Hirdetés

Huawei FreeBuds 4i - méltó utód

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ennek a fülesnek az elődje egy kategóriabajnok volt. Az utód többet tud, nagyobb akskit hord a fülesekben, és nem is lett drágább. De vajon még mindig őrzi a címet?

Hirdetés

Hangminőség, zajszűrés, üzemidő, összegzés

SBC/AAC kodeknél többre nem számíthatunk a zenehallgatáshoz, viszont a 10 milliméteres hangkeltők így is nagyon kellemesen szólalnak meg, és ami szintén nem elhanyagolható szempont, hogy jóval kevesebb kommunikációs hibával, pillanantnyi megakadással találkoztunk a megszokottnál, TWS-vonalon már-már hibátlannak mondható a kommunikáció minősége, legalábbis a mi tesztünk alatt parádésan szerepelt. Ebben az árkategóriában már elvárható egy tiszta hangzásvilág, az emberi hallástartományban végig lefedett frekvenciaátvitellel, némi térrel és szeparációval, bőséges dinamikával, ez pedig természetesen meg is van. V-karakterű a fülhallgató, a mélyek és a magasak meg vannak tolva amellett, hogy a közepek is abszolút kivehetőek, trendi hangzásvilág jár, de minőségi köntösben. Nehéz számokkal kifejezni, de szerintem 15-20%-kal ad többet hangminőségben és részletességben ez a kategória a 15 ezres tartomány legjobbjaihoz képest, ami aránylag jó, ha azt vesszük, hogy TWS kategóriában innen mennyivel kell többet fizetni hasonlóan nagy előrelépésért, de önmagában lehet, hogy sokaknak kevésbé fontos szempont ez. EMUI 10 vagy újabb rendszerekkel villámgyors, felnyitásra való csatlakoztatás, és több eszközzel való egyidejű kommunikáció is elérhető.


[+]

Ami az aktív zajszűrést illeti, nem a FreeBuds 4i kapta a világ legkomolyabb megoldását, körülbelül az előd 32 dB-s szintjében kell gondolkodni, mindazonáltal a monoton zajokat hatékonyan letompítja az oldalanként három mikrofont használó megoldás, a szelet érezhetően jobban kezeli, és a pillanatnyi impulzusokat is csillapítja, de intenzitásban vannak már jóval komolyabb ajánlatok a piacon, igaz, jellemzően jóval drágábbak is. Valamit fejlődött a háttérben lévő algoritmus is, az újdonság kevésbé próbál olyan zajokat letompítani, ami már a fülhallgató hardveres izolációjából eredően sem jutna el a fülünkig, ez azért fontos, mert ha ilyen történik, akkor az ellenpólussal gyakorlatilag ugyanazt a zajt odaadja, amit a füles már önmagában csillapított. A jobb oldali érintőgombbal lehet váltani a módok között: zenei hangminőségben nem komoly kompromisszum mindig bekapcsolva hagyni a zajszűrést a kikapcsolt állapothoz képest, viszont a zajbeengedő mód alkalomadtán jól tud jönni, egy rövidebb beszélgetéshez nem kell kivenni a fülest, és ha esetleg az utcán használjuk a kütyüt, akkor is hasznos, hogy halljuk, mi történik körülöttünk. Szokásos módon zenehallgatásnál kevésbé hatékony a működése, podcast-hallgatáskor vagy telefonáláskor viszont kifejezetten légies lesz a fül érzete, ha beengedjük a külső zajok egy részét.


[+]

EMUI-s készülékek a csatlakoztatáskor százalékosan is megjelenítik, hogy áll a töltés a tokban és a fülesekben, de akármilyen forrással is használjuk, az egész párosítás és csatlakozás villámgyors, van viselésérzékeléses megállítás, a kezelés (számléptetés, telefonhívás felvétele/lerakása, hangmódok váltása) pedig megbízhatóan működik az érintőgombok segítségével. Az akár 190 ms-ig csökkenő késleltetés (EMUI 11-gyel, Huawei laboratóriumi tesztjei alapján) a gyakorlatban is azt jelenti, hogy videót vagy filmet nézni abszolút jó élmény vele, de játékoknál sem kell komoly kompromisszumot kötnünk.

Tulajdonság Huawei FreeBuds 4i Huawei FreeBuds 3i
Meghajtó 10 mm (dinamikus) 10 mm (dinamikus)
Akkumulátor (1 db fülhallgató) 55 mAh 37 mAh
Akkumulátor (töltőtok) 215 mAh 410 mAh
Üzemidő (Zenelejátszás, zajszűrés ki/be) akár 10 / 7,5 óra akár 3,5 / 3 óra
Üzemidő (Telefonhívás, zajszűrés ki/be) akár 6,5 / 5,5 óra akár 2,5 / 2 óra
Töltési mód Vezetékes (USB-C) Vezetékes (USB-C)

Ha épp fel van töltve a töltőtok, akkor a gyorstöltésével körülbelül 2-3 órányi tartalomfogyasztást táplálhatunk a fülesekbe 10 perc alatt, de a teljes feltöltésükhöz nagyjából 1 óra szükséges, ezután viszont bekapcsolt zajszűrés mellett körülbelül 7, anélkül pedig akár 10 óra zenelejátszás is következhet. Hanghívások esetén 5,5 és 6,5 óra az elméleti maximum egy szuszra. Ilyen téren tényleg nagyon komoly a fejlődés, hiszen míg az eredeti változat újkorában körülbelül 3 órás, zajszűrt üzemideje körülbelül egy év használat után 2,5-re degradálódott, ami már bizonyos esetekben tud kevés lenni, itt nagyon kicsi esélyünk van arra, hogy egyhuzamban annyit használjuk, hogy teljesen lemerítsük, mielőtt bemegy a töltőbe. Arra viszont tényleg jobban kell figyelni, hogy magát a tokot rendesen töltsük, és mivel csak Type-C csatlakozó van rajta, vezeték nélküli opció nincs, így a megfelelő mobilunk hátlapja sem lesz opció a 215 mAh-s telep Qi-töltésére.


[+]

Összességében a FreeBuds 4i szinte tökéletesen hozza azt, amit a TWS-kategória ezen az árszinten megkövetel, mégsem megy rá az elérhető legerősebb plecsnink, mert egy-két fájó kompromisszum azért van: egyrészt, hiába lett kecsesebb a töltőtok, ha feleakkorára csökkent a benne lévő akkumulátor, ráadásul ahogy kinyitjuk a fedelet, nem látjuk azonnal a töltöttségét, és még vezetékes gyorstöltés vagy Qi-tölthetőség sincs arra az esetre, ha teljesen lemerülne a tok. Örömteli lenne egy IP-védettség, továbbá beleférhetett volna a dobozba egy tényleg nagyon nagy és egy tényleg nagyon kicsi gumiharang a három szokásos méreten túl. Ugyanakkor nem mehetünk el a tény mellett, hogy az előd nyitóáránál lényegesen jobb számmal találkozunk itt: 29 900 forintért a FreeBuds 4i abszolút jó és ajánlott vételnek mondható, minőségi, megbízható, kényelmes, és a zajszűrésének hatékonysága is fejlődött.

Huawei FreeBuds 4i

szentkuti11

Hirdetés

Előzmények

 • Huawei Expereince: A Freebuds Pro csatlakoztatási lehetőségei

  Az egyik legjobb TWS headset a piacon a Huawei terméke, amely nem olcsó, viszont egy csomó extrát tud, függően attól, hogy milyen telefonnal párosítjuk.

 • Huawei FreeLace Pro - funkció a stílus előtt

  Nagyon régen járt nálunk utoljára nyakpántos fülhallgató, maszkviselési időszakban pedig felvet egy-két eddig ismeretlen problémát a kialakítás, de az üzemidő és az általános kialakítás erősen meggyőző.

 • Huawei FreeBuds Pro - egy igazi csúcsmodell

  Prémium fülhallgató attól a gyártótól, aki a piac egyik legjobb ár/érték arányú alternatíváját feleennyiért szállítja - tényleg profi a termék, de a hibátlan TWS továbbra is csak egy illúzió marad.

 • HMS tudástár

  Egy helyen minden tudnivaló a Huawei Mobile Services ökoszisztémát használó telefonokról és táblagépekről, illetve az AppGalleryről.

Hirdetés