérintve a kameraszoftverben fényképezni lehet (jól jön szelfi készítésekor), hosszan lenyomva pedig képernyőképet rögzíteni.


[+]

A telefonkönyv átlátható, világos küllemet kapott, többféle fiókból behívja a kapcsolatokat és kérésre szűri a szám nélkülieket. A tárcsázóban működik a gyorskeresés és a gyorshívás. A billentyűzet az AOSP-alapú régebbi darab, avagy a TouchPal-féle harmadik féltől származó – mindkettő támogatja a magyar nyelvet és a korrektúrát. A szoftveropciók között megemlítendő a remek fájlkezelő, a számológép, a hangfelvevő, a képernyőtükrözés, a jegyzetelő és a naptár.


[+]

Ellátogatott a News Republic hírolvasó, az Opera Mini és a UC Browser is, bár az első számú böngésző nem ez, hanem a Nubia sajátja, AOSP-s alapokon. Ez rendben kezel több lapot vagy menti a könyvjelzőket, az ugyancsak telepített Chrome azonban többet nyújt teljes Google-szinkronizálásával, inkognitó böngészésével és a gyors váltással asztali elrendezésre. A böngészés a közepesen komplex oldalak esetében még javarészt fluid, csak a kövérebbek késztetik a rendszert a dadogásra. Inkább az alkalmazásbetöltés, a beállítások előhívása és a váltás hosszasabb a csúcskategóriában megszokottaknál a rendszerfelületen.

Kamerák, multimédia

Az előlapra 8 megapixeles Sony IMX179 szenzor került f/2,4-es rekeszértékű lencsével és LED villanóval. A hátlapra 16 megapixeles IMX298-as szenzor f/2-es lencsével, nappal fürge PD-autofókusszal, zafírüveg védelemmel, LED villanóval és NeoVision 5.8 verziójú szoftverrel, ami az iPhone világát idézi meg. Az exponáló, az effektek és a galéria gomb mellett lehet a time-lapse, a video, a lassított felvétel, a panoráma és egyéb apróságok között váltani, a HDR-t a beállítások közül kell előcsalni. Kérhető segédvonal, vízszintező és arcfelismerő, a kézi módban pedig állítható a záridő (1/60000 - 2 mp), az érzékenység (ISO100 - 12800), a fehéregyensúly és a fókusz.


[+]

A nappali képminőség rendben van, csak a széleknél puhább a lencserajzolat. A zajmentesítés ugyanakkor jókora adagot elmos a legfinomabb, közel egyszínű részletekből, főleg a lassan készülő HDR-fotók esetében. Az utóbbi inkább rávilágosít a sötét részekre, semmint jól kompenzál, ahol viszont nem elég a közepes dinamika, ott be tud segíteni. A makrókra elfogadható mennyiségű részlet jut. Este már több a gond: lassabb az autofókusz és jelentős a zajmentesítésből következő minőségveszteség. A kézi mód természetesen besegít, viszont stabil kéz is kell a hosszabb záridők megtartásához, nincs ugyanis optikai stabilizálás. Videofelvételt legfeljebb Full HD-ben lehet lőni 30 fpssel (H.264, 20 Mbps), átlagos képminőséggel, megbízható fókusszal, ám elég jelentős zajmentesítéssel, íme egy példa. A sztereó hang elmegy, bár nem túl részletes (96 kbps AAC LC).


[+]

A gyári zenelejátszó előadók, albumok, mappák, listák és kedvencek szerint csoportosítja a helyben tárolt dalokat, újak felvételekor érdemes egy keresést végezni az adatbázis frissítésére. Pofás megoldás, hogy a lemezformájú borítókép körül, negyed körben lehet a számon belül tekerni. Akad egy sor hangszín beállítási opció magas- és mélyhang kiemeléssel és DTS támogatással. Ez utóbbi jócskán rátol a basszusokra, kikapcsolva viszont korrekt, a középkategóriának megfelelő hang jut a fülesre. Nincs hallható háttérzaj vagy zavaró sztereó áthallás, a frekvenciaátvitel rendben van, térben és részletességben érezni az árkategória korlátait.


[+]

Kevésbé imponáló a monó hangszóró teljesítménye. A két alsó rács közül a jobboldali szól, az átlagosnál valamivel erélyesebben. Az énekhangok rendben vannak, ám az ütős hangszerek esetében jobb 2-3 lépéssel lejjebb szabályozni, így átlag feletti minőség jön össze, vékonyka mélyhangokkal. A bejövő hívást nem lesz gond meghallani. Van FM-rádió, ami a füles csatlakoztatásával működik és videolejátszó, melynek a két oldalán tolva az ujjat lehet a hangerőt és a fényerőt szabályozni. Nem okozott gondot a H.263, a H.264, a H.265, az Mpeg4, a DivX és az Xvid kódolások lejátszása 1080p-ig, a 4K kifogott a hardveren. Az AC3 hang és a feliratok alternatív szoftvert kívánnak.

Adatkommunikáció, üzemidő

A Nubia Z11 mini két nanoSIM-et fogad be dual standby technológiával, Cat.4-es LTE támogatással (150/50 Mbps), ám B20 nélkül, hiszen nem ide szánták (1800/1900/2100/2300/2500/2600 MHz). A beszélgetési hangminőség jó, tiszta és kifejezetten erélyes a beszélgetési hangszóró, a másik oldalon sem jeleztek gondot. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú Directtel és hotspottal, a Bluetooth 4.1-es A2DP-vel és LE-vel, az USB pedig 2.0-s MTP-vel, OTG-vel és Type-C csatlakozással. A navigáláshoz az A-GPS mellett a GPS, a Glonass és a BeiDou műholdak jelei is bevethetők. Akad iránytű, gyorsulásmérő és giroszkóp, nincs viszont NFC és infra.


[+]

A Z11 mini háza 2800 milliamperórás telepet zár el a felhasználói kezektől, amelyből négyórás képernyőidők hozhatók össze vegyes használat, a szokásos napi rutin mellett, egy-másfél napos töltéssel. Kevésbé megterhelő szoftverekkel öt képernyőóra, ritkább használattal pedig talán két nap is összejöhet, bár erre nem vennénk mérget. Egyféle akkumulátorkímélő mód van, ahol a képernyő, az órajelek, a háttérfolyamatok és a rezgés oldaláról lehet némileg takarékoskodni. Doze alkalmazáskímélés ugyebár nincs, hiszen az csak a 2015-ös Androidoddal mutatkozott be, a Nubia UI meg 2014-esen alapszik, ehh.


[+]

Értékelés: Nubia Z11 mini
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 6 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A jó hír az, hogy idén több Nubia okostelefon is hivatalosan felbukkan a polcokon, márpedig akadnak igazán érdekes ajánlatai a ZTE önálló brandjének. A rossz hír az, hogy a Nubia Z11 mini nem lesz közöttük, bár egy közel egy éves, annál is öregebb (5.1-es) Androidot futtató, a magyar nyelvet és a B20-at nélkülöző készülék kimaradásáért nem fogunk könnyeket hullatni. Oké, nem ide szánták, ám tesztre azért megkaptuk, és kiderült, hogy például kijelzőben is vannak hiányosságok: nem elég jó a fényerő. Nekem viszont kifejezetten tetszett a zászlóshajó Z11 esetében még vagányabb, oldalsó gesztusvezérlés. Az egyik szélen végiggörgetve az ujjat indul a kamera, a másikon az alkalmazások között lehet ugrálni, a kettőt végigsimítva a hangerő szabályozható, és így tovább. Frappáns.

A konstrukció rendben van, bár a tucatkivitel akkor sem hívná fel magára a figyelmet, ha ott pihenne valamelyik polcon. Nem hivatalosan egyébként akár össze is lehet futni vele, nagyjából 80 ezer forintért, ami a feni hiányosságokkal együtt sajnos nem játszik – combosabb, komplettebb a konkurencia. A szériára általánosítva viszont dicséretet érdemel a letisztult szoftverfelület és a fejlett kameraszoftver (bár a Z11 képei túl vannak szűrve), a nyelvi és a hálózati támogatás meg adott lesz a hivatalosan befutó modellek esetében. A szoftverfrissítésekre azonban jobban rá kell majd feküdni, plusz a Z11 mini már önmagában koros jövevény, így plecsni nélkül búcsúzunk tőle.

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Nubia Z11 mini
Nubia Z11 mini Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 141,4 x 70 x 8 milliméter
Tömeg 138 gramm
Színvariációk fehér, arany, fekete
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,0 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 (441ppi)
Kijelző típusa LPTS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 617
Processzor típusa 1,5 GHz-es, négymagos Cortex-A53 és 1,2 gigahertzes, négymagos Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 405
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32 GB (kb. 24 GB elérhető)
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 1800/1900/2100/2300/2500/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.1 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, Direct
USB USB 2.0 (Type-C, MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Ujjlenyomat-olvasó van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 5.1 (Lollipop)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter van
Extra szoftverek News Republic
Multimédia
Fő kamera 16 megapixel, PDAF-autofókusz, f/2-es lencse, LED villanó
Másodlagos kamera 8 megapixel, LED villanó
Videófelvétel 1080p @ 30 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van (DTS)
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 2800 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 270 óra
Beszélgetési idő n/a óra
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp, fénymérő, közelségérzékelő, előlapi LED villanó, oldalszegély gesztusfunkciók, ujjlenyomat-olvasó
 • Kapcsolódó cégek:
 • Nubia

Azóta történt

Előzmények

 • Hatalmas leépítés lesz a ZTE-nél

  Körülbelül 3000 munkavállalótól válik meg a piacvesztett ZTE, ezzel együtt jelentős átszervezéseket helyeztek kilátásba.

 • 23 megapixeles kamerával érkezett a Nubia Z11 Mini S

  Menetrendszerűen mutatkozott be a ZTE almárkájának új készüléke, amely igen korrekt specifikációval, kiemelt kameraképességekkel és kedvező árazással kíván hódítani.

 • Frissül a kisebbik Nubia Z11

  Október 17-én, azaz jövő hét hétfőn sajtóeseményt rendez a Nubia, ahol minden valószínűség szerint a Nubia Z11 Mini S-é lesz a főszerep.

 • Újabb ZTE Nubia bukkant fel a TENAA-nál

  Nincs egyszerű dolga annak, aki a Nubia termékpalettáját naprakészen akarja követni, a TENAA közleménye alapján pedig még egy modell fogja nehezíteni az érdeklődők dolgát.

Hirdetés