Nubia Z11 mini - vihar előtti csend

Nemsokára hivatalosan is felbukkannak a magyar piacon a Nubia mobilok. Addig egy tavalyi, régi Androidon ragadt, de pofás készüléket helyezünk tesztasztalra, amely különleges gesztusfunkciókat kapott.

Külső és kijelző

Az idei évben több Nubia készülék is fel fog bukkanni a magyar polcokon, úgyhogy kipróbáltunk egy régebbit, amely bár nem lesz közöttük, betekintést jelenthet a ZTE alternatív termékvonalába. Ugyanis, még ha a hófehér doboz el is titkolja, a Nubia széria ugyanúgy a ZTE Corporation vonzáskörzetébe tartozik, ahogy a Honor a Huawei-ébe, vagy ahogyan a ZUK kissé lazább kötődéssel a Lenovo másodbrandjének tekinthető. Az említett csomagolásban egyébként egy USB-C kábel, egy 5V / 1,5A-es töltő, egy SIM-tű és némi papíralapú leírás található.


[+]

A 2016 első felében piacra dobott Nubia Z11 mini tulajdonképpen a ZTE logós Axon 7 Mini online értékesítésre koncentráló megfelelője. Közös ugyanis az 5 hüvelyk körüli Full HD kijelző, a nyolcmagos Snapdragon 617 SoC, a kitűnő összeszerelés (ott fémburkolattal, itt fémkerettel és jófajta plasztik hátlappal), persze különbségek is vannak.


[+]

Az Axon 7 Mini karakteres, sztereó hangszórós küllemét például egyfajta iPhone variációra cserélte a Z11 mini, melynek az előlapján másodlagos hangszóró helyett piros háttérvilágítással megtámogatott karika jelöli a home gombot, két oldalán a felcserélhető menü és vissza funkciókkal (az alkalmazásváltóhoz a vissza hosszú lenyomásával lehet hozzáférni). Felül beszélgetési hangszóró, fénymérő, közelségérzékelő, 8 megapixeles kamera és tompa fényű LED-es villanó van, értesítési LED nincs (ehelyett a home gomb villan fel).

Kijelző-teszt
Mérés Nubia Z11 mini Zenfone 3 5,2 Honor 8 ZTE Axon 7 Mini
Képátló 5,0 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia LPTS LCD IPS LCD LPTS LCD AMOLED
Fehér fényerő 367 nit 635 nit 495 nit 338 / 400 nit
Fehér fényerő (min.) 1,1 nit 4,5 nit 2,2 nit 3,2 nit
Fekete fényerő 0,28 nit 0,47 nit 0,36 nit 0 nit
Kontrasztarány 1310:1 1412:1 1375:1 végtelen
Színhőmérséklet 8416 / 7649 K 7761 K + kézi 8432 K + kézi 7687 / 6977 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Ami az Axon 7 Mini esetében AMOLED, itt LPTS-LCD, és sajnos a Nubia panelje a gyengébbik, mind fényerőben, mint pedig betekintési szögekben és kalibrációs opciókban. A képélesség persze remek, és éjjel kellemesen sötétre szabályozható a panel, a napfény alatt viszont alig látszik valami. Legfelül egyébként akad egy kis fényszivárgás – egyszerűen látni, ahol a panel véget ér, a körbefutó, keskeny fekete káva ezt a részt nem takarja le. Az érintési érzékenység és a rezgőmotor erőssége megfelelő. Az oldalsó képernyőkeretek eléggé vékonyak, hogy a 141,4 x 70 x 8 milliméteres és 138 grammos masinát kényelmes legyen fogni és egy kézzel kezelni, bár a csúszós hátlap miatt nem árt határozottan szorítani.


[+]

Ez az oldal meglehetősen minimalista: felül a 16 megapixeles Sony szenzor és a ledes villanó, lejjebb, kényelmes magasságban az érintésalapú ujjlenyomat-olvasó, legalul pedig egy aranyszínű márkafelirat foglal helyet. Az ezüstszínű fémkeret minden oldalára jutott látványelem: felülre a 3,5 milliméteres füles és egy mikrofonfurat, jobbra (és jó magasságba) a hangerőszabályzó és a bekapcsoló, alulra az USB-C port, a monó hangszóró (jobbra) és a beszélgetési mikrofon (talán a baloldali rácson belül), balra pedig a tálcafedél (egy nanoSIM és egy nanoSIM/microSD foglalattal). A két ZTE-hez köthető termékből az Axon 7 Mini a karakteresebb, sztereó hangszórója miatt a jobban felszereltebb, az AMOLED panellel pedig a kijelzőcsatát is behúzza.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nubia

Azóta történt

Előzmények

 • Hatalmas leépítés lesz a ZTE-nél

  Körülbelül 3000 munkavállalótól válik meg a piacvesztett ZTE, ezzel együtt jelentős átszervezéseket helyeztek kilátásba.

 • 23 megapixeles kamerával érkezett a Nubia Z11 Mini S

  Menetrendszerűen mutatkozott be a ZTE almárkájának új készüléke, amely igen korrekt specifikációval, kiemelt kameraképességekkel és kedvező árazással kíván hódítani.

 • Frissül a kisebbik Nubia Z11

  Október 17-én, azaz jövő hét hétfőn sajtóeseményt rendez a Nubia, ahol minden valószínűség szerint a Nubia Z11 Mini S-é lesz a főszerep.

 • Újabb ZTE Nubia bukkant fel a TENAA-nál

  Nincs egyszerű dolga annak, aki a Nubia termékpalettáját naprakészen akarja követni, a TENAA közleménye alapján pedig még egy modell fogja nehezíteni az érdeklődők dolgát.

Hirdetés