HMD blog - tiszta rendszer és sok frissítés az Android One kulcsa

A HMD Global és a Google célkitűzése egybecseng: a többéves frissítési garanciás Android One telefonok letisztult rendszert és hosszútávú szoftvertámogatást kínálnak.

A nyílt forráskódú Android a világon az összes operációs rendszer közül a legnépszerűbb, hiszen sok százmillió okostelefon mellett táblagépen és jó pár egyéb eszközön vígan fut. A fejlesztéséért elsősorban a Google felel, de nagyon sokan segítik a zöld robotos rendszercsomagot a megfelelő mederbe terelni. A nyílt rendszer komoly átalakítással is járhat gyártói belenyúlástól függően, és van, amelyik nem telepíti vagy telepítheti Google csomagját, mégis hozzáfér az Android Open Source Projecthez, vagyis az AOSP-s kódhoz.

Az Android One logó már az első szériás HMD telefonokon felbukkant, így a Nokia 7 Plus hátlapján
Az Android One logó már az első szériás HMD telefonokon felbukkant, így a Nokia 7 Plus hátlapján [+]

Aki az operációs rendszerre nyers, mondhatni mezítelen valójára vágyik, annak találta ki anno a Google a Nexus termékvonalat, majd miután elengedte a témát saját márkás telefonjaiért, a vállalat indiai születésű vezére, Sundar Pichai hazájában indította újra a vegytiszta vonalat, kicsit másképp: ez kapta 2014-ben az Android One nevet. Az első efféle logóval ellátott telefonok kifejezetten olcsó darabok voltak és Közép-Ázsiában hódítottak, hogy aztán egyre nagyobb tudású mobilok csatlakozzanak a kezdeményezéshez, tetemes részben az újabb Nokia telefonok kiadásáért felelős finn vállalat, a HMD Global Oy törekvései okán.

Az Android One project és a HMD Global célja közös: konzisztens, letisztult, sallangmentes felületet kínálni a felhasználónak legalább két év rendszerszintű szoftvertámogatással és három év biztonsági frissítéssel – így aztán nem véletlen, hogy ebben a finn vállalat áll a legjobban, ahogy az sem, hogy az Android üzleti Enterprise Recommended minősítését is megkapta jó pár készüléke.

Android frissítési statisztika a Counterpoint Research felmérésében
Android frissítési statisztika a Counterpoint Research felmérésében

Ez ugyanis a biztonságos és megbízható mobilok kiváltsága, és az Európai Unió öt nagy tagállamában (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Egyesült Királyág) a HMD felmérése szerint a megkérdezettek 98%-ának választását befolyásolta, hogy az Enterprise minősítés megvan. A Counterpoint Research kutatóoldal pedig mindennapos felhasználói oldalról találta a Nokiát a tavalyi év legmegbízhatóbb androidos márkájának, amibe az anyaghasználat és az összeszerelési minőség mellett az Android One-nal összecsengő célok is beleszámítottak: a biztonságos és gyakori frissítések.

A biztonsági hibajavító csomagok közzététele a gyártók között a Counterpoint felmérésében
A biztonsági hibajavító csomagok közzététele a gyártók között a Counterpoint felmérésében

Egy apró adat: a HMD Global 2018 harmadik és 2020 második negyedéve között az összes készülékét –a fogalomban lévő húsz mindegyikét – frissítette Android 10-re, és Android 11 fronton is alakul a dolog. Így aztán az olyan, újabb főverziókkal elérhető extrák is megvannak a Nokia telefonokon, mint a teljes képernyős gesztusvezérlés vagy a sötét mód. De nem csak az új funkciók miatt jó, ha friss az operációs rendszer: a fejlesztők is frissebb API-k alapján dolgozhatnak alkalmazásaikon, újabb szolgáltatásokat, lehetőségeket, kényelmi és biztonsági funkciókat integrálva. Az Android évről-évre szigorít az appok engedélykezelésén és a szenzorok elérésén, amit alkalmazásonként korlátozhat a felhasználó, így védve személyes adatait.


Így frissítette a HMD Global több tucat telefonját Android 10-re, és most az Android 11 a soros [+]

Ugyanerről és a vírusok, illetve adathalász malware programok kívül tartásáról szól az Android rendszer havi szinten kiadott biztonsági hibajavító csomagja, illetve a Google Play Áruház hasonló frissítése, fókuszban az adatvédelemmel. A legbiztonságosabb rendszer mindig az, amelyik csak megbíztható forrásból telepít appookat és szolgáltatásokat, és a lehető legfrissebb hibajavító frissítéseket integrálja. Egyébként a Google szolgáltatásai dominálnak a HMD-s telefonokon: a Gboard billentyűzet, a Drive és One felhőszolgáltatás, a Segéd asszisztens néha dedikált gombbal, a Lens képkereső, a YouTube videószolgáltató, a Chrome böngésző, a Podcastok, a Térkép, a Google Pay mobilfizetés, a Fotók és jól ismert társai.


A Google Segéd az egyik kulcsalkalmazás vegytiszta Androidon is [+]

Az Android One telefonokat a Google is előszeretettel ajánlja saját oldalain, persze a frissítések oroszlánrészéért még mindig a gyártók felelnek, amelyek egy-két saját szoftvert azért már csak azért is telepítenek, mert jelentős hardveres különbség akad mobil és mobil között. Így például jellemző a kameraszoftvert az egyéni tudáshoz és optikákhoz igazítani, de a HMD-s telefonok a terméktámogatást is meggyorsítják a My Phone nevű alkalmazással.


Kétéves Android frissítési garancia a Nokia 5.4 dobozán [+]

A Nokia 5.4-en felbukkant még egy AR, vagyis kiterjesztett valóság mérőeszköz és a Netflix is, hiszen egyre fontosabbak az online streaming szolgáltatók – ám extrából tényleg csak ennyi, ma ugyanis az ember kedvenc játékait és alkalmazásait pillanatok alatt be tudja szerezni a Play Áruházból. Az Android One project igazából egy megbízható háttér és alap, amely a Google szolgáltatáscsomagját és a hosszútávú biztonsági és rendszerfrissítéseket garantálja, és épp így tesz a HMD Global összes zöld robotos telefonjával, méghozzá meglehetősen példamutatóan.

Azóta történt