Hirdetés

Windows Phone 7.5 Mango bemutató

Hirdetés

Névjegyzék, közösségi szolgáltatások, üzenetkezelő

A névjegyzékben egy új funkció debütált a Groups személyében: a partnereket immár csoportokba is sorolhatjuk. Bár ez nagyon alap dolognak hangzik, a Microsoft egy kicsit csavart a koncepción. Az egy csapatba gyűjtött ismerőseink egy saját nézetet (kvázi egy egyéni hubot) kaptak, amely roppantmód hasonlít a telefonkönyvre, de itt csak a kiválasztott emberkékkel kapcsolatos információk kaptak helyet. A csoport főképernyőjén a tagok miniatűrjei láthatóak, a maradék két felületen pedig a közösségi aktivitásokat és a kapcsolódó képeket tekinthetjük meg. Lehetőségünk van továbbá egy érintéssel szöveges üzenetet és e-mailt írni a társulatnak, valamint akár a főképernyőre is kirakhatjuk őket egy élő csempe formájában.

A Mango egyik legnagyobb erőssége a közösségi szolgáltatások mély integrációjában rejlik. Néhány ilyen jellegű funkcióval már a Windows Phone 7-ben is össze lehetett futni, a 7.5-ös verzióban viszont a következő hatványra emelték a szolgáltatások kezelését. A telefonunkat összeköthetjük a Facebookkal, a Windows Live-val, a LinkedInnel és a Twitterrel, melyek ezután kisebb-nagyobb mértékben beépülnek a rendszerbe. Így ismerőseink fényképeit a galériában is megnézegethetjük, bármikor üzenhetünk a haveroknak, a képeken bejelölhetjük őket, szinkronizálás után a névjegyzékben pedig partnereink összes elérhetősége is megtalálható. Ha szeretnénk, a Facebookot a naptárba is beépíthetjük, ekkor az összes eseményünk és a barátaink születésnapjai is megjelennek a mobilon. A saját profilunkat jelképező élő csempén (melyre az angol szaksajtó a Me tile néven referál) keresztül frissíthetjük az állapotunkat, elérhető a Facebook checkin, valamint itt jelentkezhetünk be a Facebook chatbe, illetve a Windows Live Messengerbe.

Utóbbi nem csak egyszerű csevegésre való, a szolgáltatás ugyanis nagyon komolyan beépül a Messaging néven is ismert üzenetkezelőbe. Az alkalmazás egy új nézettel bővült, melyen az általunk használt csevegőszolgáltatásokban elérhető partnerekkel beszélgethetünk. Az üzeneteket listázó felületen pedig nem csak SMS-eket irkálhatunk: ha az adott partner elérhető valamely általunk is használatos csatornán, akár ezeken keresztül is felvehetjük vele a kapcsolatot. A program ezen üzenetváltásokat is elmenti az előzmények közé, melyeket ismerős szerint csoportosítva láthatunk. Természetesen jól tudjuk, hogy sokan idegenkednek a közösségi hálózatoktól, de azt el kell ismerni, hogy a Microsoft jó munkát végzett ezek integrálásakor.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés