Nokia X10 - csak a száma új

Az új modellszámozás bevezetése utáni egyik első Nokia jutott el hozzánk, amiben semmi más meglepetés nincs.

Bevezető

Áprilisban a Nokia (HMD) hat új telefont jelentett be. Az egy szuszra elég soknak tűnik, de mivel ezzel egyidőben vezették be az új modellszámozási metódust is, ezért indokolt volt, hogy rögtön egy látható palettát is rakjanak mögé. Ám a vártakkal ellentétben a sor a nagyon belépő C-vel indult, a még mindig alacsony kategóriás G-n keresztül a maximum középszintűnek tekinthető X-ig terjedt csupán, nem hogy vérbeli csúcsmodell, de még felső középkategóriás modell sem került elő.

Az új modellszámozási rendszer
Az új modellszámozási rendszer [+]

A HMD első kanyarban az X10-et és az X20-at küldte el nekünk, a legdrágább masinát elvitte Bone123, nekem jutott az X10. Mivel a két telefon elég hasonló, ezért akár egy anyagba is bele lehetett volna gyömöszölni a dolgot, de így legalább több nézőpontot is olvashat az érdeklődő, noha valószínűleg a verdikt hasonló lesz: ezen az árszinten ezek a készülékek megint nem elég versenyképesek. És ezzel nem az a gond, hogy megnézve a hasonló árú konkurenseket az X10 teljesen esélytelen a puszta specifikációt átnyálazva, hanem inkább az, hogy egyetlen számottevő extrát tud felmutatni csupán, a három éves garantált szoftverfrissítést, ami nyilván fontos, de önmagában aligha indokolhat ennyire félrecsúszott árképzést.


[+]

Az X10 nyitóára 120 ezer forint. Tényleg csak vaktában lövöldözök, amikor felsorolok itt néhány hasonló árfekvésű konkurens terméket, de ennyiért van Galaxy A52, Poco F3 5G, Mi 11 Lite, OnePlus Nord, Mi 10T 5G, Realme 8 Pro… és ezek közül mindegyik erősebb, gyorsabb, jobb a kijelző, jobb a kamera, adott esetben nagyobb az akku, gyorsabb a töltés, oké, 5G nincs mindben és a három éves szoftverfrissítésre sem lehet mérget venni, de a végfelhasználót ez jóval kevésbé érdekli, mint a kamera és a kijelző minősége, a termék sebessége és az üzemidő. Nagyon nem véletlen, hogy a Nokia telefonok elsődleges értékesítési sikercsoportja a céges ügyfélkör, a gyári Androidot és a mindig időben jövő frissítéseket kedvelik a vállalati IT infrastruktúrában, de ez az árszint még oda is egy kicsit masszív.


[+]

De nem akarom már a cikk elején leszedni a keresztvizet a Nokia X10-ről, mert ha félreteszem az árazási horrort, akkor nyilván érdekes, hogy mit nyújt a Qualcomm legolcsóbb 5G chipsete, mire lehet menni a Zeiss feliratot viselő kamerával, vagy éppen mi van az értékesítési dobozban… ó, a fenébe, már megint ki kell osztanom egy pofont véletlenül, mert az X10-hez nem adnak töltőfejet a környezetvédelem jegyében, helyette viszont kapunk egy 100%-ban újrahasznosított és lebomló tokot, ami úgy néz ki, mint egy három napig a napon felejtett McFlurry, de legalább tényleg elég merev és ad valami védelmet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia 5.4 - nézz hátra is!

    A középkategóriának is a centrumát célozza meg a HMD Android One rendszerű telefonja, amely szép, de nem szeplőtlen.

Hirdetés