Nokia X20 - no ki árazott megint félre?

Az X10-nél alig jobb Nokiára a HMD még érthetetlenebb árcédulát rakott.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Nokia X20 két nanoSIM-et fogad be minden hazai 4G és 5G sáv támogatásával és korrekt beszélgetési hangminőséggel. A másikat jól érteni, a hangszóró kellően hangos és a túloldalról sem jött panasz a mikrofonok teljesítményére. Megvan a kétcsatornás WiFi modem (802.11a/b/g/n/ac, Direct, HotSpot), az 5.0-s Bluetooth (A2DP, LE, aptX HD) és a 2.0-s adatátvitelre képes USB-C port (MTP, OTG). A navigáláshoz a földi antennák és roueterek jelei mellett a GPS, GLONASS, Galileo, és BeiDou műholdakat használja a telefon egy csatornán, fürge és megbízható pozicionálással. Akad iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp és NFC, nincs barométer vagy infra.


[+]

4470 mAh-s telepével az X20 pont azt hozza, mint az X10 ugyanekkora tankkal, azaz másfél napos átlagos használatot, amit megnyújtani és kurtítani persze lehet a nyomkodás gyakoriságától függően. A készenléti fogyasztás kellően alacsony, viszont nemhogy gyorstöltő nincs a csomagolásban, konkrétan semmilyen adaptert nem kapunk. Egyébként 18 watt a töltés felső limitje, amikor ennek néha a kétszerese opció a piacon, ráadásul ennyit se sikerült elérni egy OnePlus és egy Huawei töltőszettel, úgyhogy ráérős volt az etetés.


[+]

Nokia X20
Pro
Hosszú terméktámogatás
Jó összeszerelés és főkamera
Jack port, FM-rádió, microSD foglalat
Kontra
Még borzalmasabb túlárazás
Hiányzó magas képfrissítés
Gyenge hardver és extra kamerák
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 6,5 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 6 pont
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 3 pont
Indulóár (HUF 6/128 GB) 139 900

Ha a Nokia X10 finoman szólva se váltotta be a hozzáfűzött reményeket 120 ezerért, akkor a papíron többet kínáló, de valójában nagyjából ugyanolyan tudású X20 140 ezres ára még fájdalmasabb olyan márkafelirattal, amelyhez egyszerűen ez a telefon, pontosabban ár/érték mutatója nem méltó. A főkamera rendben, az összeszerelés jó, a kijelző éles, a rendszer tiszta és a terméktámogatás hosszútávú, de akkor is egy felső hangon 80 rugós termékről beszélünk, különben meg nem volt szükség külön X10-re és X20-ra, egyik bőven elég lett volna a nevezett áron. Így viszont duplán kevés a felejthető hardver, a 60 Hz-en és IPS-en ragadt panel vagy a felesleges extra kamerák listája.

Mindemellett az X20 is egy túlméretezett telefon, ami persze a legtöbb mai ajánlatról elmondható, csakhogy a szegmensben összehasonlíthatatlanul többet nyújt egy Galaxy A52 5G vagy a már emlegetett Xiaomi ajánlatok, miközben a Realme és lassan az Oppo nevével megismerkedhet a magyar vásárló. Nem hogy nem tanult árazási hibáiból a HMD Global, kapott a szép emlékű márkanév még újabb pofont, hogy a használati jogot birtokló finn vállalat lassan végiggondolja: biztos jót tesz-e a hálózatkiépítésben érdekelt anyacégnek, hogy ilyen mobilokkal borzolja a partner a vásárlók kedélyét? Persze, ha cégen belül ingyen kapja, esetleg tetemes kedvezménnyel, mindjárt kevésbé domborulnak ki a hibák. Csak épp lehet sokkal jobb céges mobilt is venni, vagy szintekkel menőbb telefonra kedvezményt taláni.

Bone123

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés