Hirdetés

Huawei Experience: Bemutatkozik a Huawei Mobile Services

A sencseni gyártó saját mobilszolgáltatásaiban és alkalmazásparkjában látja a jövőt, amivel az Apple és a Google kihívója lehet.

A Huawei márkát a magyar lakosság 95%-a ismeri, és több mint a fele gondolkodik el ilyen logós telefon vásárlásán, amikor választás előtt áll. Mégis jóval sokrétűbb a sencseni vállalat ökoszisztémája, mint azt a legtöbben tudják, hiszen benne foglaltatik rengeteg viselhető, IoT és hálózatkiépítési eszköz, alkalmazások, streaming és felhőszolgáltatások, vállalati eszközök és csomagok, szerverek, adatközpontok és AI megoldások. A Huawei chipek, eszközök és felhőalapú megoldások alapvetően összedolgoznak, és a mobilokon mindezt a HMS, vagyis a Huawei Mobile Services fogja egybe.

Az EMUI felület éppúgy a HMS integráns része, mint a gyártó felhő- és AI szolgáltatásai
Az EMUI felület éppúgy a HMS integráns része, mint a gyártó felhő- és AI szolgáltatásai [+]

Ez éppúgy több néhány alapszoftvernél, ahogy a GMS (Google Mobile Services) is több a Drive-nál vagy a YouTube-nál. A hazai mobilokon egyébként a GMS és a HMS is jelen van, a Huawei pedig gőzerővel dolgozik azon, hogy saját szolgáltatásai mellett a fejlesztőket és szoftvereiket is nagy számban integrálja ökoszisztémájába. A felhasználónak elsőre ebből annyi lehet nyilvánvaló, hogy az Androidon alapuló EMUI felületet a sencseniek saját képmásukra igazították, illetve a telefon beüzemelésekor mindjárt be lehet jelentkezni a Huawei ID-vel a szolgáltatásrendszerbe. Ilyen egyéni azonosítóból egyébként 1,2 milliónál is több van ma Magyarországon.

A Huawei AppGalleryA Huawei AppGalleryA Huawei AppGallery A Huawei AppGallery [+]

A biztonsági mentés és visszaállítás, valamint a  Névjegyzék, a Naptár és a Huawei Böngésző szinkronizálása mellett akad ingyenes és fizetős Cloud felhőtárhely 170 millió felhasználóval világszinten, a Google Play Áruház alternatívájaként pedig már most hatalmas az AppGallery alkalmazásbolt kínálata, pedig mostantól fókuszál a gyártó a bővítésére igazán. A Huawei P40 jövőre várt érkezéséig rengeteg külföldi és magyar app fog itt megjelenni, és itthon fontos lépés lesz a november 27-ei, budapesti Huawei Developer Day, amelyről, illetve a fejlesztők és alkalmazásaik regisztrálásáról, kódolásáról és publikálásáról következő blogbejegyzésünkben részletesebben beszámolunk. Annyit érdemes tudni, hogy a Huawei rendelkezésre bocsátja szoftverfejlesztő készletét a megfelelő API-kkal, Kitekkel és segédekkel az alkalmazások gyors és hatékony integrálásához a HMS rendszerébe, a minél előbbi közzététel érdekében. Az AppGallery ugyanúgy felkínálja az alkalmazáson belüli hirdetéseket és vásárlásokat, mint más boltok.

Huawei TémákHuawei TémákHuawei Témák Huawei Témák [+]

A HMS-hez csatlakozott fejlesztők száma egyébként már most meghaladja az egymilliót, az AppGalleryt pedig 390 millióan használják havi szinten, egymilliárdot meghaladó letöltéssel. A partnerek között nem csak olyan ismert nevekre érdemes gondolni, mint a Netflix, az Amazon, a Booking.com, az AliExpress, a Gameloft vagy a Videa, számos kisebb csapattól érhető el játék vagy alkalmazás. A hazai lista is szépen gyarapodik: fellelhető az AppGalleryben az Ingatlan.Com, a Köpönyeg.hu, a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer, az E- kárbejelentő, a KFC, a 6X6 Taxi, a Profession.hu, a 24.hu alkamazása és sok másik egyéb magyar app is. Tucatnyi Huawei alapszoftver frissül a HMS Core-on belül, ezek javarészt megtalálhatók a telefonon. Ilyen például a méretes Témaáruház, amellyel szépen testreszabható a felület, de ott a Böngésző is, ami például éjjeli, sötét hátterű móddal tud többet a megszokott androidosnál.

A Zene streaming szolgáltatásA Zene streaming szolgáltatásA Zene streaming szolgáltatás A Zene streaming szolgáltatás [+]

A Huawei tulajoknak feltűnhetett, hogy pár hete a Zene alkalmazás streaming szolgáltatással bővült, jelenleg ingyen és folyamatosan bővülő katalógussal, néhány európai piacon pedig a videó streaming is elindult. Az Egészség nemcsak a telefon oldaláról felügyeli életünket, a Watch GT2 és számos másik eszköz csatlakozhat az adatgyűjtögetéshez és elemzéshez, a Digitális Jólét pedig a túlzott mobilfüggőségnek szab gátat. Az AI, vagyis a mesterséges intelligencia a saját fejlesztésű NPU chippel kiveszi a részét a kamerától kezdve a felület csúcssebességen tartásán át az Asszisztensig. Az EMUI-s telefonok egyébként nem véletlenül fürgék: ez az előnye, ha a szoftver mellett a HiSilicon Kirin chipeket is egy csapat fejleszti, ebből pedig Game Turbo támogatás és AppSegéd hardvergyorsítás is profitál a gondtalan játékélményért.

Huawei terméktámogatásHuawei terméktámogatásHuawei terméktámogatás Huawei terméktámogatás [+]

A saját Email, Névjegyzék, széffel felszerelt Fájlkezelő és alapvető eszközök mellett akad rendszererőforrás felügyelet (Optimalizáló), fordító (Translator), terméktámogatás (HiCare, Tippek, Használati Útmutató), valamint letölthető a Pénztárca, az Oktatás, az Életmód, az IoT és a SkyTone. A cél a jövőre nézve nyilván az, hogy minden területet lefedjen a HMS szolgáltatás- és alkalmazásfelhozatala, végső soron alternatívát nyújtva az iOS és a Google megoldásainak. Ám ezzel együtt a Huawei továbbra is szoros kapcsolatot kíván ápolni a keresőóriással, és nincs is itthon telefon GMS nélkül, a Mate 30 család többek között ennek hiányában nem került nálunk még forgalomba.


A Huawei Mate 30 Pro HMS-sel, Android 10-es alapokon [+]

Az elmúlt hónapok politikai fordulatai ugyanakkor végső soron épp az önállósodás folyamatát gyorsították meg, és várhatóan érkezik jövőre olyan telefon, amelyik már a Huawei mobilszolgáltatásaira fókuszál. Szintén fejlődik a tévékre elérhető, platformokon átívelő HarmonyOS rendszer, november 27-én pedig a hazai fejlesztők is betekintést nyerhetnek a hatalmas Huawei ökoszisztémába. Fel kell készülnie a Huawei-nek mindenesetre a forgatókönyvre, hogy minden tárgyalás, egyeztetés, kérelem és nyomásgyakorlat ellenére mégse kapja vissza a lehetőséget, hogy a Google-lel újra partner legyen. Ebben az esetben viszont nem csak arról van szó, hogy a HMS alkalmazáskínálatát olyan szintre kell bővíteni, hogy versenyre keljen a Play Áruházzal, hanem arról is, hogy a GMS-be integrált, sok-sok app által használt szolgáltatást is ki kell majd tudni váltani.


[+]

Persze egy csomó áthidaló megoldást ki lehet találni, a Gmail szolgáltatásai nem csak a Gmail alkalmazásán keresztül vehetők például igénybe a Mate 30 Prón, ahogyan a YouTube is tud futni egy böngészőben. De a térképadatbázis és a közösségi platformok felé nyitott API-k és adatok hiánya bizonyára okoz majd fejtörést. Mindenképpen látszik, hogy ha eddig ráérősen építgette a Huawei a saját ökoszisztémát, akkor most eljött az idő rákapcsolni, és gyorsan felnevelni az alternatív platformot, ami egy nagyon komoly feladat, és nem is mindenkinek sikerült korábban. A Huawei persze nagyon erős pozícióval rendelkezik a mobilpiacon, rengeteget áldoz kutatás-fejlesztésre (céges irányelv, hogy a mindenkori árbevétel 10%-át erre fordítsák), és mára már rengeteg tapasztalatot szereztek a szektorban. Úgyhogy, ha valakinek, akkor pont a sencsenieknek sikerülhet egy erős és potens alternatívát felépíteni.

Azóta történt

Előzmények

  • Ismerős küllemmel jött hazánkba a Nova 5T

    A Huawei legújabb sokkamerás telefonját más néven már kipróbáltuk. A Nova 5T Google és Huawei szoftvereket egyaránt futtat és ár/érték arányon versenyez.