Hirdetés

WP7 blog: Elindult a hivatalos magyar fejlesztői portál

Az elmúlt hét nagyon eseménydúsra sikeredett a Wndows Phone 7 rendszer szempontjából. A legfontosabb talán, hogy a várva várt 7.5-ös frissítés néhány napja elkezdett szállingózni a készülékekre, pár héten belül pedig az összes WP7-es mobilra megérkezik a Mango csomag. Emellett nekünk, magyaroknak további jó hír, hogy kis hazánkban is elstartolt a Windows Phone 7 hivatalos oldala, ahol rengeteg hasznos információt találhatunk a redmondiak rendszerével és a készülékekkel kapcsolatban.

Ráadásul immár Magyarországról is regisztrálhatunk a Microsoft fejlesztői portáljára, azaz az App Hubra. A create.msdn.com címen elérhető oldalon a 99 dolláros éves regisztrációs díj ellenében bárki jelentkezhet, így végre az alkalmazások Marketplace-en történő publikálására is van lehetőség. Ráadásul diákoknak mindez ingyenes, azaz a közép- és főiskolai, valamint egyetemista hallgatók számára a Microsoft elengedi a regisztrációs díjat. Természetesen a fejlesztéshez ingyenesen letölthető eszközök (Visual Studio Express for Windows Phone, Expression Blend, és XNA Game Studio Express) továbbra is elérhetőek. A fejlesztésről és az ehhez használható szoftverekről és keretrendszerekről már írtunk egy cikket, valamint a Mango-specifikus funkciókra is kitértünk; további információért az említett irományokat ajánljuk.

Az App Hubos regisztráció mellett a hivatalos magyar fejlesztői portál is elstartolt. A wp7.devportal.hu címen elérhető oldalon egy rakás hírt, cikket és tutorialt olvashatunk, valamint az említett fejlesztőeszközöket is letöltésére is van lehetőség. További pozitívum, hogy a tartalmak nem csak fejlesztőknek szólnak, hiszen több olyan bemutató is felkerült az oldalra, melyek a felhasználók számára is érdekesek lehetnek. A tartalmat pedig folyamatosan új cikkekkel bővítik, így érdemes lesz időnként benézni.

„Fontos megjegyezni azt, hogy az oldal nem kizárólag a Microsoftra koncentrál, legalább annyira várjuk az Androidra és az iOS-re fejlesztő szakmai közönség regisztrációját, mint azokét, akik már alaposabban ismerik a Windows Phone platformot. A fejlesztők mindemellett hamarosan megismerhetik a Windows Phone 7.5 Mango lehetőségeit is.” – nyilatkozta Bátorfi Zsolt, a Microsoft Magyarország platformszakértője.

A hivatalos fejlesztői oldal startját két nyereményjátékkal kötötte össze a Microsoft magyarországi képviselete. Az első harminc mangós alkalmazás feltöltője (legyen az egy cég vagy egy személy) egy HTC Radar készülékkel gazdagodik; ez sajnos nem terjed ki a diákokra. További információért katt ide, a játék szabályai pedig (a hivatalos oldalról idézve):

  • Az elkészült alkalmazás Marketplace Zune URL-jét az enmangom@live.com címre kell beküldeni;
  • A beérkezett leveleket a mai naptól számolva időpont szerint rendezzük, s az első harminc alkalmazást tekintjük nyertesnek;
  • A sikeres pályázat feltétele, hogy a közzétevő hazai identitás  legyen regisztrálva a Piactérben (személy, szervezet);
  • A közzététel dátuma nem előzheti meg a 2011.09.28-i napot;
  • Az alkalmazás a Windows Phone 7.5 futtató környezet célozza meg.

Természetesen azért a nebulókra is gondoltak, a diákoknak ugyanis egy külön nyereményjátékot írt ki a magyarországi képviselet. További információ ezen a linken olvasható, dióhéjben annyiról van szó, hogy a játékban négy kijelölt intézmény (BME, ELTE, SZTE, ME) hallgatói vehetnek részt, ha k felvették az intézményekben induló Windows Phone fejlesztői tantárgyak egyikét vagy részt vesznek a Microsoft szervezett Windows Phone felesztői tanfolyamokon és december 15-ig publikálnak egy alkalmazást a Marketplace-en.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények