Huawei MatePad T 10 és T 10s – variációk egy témára

Kedvező árú HMS-es táblagépeket teszteltünk – az egyik szó szerint jobb, mint a másik.

Multimédia, adatkommunikáció, üzemidő

A multimédia oldal inkább tartalomfogyasztásban erős, mint előállításban, tekintve, hogy az 5 megapixeles, f/2,2 rekeszértékű, autofókuszos főkamera közel használhatatlan. Vagyis tökéletesen használható, csak ami rögzül, az nem lesz valami dinamikus, részletgazdag és éles, este pedig teljesen reménytelen. Dokumentációs jelleggel viszont bizonyos távolságig használható. A 2 megapixeles, fixfókuszos előlapi kamera is maximum videóhíváshoz elfogadható. A szoftver ezzel együtt egyszerű, könnyen és jól használható, és még a HDR is elérhető a beállításokban. A képek és a videó a T 10s-sel készültek, a T 10 ugyanezzel a hardverrel és szoftverrel dolgozik.

A maximum 1080p 30 fps videó értékelhetetlen, a fókusz teljesen fogalmatlan, stabilizálás pedig hírből sincs, max dokumentációs célból támaszkodjunk rá. A tartalomfogyasztás viszont a T 10s esetében már kifejezetten kellemes. Ugye elérhető az HBO Go (nem kell törődni vele, hogy azt mondja, nem fog menni, hibátlanul megy), a Netflix pedig magas felbontásban jeleníti meg a tartalmat a Widevine L1-es biztonsági szintnek köszönhetően. Lejátszásban pedig a 4K 60 fps sem okoz problémát.

[+]

Hirdetés

A T 10s sztereó hangrendszerét ráadásul a Harman Kardon jegyzi, ami összevetve a T 10 hangminőségével, ténylegesen érezhető különbséget jelent. Nem különösebben rossz a T 10 sem, de a T 10s lényegesen teltebb, részletgazdagabb és természetesebb hangzást ad, míg a T 10 kissé azért dobozos. 3,5 milliméteres jack van, fülhallgatóval pedig FM-rádió is. A fülesre jutó hangminőség kimondottan jó, mindkét modell esetében, a Histen Audio hangszínszabályzó pedig elég mozgásteret ad az optimalizálásra.

[+]

A nálunk lévő két eszköz a 802.11a/b/g/n/ac WiFi (Direct, HotSpot) mellett LTE kapcsolatra is képes, ha a tálcára teszünk egy nanoSIM-et is a microSD mellé, de jelenleg egyelőre csak a WiFi képes verziók érhetők el forgalomban. Adatkommunikációs képességekben egyébként nincs különbség a T 10 és T 10s között, szenzorosan viszont igen: a T 10-ben nincs fény- és közelségérzékelő. A 2.0- szabványú Type-C USB OTG képes, az 5.0-s Bluetooth ismeri az energiahatékony protokollt, tájékozódni pedig a GPS, a GLONASS és a BeiDou rendszereinek segítségével lehet. Az LTE képes verziókat a földi hálózatok és routerek adatai is támogatják.


[+]

Huawei MatePad T 10s
Pro
Kifejezetten jó sztereó hangzás, HD stream
Remek összeszerelés, fém ház
A gyenge hardvert meghazudtoló felhasználói élmény
Kontra
GMS hiánya
Gyenge kamera
Gyorstöltés hiánya
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 6 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 4 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 7 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (HUF, 2/32 GB, WiFi) 65 000

Üzemidőben sincs különbség a két eszköz között, mindkét táblagép 5100 mAh-s akkumulátorából körülbelül 16 óra folyamatos videólejátszás jön ki a maximumnál valamivel alacsonyabb fényerőn helyben tárolt tartalom esetén. A T 10s-nél viszont érdemes figyelni, mert a kijelző felbontás alapból intelligensre van állítva, így ha nem indokolt, nem hozza a FHD megjelenítést. Az óránkénti 6%-os merülés nálam fix FHD-n jött össze. Tölteni a mellékelt 5V/2A (10W) adapterrel lehet.

A Huawei T 10 és T 10s nagyon hasonló, viszont a T 10 annyival nem kerül kevesebbe, hogy érdemes legyen számításba venni a T 10s ellenében. A T 10s szemmel láthatóan jobb, nagyobb felbontású és nagyobb kiterjedésű kijelzőt kínál ugyanakkora házban, van automatikus fényerőszabályozás, dupla akkora bővíthető belső tárhely és a Harman Kardon által tuningolt sztereó hangszóró, ami nyilvánvaló pluszt jelent a multimédiás és a fülhallgatóra jutó hangminőség tekintetében is. Ezek az előnyök mindenképpen megérik a plusz tíz ezer forintot. A T 10 WiFi képes változata egyébként 55 ezer, a T 10s szintén WiFi-only verziója pedig 65 ezer forint, ami nem csak egymás viszonylatában, de a konkurencia fényében is korrekt ajánlat. Van alternatíva olcsóbban, csak életképtelen (Alcatel 3T 8), van megegyező áron, csak plasztik házban, gyengébb hangminőséggel és szignifikánsan rosszabb üzemidővel (Lenovo M10), meg sokkal drágábban is, nem sokkal jobb teljesítménnyel (Samsung Galaxy Tab A7 2020).

Huawei MatePad T 10
Pro
HD stream
Remek összeszerelés, fém ház
A gyenge hardvert meghazudtoló felhasználói élmény
Kontra
GMS hiánya
Gyenge kamera
Gyenge kijelző
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 6 pont
Sebesség 6 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 4 pont
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 7 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár (HUF, 2/16 GB, WiFi) 55 000

A hardver szerény papíron (Kirin 710A, 2 GB RAM), ez viszont nem igazán érződik a felhasználói élményen. A rendszernavigáció folyamatos, az EMUI 10.1 stabil és kényelmes, a tempó messze nem a hajtépős szint, a Google hiánya pedig kezd tényleg elhanyagolható probléma lenni. A Petal Search fejlesztésével az alkalmazástelepítés nagyon leegyszerűsödött, bármiféle kompetencia nélkül is egyértelmű és kézenfekvő az appok beszerzése és telepítése, működik a Netflix (ráadásul HD-ben) és az HBO Go, tökéletesen használható a Microsoft Office OneDrive-val, a YouTube és a Gmail is kapott egy böngészősnél jobban optimalizált felületet a Petal Searchben, a Drive-ot behúzza a Mi File Manager is, játszani meg nem ezzel a grafikus teljesítménnyel fogunk, noha a gyártó egy rakás népszerű címet integrált a HMS keretrendszerbe. A korábbi Play Áruház vásárlások ugyan nem lesznek elérhetőek, bizonyos játékokban ezt extra kedvezményekkel igyekeznek enyhíteni. Mindenesetre a használatot itt már nem teszi kényelmetlenné a Google integráció hiánya, a megjelenítés korrekt, a kialakítás és az anyagminőség (fém) kitűnő, a hangszórók pedig magasan a kategóriaátlag fölött teljesítenek, így egy erős tetszett ezen az árszinten a keresőóriás szolgáltatásainak hiánya mellett is jár a MatePad T 10s-nek.

Huawei MatePad T 10s

AliceWake

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés