Windows Phone 7.5 Mango bemutató

Hirdetés

Felület, multitasking

A felületen első blikkre semmi nem változott, a rendszer védjegyének számító Metro UI nagyjából érintetlen maradt. Természetesen itt-ott azért belenyúltak, néhány ikont átrajzoltak és lecseréltek egy-két feliratot, de az elegáns, szinte folyékony koncepció szerencsére a régiben maradt. Az úgynevezett élő csempék a frissítés érkeztével pedig még inkább életre keltek: a külső alkalmazások is a beépített szoftverekéhez hasonló képességekkel rendelkeznek ezen a téren. Immár a third party programok csempéi is átfordulhatnak, képesek dinamikus tartalmak megjelenítésére, valamint kihasználhatják a push értesítés előnyeit. Ide kapcsolódik továbbá, hogy akár több élő csempét is rendelhetünk egyetlen szoftverhez, így például már megvalósítható, hogy egy időjárás-jelentő applikáción keresztül több várost is kipakolhatunk a főképernyőre, vagy egyszerre több részvény alakulását is nyomon követhetjük a nekik megfelelő csempéken.

Az alkalmazások menüben pedig megjelent egy kis gombocska, mely segítségével kereshetünk a programok között. Sőt, amennyiben a telepített szoftverek száma elér egy bizonyos korlátot, a menü átvált egy speciális, a névjegyzékhez hasonló nézetre. A képernyőzáron is faragtak egy sort: a zenelejátszó kezelőbillentyűi fixen a kijelző tetejére kerültek, a háttérképet pedig akár az éppen játszott zenék előadóit ábrázoló fotókra is lecserélhetjük. További újdonság, hogy bár a felületváltáskor megszokott animációk forgatókönyvén nem változtattak, a lejátszásuk érzékelhetően gyorsabb lett az előző verzióhoz képest.

A Windows Phone 7 megjelenésekor a rendszer rengeteg kritikát kapott a külső alkalmazások párhuzamos futtatása, azaz a multitasking hiánya miatt. Azaz a világháló böngészése és az e-mailek írása közben nem hallgathattunk webrádiót, a játékok alatt pedig szinte imádkoztunk, hogy ne legyen bejövő hívás. Ez a Mango érkezésével megváltozni látszik: a vissza gomb hosszas lenyomva tartása után megjelenő képernyőn válthatunk az aktuálisan futó alkalmazások között. Ekkor az éppen futó program felfüggesztett állapotba kerül, visszalépéskor pedig onnan folytathatjuk, ahol abbahagyhatjuk. Természetesen ez a fejlesztők részéről is igényel némi erőfeszítést, az alkalmazásokat ugyanis fel kell készíteni az ilyen jellegű működésre. Sajnos egyelőre nagyon kevesen kapcsoltak, így a Marketplace-en elérhető programok nagy része még nem támogatja a funkciót; remélhetőleg ez a közeljövőben megváltozik. Továbbá egy kicsit hiányoltuk, hogy az alkalmazásválasztó képernyőn nem tudjuk eltüntetni a programokat jelképező képeket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés