Nubia Z11 mini - vihar előtti csend

Nemsokára hivatalosan is felbukkannak a magyar piacon a Nubia mobilok. Addig egy tavalyi, régi Androidon ragadt, de pofás készüléket helyezünk tesztasztalra, amely különleges gesztusfunkciókat kapott.

Kamerák, multimédia

Az előlapra 8 megapixeles Sony IMX179 szenzor került f/2,4-es rekeszértékű lencsével és LED villanóval. A hátlapra 16 megapixeles IMX298-as szenzor f/2-es lencsével, nappal fürge PD-autofókusszal, zafírüveg védelemmel, LED villanóval és NeoVision 5.8 verziójú szoftverrel, ami az iPhone világát idézi meg. Az exponáló, az effektek és a galéria gomb mellett lehet a time-lapse, a video, a lassított felvétel, a panoráma és egyéb apróságok között váltani, a HDR-t a beállítások közül kell előcsalni. Kérhető segédvonal, vízszintező és arcfelismerő, a kézi módban pedig állítható a záridő (1/60000 - 2 mp), az érzékenység (ISO100 - 12800), a fehéregyensúly és a fókusz.


[+]

A nappali képminőség rendben van, csak a széleknél puhább a lencserajzolat. A zajmentesítés ugyanakkor jókora adagot elmos a legfinomabb, közel egyszínű részletekből, főleg a lassan készülő HDR-fotók esetében. Az utóbbi inkább rávilágosít a sötét részekre, semmint jól kompenzál, ahol viszont nem elég a közepes dinamika, ott be tud segíteni. A makrókra elfogadható mennyiségű részlet jut. Este már több a gond: lassabb az autofókusz és jelentős a zajmentesítésből következő minőségveszteség. A kézi mód természetesen besegít, viszont stabil kéz is kell a hosszabb záridők megtartásához, nincs ugyanis optikai stabilizálás. Videofelvételt legfeljebb Full HD-ben lehet lőni 30 fpssel (H.264, 20 Mbps), átlagos képminőséggel, megbízható fókusszal, ám elég jelentős zajmentesítéssel, íme egy példa. A sztereó hang elmegy, bár nem túl részletes (96 kbps AAC LC).


[+]

A gyári zenelejátszó előadók, albumok, mappák, listák és kedvencek szerint csoportosítja a helyben tárolt dalokat, újak felvételekor érdemes egy keresést végezni az adatbázis frissítésére. Pofás megoldás, hogy a lemezformájú borítókép körül, negyed körben lehet a számon belül tekerni. Akad egy sor hangszín beállítási opció magas- és mélyhang kiemeléssel és DTS támogatással. Ez utóbbi jócskán rátol a basszusokra, kikapcsolva viszont korrekt, a középkategóriának megfelelő hang jut a fülesre. Nincs hallható háttérzaj vagy zavaró sztereó áthallás, a frekvenciaátvitel rendben van, térben és részletességben érezni az árkategória korlátait.


[+]

Kevésbé imponáló a monó hangszóró teljesítménye. A két alsó rács közül a jobboldali szól, az átlagosnál valamivel erélyesebben. Az énekhangok rendben vannak, ám az ütős hangszerek esetében jobb 2-3 lépéssel lejjebb szabályozni, így átlag feletti minőség jön össze, vékonyka mélyhangokkal. A bejövő hívást nem lesz gond meghallani. Van FM-rádió, ami a füles csatlakoztatásával működik és videolejátszó, melynek a két oldalán tolva az ujjat lehet a hangerőt és a fényerőt szabályozni. Nem okozott gondot a H.263, a H.264, a H.265, az Mpeg4, a DivX és az Xvid kódolások lejátszása 1080p-ig, a 4K kifogott a hardveren. Az AC3 hang és a feliratok alternatív szoftvert kívánnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nubia

Azóta történt

Előzmények

 • Hatalmas leépítés lesz a ZTE-nél

  Körülbelül 3000 munkavállalótól válik meg a piacvesztett ZTE, ezzel együtt jelentős átszervezéseket helyeztek kilátásba.

 • 23 megapixeles kamerával érkezett a Nubia Z11 Mini S

  Menetrendszerűen mutatkozott be a ZTE almárkájának új készüléke, amely igen korrekt specifikációval, kiemelt kameraképességekkel és kedvező árazással kíván hódítani.

 • Frissül a kisebbik Nubia Z11

  Október 17-én, azaz jövő hét hétfőn sajtóeseményt rendez a Nubia, ahol minden valószínűség szerint a Nubia Z11 Mini S-é lesz a főszerep.

 • Újabb ZTE Nubia bukkant fel a TENAA-nál

  Nincs egyszerű dolga annak, aki a Nubia termékpalettáját naprakészen akarja követni, a TENAA közleménye alapján pedig még egy modell fogja nehezíteni az érdeklődők dolgát.

Hirdetés