Nokia 3110 Classic - elavult, nem klasszikus

Bevezető, külső

A Nokia kijelzők terén valamiért mindig le van maradva egy kicsit - bizonyára mindenki emlékszik rá, hogy milyen sokáig erőltették a 128 x 128 pixel felbontású CSTN megjelenítőiket, amik azóta mindenki legnagyobb örömére eltűntek a piacról. Mostanában úgy látszott, hogy megváltozott a helyzet, a felsőkategóriás gépekben kiváló minőségű QVGA panelok csücsülnek, kezdtem megnyugodni. Aztán megkaptam tesztelésre a 3110 Classicot.

Mikor visszavittem a Samsung E200-at az XXL GSM-be, a Nokia 3110 Classicot kaptam helyette. A bugyuta elnevezésen még mindig nem tudtam túltenni magam: a cég a márciusi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az új modelltől hasonló sikereket remél, mint amilyeneket elődje produkált, innen az elnevezés. Mások szerint viszont ez a "klasszikus" telefonszéria elnevezése lesz a jövőben - ennek kicsit ellentmond az, hogy a 6120 is megkapta a jelzőt, holott okostelefon. Mindegy, nem ez a legnagyobb gond szegénnyel.

Aprócska, de tetszetős doboz, www.nokia-asia.com/3110 felirattal az oldalán - a nálam járt változat valószínűleg tényleg arról a kontinensről jött, mivel az angolt kivéve egy latin betűs nyelv sem volt rajta. A tartozékok listája igen kurta: töltő, sztereó headset, kézikönyv.

Külső

Klasszikusunk nem egy feltűnő darab. Fekete színű, ám a készülék méretéhez képest meglehetősen nagy, a lakkozott gombok miatt nem kelt elegáns benyomást. A nagy sötétséget a telefonhangszóró, a Nokia felirat, valamint navigációs gyűrű törik meg, ezek ugyanis ezüst színben pompáznak.

Az előlapot a billentyűzet uralja. A navigációs rész megegyezik a 6120 Classicéval, csak itt nincsenek törlés és shift gombok. Jól használható, bár a kiválasztó gomb egy kicsit talán mélyen ül, ami miatt néha az ember a peremet is megnyomja vele együtt, de ez nagyon ritkán fordult elő. A numerikus résszel ilyen gond nem lesz, mivel a gombok nagyon nagyok. Felületük lakkozott, ez szerintem nem néz ki különösebben jól, csak gyűjti az ujjlenyomatokat. Gépelni viszont nagyon jól lehet rajta.

A kijelző a készülék egyik leggyengébb pontja. Felbontása 128 x 160 pixel, átlóját nem adta meg a gyártó, szerintem 1,8 hüvelyk körül lehet. Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy egy középkategóriát súroló modellbe hogy rakhatnak ilyen kijelzőt, ez 2007-ben már az abszolút low-end készülékek sajátja kéne, hogy legyen. Öröm az ürömben, hogy legalább TFT panelről van szó. Képminősége hagy némi kívánnivalót maga után, de különösebben nem rossz, inkább átlagos, bár a képfrissítéssel vannak problémák.

A hátlap a készülék oldalához hasonlóan kellemes tapintású, puha műanyagból van. Felül, a Nokia felirat alatt található az 1,3 megapixeles kamera, valamint a kihangosító hangszórója. Maga a készülék egyébként átlagos méretű (108,5 x 45,7 x 15,6 mm), tömege 87 gramm, remekül belesimul az ember kezébe.

Felül terpeszkedik a hatalmas méretű bekapcsológomb, aminek köszönhetően nem lesz gond a profilváltással. Bal oldalon az infra port, jobbra pedig a hangerőszabályzó gombok figyelgetnek.

Alul már nagyobb a zsúfoltság. Bal szélen a mikrofon, mellette a a töltő csatlakozója, a 2,5 mm-es jack kimenet, valamint a gumilappal takart miniUSB csatlakozó van. Ez utóbbi mellett nem mehetek el szó nélkül: rendben van, hogy fedlap védi, de ettől függetlenül ki lehetett volna pótolni egy kis műanyaggal a mellette lévő helyet, mivel méretes lyuk tátong körülötte. Igénytelen - nem tudok rá jobb szót.

Menü, alapfunkciók

A 3110 Classic a finn gyártó Series 40-es platformját használja, annak is harmadik generációs, Feature Pack 2-vel kiegészített változatát. Véleményem szerint a Series 40 az FP2-ben lévő foltozgatások ellenére is egy sok szempontból idejét múlt rendszer, kinézete, személyre szabhatósága, kezelhetősége elmarad a napjainkban elvárhatótól, ráadásul a gyenge képfrissítéssel bíró kijelző miatt nem is különösebben gyors - bár sok gyártó rendszeréhez képest még így is hasít. Normális kijelzővel jobb lenne a helyzet, de így sajnos nem túl rózsás, a 3110 Classic használat közben a pár évvel ezelőtti Nokiákat idézi - de azoknál kétségtelenül jobb, köszönhetően pl. az aktív készenlétnek.

A telefonkönyv 1000 férőhelyes, a belső memória mérete 9 MB, amit microSD kártyával lehet bővíteni. A bővítőslot az akkumulátor alatt van, menet közben tehát nincs kártyacsere - a Nokiát kivéve ezt már az összes gyártó kinőtte pár évvel ezelőtt.

A Feature Pack 2-nek köszönhetően a híváslistában már nem csak bontva lehet megnézni a bejövő/kimenő/elmulasztott hívásokat, hanem egyben is. A két gyári játék közül a Snowboard 3D egész jó, kellemes grafikája van. A másik progi sajnos nem a Snake, hanem a Sudoku. Az extra alkalmazások között mértékegység átváltót, Yahoo! Go keresőt, valamint egy Catalogs nevű progit találunk.

Multimédia

A kamera 1,3 megapixeles, segédfény, önarckép tükör nincs. A legnagyobb elérhető felbontás 1024 x 1280 pixel (tehát egyenesen tartva a telefon álló formátumú képeket készít). A minőség jobb, mint amit vártam, éjszaka viszont használhatatlan. "Érdekessége", hogy elég lassan exponál, a gomb megnyomása után rövid idővel megjelenik a töltést jelző ikon, de a kép még csak ilyenkor készül, azaz ekkor még nem szabad mozgatni a telót - ha mégis így teszünk, akkor előfordulhat, hogy a saját lábunkat fotózzuk le (1. kép). Sötétben a képek elképesztően zajosak, ráadásul az éjszakai mód bekapcsolása után legalább 4-5 másodpercet kell várnunk, mire a kamera képe ismét megjelenik a kijelzőn. Mozgóképekből a legnagyobb elérhető felbontás 176 x 144 pixel.

Nézzük a zenei funkciókat. Az FM rádió alap, van viszont zenelejátszó szoftver is, mely képes a háttérben futni. Lehetőség van hangszínek választására, sőt, sajátokat is létrehozhatunk (bár csak 5 sávot lehet állítgatni). A zenék tekeréséről viszont le kell mondanunk, amennyiben szünetel a lejátszás, a szoftver nem reagál a tekerőgomb nyomkodására, lejátszás közben pedig másodpercenkénti 6 másodperces sebességgel tudunk pörgetni.

A gyári fülhallgató gyenge minőségű, zenehallgatásra kompromisszumokkal alkalmas, mivel elég "műanyagos" hangja van. A hangerőt a zenelejátszó szoftverben, 10 fokozatban lehet állítani. Mint arról már szó esett, a jack kimenet 2,5 mm-es, tehát van lehetőség saját füles használatára is, de újabb rejtély, hogy miért nem fért el egy rendes, 3,5 mm-es csatlakozó az amúgy nem különösebben vékony gép alján.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunkáció terén szerencsére nincs gond a készülékkel. A GSM háromnormás (900/1800/1900MHz), a GPRS mellett az EDGE is támogatott. UMTS természetesen nincs, ám nem is kell, mivel e-mail kliens nincs (de létezik Java alapú), a webböngészés pedig nem nagy élmény ezen a kijelzőn. Van infra port, a Bluetooth az USB-hez hasonlóan 2.0-s, A2DP támogatás van. A készülék ismeri a Mass Storage üzemmódot is, egy sima miniUSB-kábellel a gépre dugva a memóriakártyát mint cserélhető lemezt fogjuk látni - ez meg is oldja a buta helyre rakott memóriakártya problémáját, de ettől függetlenül igazán kerülhetett volna egy USB-kábelt is a dobozba.

Az üzemidő egész jó, átlagos használat mellett 3-4 napig elketyegett, amiben valószínűleg nagy szerepet játszik az 1020 mAh kapacitású akkumulátor is.

A 3110 Classic nem egy rossz készülék, tudása hasonló, mint az E200-é, alapjába véve jól használható, szerethető. Fontos különbség viszont, hogy míg a Samsung modellje a BlackUI szisztémára épül, addig szegény 3110 alapja a több éves, toldozgatott-foltozgatott, de a kor elvárásainak ennek ellenére részben megfelelni képtelen Series40 platform, amihez ráadásul hozzájön a gyengécske kijelző is. Ezt egy pénztárcabarát összeget tartalmazó árcímkével lehetne kompenzálni, de per pillanat több mint 35 000 forintot kell fizetni az új, független változatért. Ennyiért pedig jobbat is kapni.

Bocha

A Nokia 3110 Classicot az XXL GSM biztosította. A készülék megvásárolható:
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

Specifikáció

Nokia 3110 Classic
Technológia GSM 900/1800/1900MHz
Méret 108,5 x 45,7 x 15,6 mm
Súly 87 g
Kijelzõ 128 x 160 pixel, 18 bites színmélység, TFT
Telefonkönyv 1000
SMS/MMS memória 150/9MB
Egyéb memória microSD
Java van
Vibra funkció van
Naptár van
Ébresztés van - kikapcsolva is
Számológép van
GPRS/EDGE/3G 4+2/van/nincs
Push To Talk van
Infra/Bluetooth van/2.0
Prediktív magyar T9
Hangtárcsázás van
Hangrögzítõ 5 perc
Hangvezérlés van
Valutakonverter van
FM rádió van
Kihangosítás van
Alap akkumulátor 1020 mAh Li-Ion
Készenléti idõ 370 óra
Beszélgetési idõ 240 perc
Fényképezõgép 1,3 megapixel (1280 x 1024 pixel)
POP3 e-mail van
WAP böngészõ 2.0
HTML böngészõ van
Játékok 2+Java
Csengõhangok 16 szólamú polifonikus MIDI, MP3
Operációs rendszer nincs
MP3 lejátszás van
Egyebek -
  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés