Nubia Z11 mini - vihar előtti csend

Nemsokára hivatalosan is felbukkannak a magyar piacon a Nubia mobilok. Addig egy tavalyi, régi Androidon ragadt, de pofás készüléket helyezünk tesztasztalra, amely különleges gesztusfunkciókat kapott.

Adatkommunikáció, üzemidő

A Nubia Z11 mini két nanoSIM-et fogad be dual standby technológiával, Cat.4-es LTE támogatással (150/50 Mbps), ám B20 nélkül, hiszen nem ide szánták (1800/1900/2100/2300/2500/2600 MHz). A beszélgetési hangminőség jó, tiszta és kifejezetten erélyes a beszélgetési hangszóró, a másik oldalon sem jeleztek gondot. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú Directtel és hotspottal, a Bluetooth 4.1-es A2DP-vel és LE-vel, az USB pedig 2.0-s MTP-vel, OTG-vel és Type-C csatlakozással. A navigáláshoz az A-GPS mellett a GPS, a Glonass és a BeiDou műholdak jelei is bevethetők. Akad iránytű, gyorsulásmérő és giroszkóp, nincs viszont NFC és infra.


[+]

A Z11 mini háza 2800 milliamperórás telepet zár el a felhasználói kezektől, amelyből négyórás képernyőidők hozhatók össze vegyes használat, a szokásos napi rutin mellett, egy-másfél napos töltéssel. Kevésbé megterhelő szoftverekkel öt képernyőóra, ritkább használattal pedig talán két nap is összejöhet, bár erre nem vennénk mérget. Egyféle akkumulátorkímélő mód van, ahol a képernyő, az órajelek, a háttérfolyamatok és a rezgés oldaláról lehet némileg takarékoskodni. Doze alkalmazáskímélés ugyebár nincs, hiszen az csak a 2015-ös Androidoddal mutatkozott be, a Nubia UI meg 2014-esen alapszik, ehh.


[+]

Értékelés: Nubia Z11 mini
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 6 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A jó hír az, hogy idén több Nubia okostelefon is hivatalosan felbukkan a polcokon, márpedig akadnak igazán érdekes ajánlatai a ZTE önálló brandjének. A rossz hír az, hogy a Nubia Z11 mini nem lesz közöttük, bár egy közel egy éves, annál is öregebb (5.1-es) Androidot futtató, a magyar nyelvet és a B20-at nélkülöző készülék kimaradásáért nem fogunk könnyeket hullatni. Oké, nem ide szánták, ám tesztre azért megkaptuk, és kiderült, hogy például kijelzőben is vannak hiányosságok: nem elég jó a fényerő. Nekem viszont kifejezetten tetszett a zászlóshajó Z11 esetében még vagányabb, oldalsó gesztusvezérlés. Az egyik szélen végiggörgetve az ujjat indul a kamera, a másikon az alkalmazások között lehet ugrálni, a kettőt végigsimítva a hangerő szabályozható, és így tovább. Frappáns.

A konstrukció rendben van, bár a tucatkivitel akkor sem hívná fel magára a figyelmet, ha ott pihenne valamelyik polcon. Nem hivatalosan egyébként akár össze is lehet futni vele, nagyjából 80 ezer forintért, ami a feni hiányosságokkal együtt sajnos nem játszik – combosabb, komplettebb a konkurencia. A szériára általánosítva viszont dicséretet érdemel a letisztult szoftverfelület és a fejlett kameraszoftver (bár a Z11 képei túl vannak szűrve), a nyelvi és a hálózati támogatás meg adott lesz a hivatalosan befutó modellek esetében. A szoftverfrissítésekre azonban jobban rá kell majd feküdni, plusz a Z11 mini már önmagában koros jövevény, így plecsni nélkül búcsúzunk tőle.

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nubia

Azóta történt

Előzmények

 • Hatalmas leépítés lesz a ZTE-nél

  Körülbelül 3000 munkavállalótól válik meg a piacvesztett ZTE, ezzel együtt jelentős átszervezéseket helyeztek kilátásba.

 • 23 megapixeles kamerával érkezett a Nubia Z11 Mini S

  Menetrendszerűen mutatkozott be a ZTE almárkájának új készüléke, amely igen korrekt specifikációval, kiemelt kameraképességekkel és kedvező árazással kíván hódítani.

 • Frissül a kisebbik Nubia Z11

  Október 17-én, azaz jövő hét hétfőn sajtóeseményt rendez a Nubia, ahol minden valószínűség szerint a Nubia Z11 Mini S-é lesz a főszerep.

 • Újabb ZTE Nubia bukkant fel a TENAA-nál

  Nincs egyszerű dolga annak, aki a Nubia termékpalettáját naprakészen akarja követni, a TENAA közleménye alapján pedig még egy modell fogja nehezíteni az érdeklődők dolgát.

Hirdetés