MWC 2019: Újragondolja a mobilfotózást a Nokia 9 PureView

Öt kamera dolgozik össze a hátlapon egy tökéletes fotóért. A hardver lehet, hogy tavalyi, a rendszer viszont előremutató lehet.

Végre befutott, nincs több várakozás és nem csak kéminformációk árulkodnak: itt a Nokia 9 PureView, benne a finn gyártó legendás kameratelefonjainak utótagjával, illetve a többkamerás rendszerek szakértőjével, a Light.co közreműködésével, persze a HMD Global Oy kiadásában.


[+]

Tudjuk le azt, amit sejteni lehetett, és az egész telefon legfőbb kritikáját fogja kiváltani hardverre érzékeny olvasóink körében: nem a Snapdragon 855 csörgedezik az ereiben, hanem a tavalyi 845, de inkább kerüljön piacra egy kiforrott termék, mint amit hardverváltás miatt siettettek, és a Nokia 9 PureView bejelentése jó ideje esedékes.


[+]

A készülék egyébként 6 GB RAM-os és 128 GB-os tárolót kapott, a jack port hiányzik, a Type-C viszont nem, amelyen keresztül a 3320 mAh-s telepet fél óra alatt félig lehet tölteni. Emellett 10 wattos vezetékmentes gyorstöltés is elérhető, az IP67-es védelem pedig teljessé teszi a kötelező köröket, így a dizájnra terelődhet a hangsúly. Nincs noccs, nincs szenzorcsepp: az előlapon alul-felül maradt némi káva (a szelfikamera 20 megapixeles), közöttük pedig 5,99"-es 2K QHD+ pOLED panel bújt meg PureDisplay fantázianévvel, abba épített ujjlenyomat-olvasóval, de az arcalapú megoldás is adott.


[+]

De ez még mindig nem a lényeg, hanem a (szerintem) vagány és mostantól összetéveszthetetlenül nokiás (vagy HMD-s) hátlap: hatszög alakban kapott helyet a kamerarendszer minden eleme, ami két színes és három monokróm szenzorból áll, egyaránt 12 megapixelen és f/1,8-as rekeszértékkel. Akad továbbá LED villanó és egy mélységérzékelős szenzor is. Nincs szó különböző látószögekről, ehelyett a Light nevű vállalat és a Qualcomm lapkakészlet több beépített chipje közösen fűzi össze az összes szenzor jelét.


[+]

Milyen célból? Mondjuk rendkívül nagy dinamikaátfogású HDR képek lövésére. A mélységélesség is kulcsszerepet játszik majd: 1200 különböző mélységréteget képes elkülöníteni a rendszer a térben, így DSLR-re emlékeztető alak- és tárgykiemelések érhetők el elmosott háttérrel, illetve utólagos fókusz és hasonló nyalánkságok a Google Fotók részvételével. 7 cm és 40 m között lehet mélységinformációt tárolni szituációtól függően.


[+]

A Zeisszel is összedolgozó HMD Global a RAW fájlok minőségét is kiemelkedőnek ígéri, és előre telepítve lesz az Adobe Photoshop Lightroom, amelyen dedikált képfeldolgozó sémák lesznek külön a Nokia 9 PureView ötkamerás rendszerére fejlesztve. Mit kell még tudni? Leginkább azt, hogy azért a képminőséget mi majd saját tapasztalat alapján szeretnénk megítélni, egyelőre nem is volt módunkban kattintani a különlegességgel, ami természetesen Android 9 Pie-t futtat az Android One rendszer keretében, havi biztonsági frissítésekkel.


[+]

A végére a slusszpoén: a félmillió forintot alulról nyalogató csúcskészülékek korában az egy vagy két SIM-es variációkban elérhető Nokia 9 PureView a hazai piacra 230 ezer forintos árcédulával látogat el, ami egyáltalán nem mondható vészesnek, ehhez pedig háztól házig tartó garancia jár a DHL részvételével. A puding próbája persze az evés, ám az első találkozás ínycsiklandozó volt, várjuk a kóstolót.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • 0 jack, 5 kamera

    A Nokia 9 PureView nagy felbontású renderképeken tűnt fel, kétséget sem hagyva a dizájn és kialakítás felől.

  • Végleges renderképen a Nokia 9

    Legalábbis a dizájnhoz hozzájutó 91mobiles szerint. Úgy tűnik, február 24-én végül csak befut a HMD Global nagyon hosszú ideje fejlesztett csúcskészüléke.

  • Egy hónap múlva befut a Nokia 9 PureView

    Legalábbis a pletykák szerint. Az ötlencsés hátlapi kameraelrendezés alighanem igaznak bizonyul és a képernyő élességével sem lesz gond.

  • Rendervideón a Nokia 9 és hat kamerája

    Furcsa az a sok elem a hátlapon, összességében mégis jól néz ki a HMD Global várva-várt kameramobilja.

Hirdetés