Hirdetés

Alcatel 3T 8 - mondom: GO!

De hiába mondom. Mire megy egy táblagép az Android csökkentett habzású verziójával? Életképes lehet az a modell, ami a telefonoknál nemigen hozta az elvárt felhasználói élményt?

Hirdetés

Bevezető

A Google az Android Go rendszert a nagyon olcsó telefonokra találta ki. Papíron egyébként nem nézett ki rosszul a dolog, aztán amikor megjöttek az ilyen platform köré épített, technológiai szempontból kőkorinak számító hardverrel szerelt telefonok, akkor elég gyorsan hervadt le a mosoly a tesztelői és felhasználói arcokról, mert az Android Go (nevével ellentétben) olyan atomlassú, nyögvenyelősen használható, darabos és korlátozott funkcionalitású termékeket eredményezett, amelyeket egyáltalán nem volt jó használni, a leginkább életképes darabot amúgy a Xiaomi préselte ki magából, de az is csak azért volt jobb, mint a többi, mert nagyon alacsony volt a léc. És mert rettentő olcsó.


[+]

Nem, egyáltalán nem tűnt ennek alapján kézenfekvőnek, hogy ezt az egész dolgot átültesse bárki is eggyel nagyobb méretbe, de az Alcatelnél mégis úgy gondolták, hogy milyen nagyszerű lenne az Android Go rendszert egy tableten is megcsodálni, szóval megalkották a 3T 8-nak nevezett terméket, amelynél a 8-as szám a kijelző képátlóját hivatott jelezni. És ezzel gyakorlatilag sikerült az Android Go platform problémáit — szó szerint — felnagyítani.


[+]

Az egész ötlet mögött az húzódik meg, hogy a Google szerette volna, ha tényleg minimális költséggel össze tudnak ütni a gyártók valami terméket, amire rátehetnek egy Android felületet. Ehhez pedig szisztematikusan elkezdték kinyírni az erőforrásigényes alap alkalmazásokat, helyettük ezek kaptak “Go” utótaggal ellátott, butított felületet, ami a legtöbb esetben igazából a böngészőt hívja meg és abban kapjuk meg a funkcionalitás egy részét. Maga az alaprendszer emiatt jóval kevesebb helyet foglal, plusz elvileg a háttérben is kevesebb ez-az foglalja a RAM-ot, szóval a hardveres specifikációt úgy húzták meg, hogy szerintük 1 GB RAM is elég az Android Go futtatásához. Egyébként igen, elég, csak akkor ne akarjunk különböző extra alkalmazásokat megnyitni, mint amilyen a böngésző, a zenelejátszó, a YouTube, a levelezés, vagy éppen a navigáció. Kár, hogy a júzerek viszont akarják.


[+]

A gyártók azonban ugrottak a lehetőségre, nyilván volt egy csomó meeting, hogy srácok, az Android Góhoz szükséges hardvert elő tudjuk kotorni a már rég bezárt raktárunk pókhálós polcai alól, minimális költséggel piacra tudunk dobni valamit, ami “okos”, tegyünk rá árrést, de ne öljük meg az eggyel erősebb termékeinket, ám így is szépen lehetne rajta keresni. És ez így is lett, ami miatt olyan masinák keletkeztek, mint amilyen ez az Alcatel tablet: négymagos MTK chipsettel és 1 GB RAM-mal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés