Hirdetés

Windows Phone 7.5 Mango bemutató

Hirdetés

Egyebek

A Mangóban végre egyedi csengőhangok definiálására is van lehetőség; igaz, ehhez be kell tartanunk a játékszabályokat. Nem használhatunk 40 másodpercnél hosszabb dallamot, a méret nem lehet nagyobb 1 MB-nál, a fájl nem lehet DRM-védett, a formátumok közül pedig kizárólag az mp3 és a wma játszik. A hangokat egyébként nem rakhatjuk össze a telefon segítségével, ehhez az asztali Zune alkalmazáshoz kell folyamodnunk.

A Windows Phone 7.5-ben az internetet is megoszthatjuk (azaz elérhető a tethering funkció), bár ezt sajnos a mi Samsung Omnia 7 készülékünkből nem lehetett elővarázsolni. Megjelent az akkumulátor élettartamának megnövelésére szolgáló battery saver opció, a Game hub néhány Xbox Live-specifikus funkcióval bővült, valamint immár rejtett WiFi-hálózatokhoz is csatlakozhatunk. A rendszer kiegészült néhány Magyarországon nem elérhető funkcióval is, melyek bővebb ismertetésétől egyelőre eltekintünk. Ilyen például a Bing kiegészítése hang- és kép alapú kereséssel, a zenelejátszó Smart DJ Mix funkciója, a helyi nevezetességeket listázó Local Scout, a Marketplace podcast-szekciója, a beszédet SMS üzenetté alakító szövegfelismerő és a hangpostánkat felolvasó Visual Voicemail. Mint azt biztosan sokan tudják, a magyar nyelv is a Mangóban fog debütálni, de sajnos az utólag frissített telefonokon nem kapjuk meg a kibővített nyelvi opciókat.

Ez volt tehát tehát a Windows Phone 7 első igazán komoly frissítése. A Mango rengeteg tényleg hasznos funkciót hozott a rendszerbe, azonban az igazság szerint ezek jó részét már tavaly októberben tudnia kellett volna. Persze jobb későn, mint soha, és külön öröm, hogy a frissítés a régebbi modellekre is elérhető, ezen a téren több nagyobb gyártó is tanulhatna a Microsofttól. Az üzenetek és e-mailek kezelése, a csoportok megjelenése és a multitasking megoldása nagyon kellemesre sikeredett, a közösségi szolgáltatások mély integrációjáért pedig jár a buksisimogatás. Azonban még mindig lenne min javítani: egy hangszínszabályzó mindenképpen ráférne a rendszerre, a többi platformon pedig a hangos navigáció sem megy csodaszámba, a sok-sok, kizárólag Amerikában elérhető funkcióért pedig nagy kár. A csempeszínek palettájának bővítésének is örülnénk, nagyon jót tenne a testreszabási faktornak, ha végre néhány új színnel egészülne ki a kínálat.

Persze nem szabad telhetetlennek lenni, a Mango frissítés véleményünk szerint kellő mennyiségű újdonságot hozott a rendszerbe, tovább javítva ezzel a Windows Phone 7 megítélésén. Az biztos, hogy az irány jó, a funkcionalitás bővítése mindenképpen nagyon jót tett a rendszernek, a Metro felület még mindig unikumnak számít a mai mobilpiacon. Mi pedig kíváncsian várjuk, mit fognak nyújtani a hamarosan érkező mangós készülékek.

dr. Kind

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés