Hirdetés

Nokia E72 - bevált recept

Hirdetés

Adatátvitel, összegzés

Talán nem tűnik jelentősnek, de az adatátvitel kapcsán is történt előrelépés, méghozzá a HSDPA sebességét illetően. Az E72 ugyanis 10,2 Mbps letöltési tempóra is képes, amennyiben az elérhető hálózat ezt támogatja, illetve a feltöltési sebességi is nőtt, jó esetben ez akár 2 Mbps is lehet. Persze ezek mellett továbbra is van EDGE, GPRS és UMTS támogatás, de ez talán nem meglepő.

Nokia E72
[+]

Nem maradt ki a WLAN sem a repertoárból (szerencsére), a 2.0-s Bluetooth mellett pedig microUSB csatlakoztatási lehetőségünk van, ha PC-vel szeretnénk összekötni az eszközt. A PC Suite-tal gond nélkül együttműködött a készülék, de az OVI Suite sem problémázott. Teszi a dolgát, ahogy kell, bár a beépített böngésző ezen a felbontáson azért már kissé vékony - furcsa ezt mondani, hiszen egy éve még semmi bajunk nem volt ezzel, de az azóta piacra lépett multimédiás csodák átformálták az elvárásokat is.

Nokia E72
[+]

Bár a hátlap alatti akkumulátor teljesítménye nem változott, mégis előrelépésről lehet itt is beszélni. Ugyanis hiába gyorsabb az E72-ben levő processzor, mint az elődmodellben, a fejlettebb energiagazdálkodás miatt a készülék tovább bírja szuflával. Ez a gyárilag megadott adatokon is látszik, a gyakorlatban 2-3 napig biztos nem kell töltőt keresnünk az E72-höz.

Értékelés: Nokia E72
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 6 pont

Hogyan értékelünk?

Összegzés. A Nokia biztosra ment. A tavalyi sikermodellt azokon a pontokon újították meg, amelyek az elmúlt év fejlesztésének eredményei. A készülék működése sokkal gyorsabb lett, a funkcionalitás bővült, mindeközben a külsőhöz alig-alig nyúltak a tervezők, ami egyáltalán nem róható fel hibaként - ez a forma már bevált, sikeres lett, miért kéne drasztikus változtatásokat eszközölni? A Symbian rendszer hozza az ismert pozitívumokat, de kérdés az, hogy újabb egy év múlva vajon még mindig ezt a szoftvert találjuk-e az esetleges utódmodellben? A Nokia nemrég kotyogta ki, hogy a jövő N-szériás telefonjai már Maemo rendszerre fognak épülni, s bár az E-szériáról nem esett szó, ez a két készülékcsalád igen közel áll egymáshoz.

Ma azonban az E72 tudása mindenképpen elegendő. Ez a telefon jó eséllyel meg fogja ismételni az előd sikerét, pláne, ha az E71 gyártását leállítják. Jelenleg a két készülék között 25-30 ezer forintos árkülönbség van, ami egy kicsit húzós, bár be kell kalkulálni a történetbe azt is, hogy az E72 még igencsak friss újdonságnak számít, s bizony az E71 ára is hasonló magasságokban mozgott bejelentését követően.

Mindez azonban nem tántoríthat el minket, hogy a készülék megkapja az Ajánlott plecsnit. Tudom, indokolni is kell, hogy miért nem lett Különösen Ajánlott: azért, mert a sok apró fejlődés mellett látszik az óvatosság, s gyakorlatilag csupán annyi történt, hogy hozzáigazították az E71 tudását az idei évhez.

Nokia E72

Bog

A készüléket a GSM Home biztosította a számunkra. Köszönjük.
A telefon megvásárolható az alábbi címen:
Budapest, XIX. Ady Endre út 125/a
Illetve online a www.gsmhome.hu oldalon.

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés