Huawei Mate 8 - kirinpáncél

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A chipsetben egy olyan modem található, ami támogatja a Cat.6-os LTE hálózatokat, méghozzá kvázi világszinten, 700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2600 MHz-es frekvenciákon. A maximális le- illetve feltöltési sebesség 4G-n 300/50 Mbps, 3G-n pedig 42,2/5,76 Mbps. A hangminőség kimondottan kellemes, a hangerő teljesen rendben van, mondjuk a minimum szint lehetne halkabb, mert még akkor is képes ordibálni a beszélgetési hangszóró. Tesztalanyunk két SIM-et kezel, és ami a legjobb, duál aktív, vagyis mindkét kártya együtt lóg a hálózaton, ha az egyikről beszélgetést kezdeményezünk, a másik attól még elérhető marad. A WiFi 802.11a/b/g/n/ac-s, tudja a DLNA-t, az internetmegosztást, a WiFi Directet, a Bluetooth 4.2-es verziószámú, A2DP-vel, EDR-rel, LE-vel. Az adatkommunikációs repertoárhoz tartozik még az FM-rádió, az NFC, plusz a GPS, ami a földi routereken és antennákon felül a GLONASS, valamint a 2020-ban globálisan elérhető BeiDou (BDS) műholdak információit is magába szippantja. A navigálás gyors és pontos, nem veszti el a jelet a készülék. A microUSB 2.0 csatlakozó MHL és OTG képes, infraport nincs.

Ide rakhatjuk a két nanoSIM-et, de a második helyett microSD-t is behelyezhetünk
Ide rakhatjuk a két nanoSIM-et, de a második helyett microSD-t is behelyezhetünk [+]

A Huawei-nél nem szórakoztak saját böngésző fejlesztésével, a Chrome áll rendelkezésünkre. A Google azonosítónk megadásával azonnal elérjük a más platformokon használt könyvjelzőket, előzményeket, jelszavakat, ami sok esetben kényelmes szolgáltatásnak fog bizonyulni. Nyithatunk több lapot, egyikből a másikba az alkalmazásváltó segítségével léphetünk, az opciók között inkognitólapot, megosztást, asztali nézetet találunk. A weboldalak villámgyorsan betöltődnek, a görgetési sebesség kiváló, akadozásmentes, a kétujjas nagyítás is hiba nélkül üzemel. Sortördelés és éjszakai mód sincs, aki ezekre vágyik, az bőven talál alternatív programot az Áruházban.

A Chrome böngésző és az akkumulátorhasználat grafikonja A Chrome böngésző és az akkumulátorhasználat grafikonja
A Chrome böngésző és az akkumulátorhasználat grafikonja [+]

A Mate 8 egyik legerősebb pontja a 4000 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátor. A gyári adatok szerint egy teljes feltöltéssel 528 óra készenlét és 98 óra zenehallgatás elérése lehetséges. A laboratóriumi körülményeket felesleges, és mondhatni lehetetlen reprodukálni, de impozáns számokat kapunk a mindennapi használat során is: a két napos üzemidő mondhatni sima ügy, átlagosan 6 óra képernyőidő csikarható ki a mobilból, ebben van némi játék, Facebook, fotózás, nagyon sok internetezés és természetesen beszélgetés, csevegőprogramok használata (amik nem arról híresek, hogy spórolnának a naftával). Videót nézni több mint 10 órán keresztül lehet, mondjuk ez függ a fényerőtől és a film felbontásától. Külön lehet konfigurálni, hogy melyek azok az alkalmazások, amik a képernyő kikapcsolása után is futhatnak a háttérben, plusz aktiválható háromféle energiatakarékos mód: teljesítmény, intelligens, ultra, nyilván ezek szerint változik a telefon teljesítménye is. A készülék támogatja a gyorstöltést, 30 perc alatt 37 százalék pumpálható a telepbe, két-két és fél óránál pedig nem kell több, hogy nulláról száz százalékra töltsük.

A felső és az alsó ház, azaz Mate 8 és Y6
A felső és az alsó ház, azaz a Mate 8 és az Y6 [+]

Értékelés: Huawei Mate 8
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

A Huawei nem véletlenül várja az idei évet a dobogón. A Mate 8-cal megmutatták, hogy egyrészt szerintük mi a fontos a felhasználóknak, másrészt milyen technológia kifejlesztésére képesek. A készülék gyönyörű, minőségi anyagokból épül fel, és ahhoz képest, hogy a 6 hüvelykes kijelző igencsak méretesnek mondható, sikerült a lehető legergonomikusabb kialakítást megválasztaniuk. Tény viszont, hogy a képernyő nem QHD, csak Full HD felbontású, ami kizárólag a specifikáció-fanatikusoknak fog gondot okozni, másnak aligha. A kép így is nagyon éles, a színek szépek, az IPS-NEO megoldásnak köszönhetően pedig a fényerő sem csökken, ha oldalról tekintünk rá. A másik előnye a konkurenseknél alacsonyabb pixelsűrűségnek, hogy bőven marad tartaléka a Kirin 950 chipsetnek. Annak a Kirin 950 chipsetnek, amit már nagyon várt a szakma, nem véletlenül, grafikus téren ugyan egy kicsit elmarad az eddigi Exynos csúcslapkától (az újtól persze sokkal), nyers processzoros teljesítményben túlnő rajta, villámgyors a rendszer, minden azonnal megnyílik, kivéve persze a kamerát, amin remélhetőleg hamarosan változtatni fog a Huawei. A fényképező rész jó, az őszinte kamera persze nem mindenkinek fog tetszeni, holott a végeredménnyel tényleg nincs különösebb gond, a manuális beállítások pedig nagy segítséget tudnak nyújtani a profibb alkotásokra vágyó júzereknek. Adatkommunikációs téren nincs kivetnivaló, sőt: a két SIM együttes kezelése (duál aktív) pedig kiemeli a többiek közül. Az ujjlenyomat-olvasó továbbra is az egyik a legjobb a piacon, és hát ott van még az átlagosnál jóval hosszabb üzemidőt nyújtó akkumulátor, ami több más ok mellett pont azért lehet ilyen jó, mert a kijelző nem Ultra HD felbontású.

Az előbb leírt tudásért 200 ezer forintot kell majd itthon kifizetni, ami nem kevés, de ez kvázi az összes csúcsmobilra elmondható manapság. Ebben az árszegmensben pedig komoly versenytársakra lehet számítani: először is ott a Samsung Galaxy S6 edge+, valamint az Apple iPhone 6s Plus, mindkettő drágább ugyan, ám előbbi a szélek felé hajló AMOLED megjelenítő és a jobb kamera, utóbbi pedig a nyomásérzékeny képernyő miatt különlegesebb. Windowsos fronton is van már kihívó, méghozzá a Microsoft Lumia 950 XL személyében. Jóval-jóval olcsóbban megkapható viszont az LG G4, ami egy kicsit kisebb, és a gyengébb hardver ellenére a legtöbb esetben bőven felveszi a kesztyűt tesztalanyunkkal. A Huawei Mate 8 mindenesetre egy nagyon szuper mobil, aminek duál aktív képességei, valamint a többi nagyszerű tulajdonsága miatt minden különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül meg tudom adni az ajánlott plecsnit.

Huawei Mate 8

Legendd

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Négyféle „Huawei P9” érkezik?

  Friss pletykák szerint az idei évben négyféle mobiltelefon is megjelenik a P9 családon belül.

 • Mobilarena TV: Circus Maximus

  Tablet vagy phablet? Ez az első és talán legfeleslegesebb kérdés a Huawei P8max-ot meglátva, mert akárhogy is nevezzük, egy pöpecül összerakott óriáskészülékről van szó.

 • Huawei P8max - mindig van egy nagyobb hal

  A régi generációs Kirint futtató P8max mellett még a 6 hüvelykes, szupergyors Mate 8 is eltörpül – ismét egy phablet-tablet hibrid járt nálunk, a megszokott, hibátlan összeszerelési minőséget hozva.

 • Április 6-án bemutat valamit a Huawei

  Londonban alighanem a „Huawei P9”-ről és esetleges variánsairól hull majd le a lepel, várhatóan dupla hátlapi kamerával

Előzmények

Hirdetés