Huawei FreeBuds 4i - méltó utód

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ennek a fülesnek az elődje egy kategóriabajnok volt. Az utód többet tud, nagyobb akskit hord a fülesekben, és nem is lett drágább. De vajon még mindig őrzi a címet?

Hirdetés

Bevezető, külső, kialakítás

A Huawei FreeBuds 3i (amit sokan Honor Magic Earbuds néven ismerhetnek) tavaly nagyon magasra tette a lécet az egyre telítettebb TWS-piacon: a 30-40 ezres árkategóriában nem csak kényelmes kialakítást, jó zenei és beszélgetési minőséget, de korrekt üzemidőt és szép külsőt is adott, ráadásul, ahogy jöttek a potens konkurensek, úgy lett egyre kedvezőbb áron elérhető, így a versenyképességét sem vesztette el az eltelt hónapok alatt. Mostanra jutottunk el oda, hogy már érett neki egy méltó utód, ez meg is érkezett, a kütyü pedig pont azokon a pontokon fejlődött, ahol valamennyire szükség volt rá, és szerencsére az ára sem szállt el.


[+]

A FreeBuds 4i most a napokban válik elérhetővé, de a gyártónak köszönhetően mi már bő egy hete használjuk a kütyüt, és mivel szerkesztőségünkben még mindig használatban van az elődje, így közvetlen összehasonlításnak is alá tudtuk vetni az eszközöket. Ami az egyik leglényegesebb pont, hogy az újdonság még olcsóbb is lett az elődjénél, ha a nyitóárakat nézzük (29 900 forinton startol a 4i), viszont új kialakítása, erősebb üzemideje, és a zajszűrés mellé érkezett zajbeengedő módja egyértelműen segít a döntésben, ha valaki most szeretne fülhallgatót venni.


[+]

Nincs nagy meglepetés a dobozban, a készülék a töltőtokjában ücsörög, a tartozékok sorát pedig egy méteres hosszúságú Type-C-s kábel (ebben a termékkategóriában örülni kell, ha nem 15 centis kábelt adnak), illetve háromféle méretű gumiharang (S-M-L, ebből a közepes gyárilag a fülhallgatón van) jelenti, ezeken kívül csak némi leírás foglal helyet odabenn.


[+]

Sokkal nagyobb a változás a töltőtok kapcsán: míg az előd hengeres kialakítású burkát nem volt egyszerű zsebre tenni, addig az újdonság laposkavics-jellegű megoldása sokkal egyszerűen a zsebbe csúszik, és jóval könnyebb is: mindössze 46 grammot nyom, ebből 36,5 gramm maga a tok, a többit pedig a fülesek adják. Az előd esetén 62 grammot nyomott a füles és a tok együtt. Ezért cserébe persze kompromisszumok is vannak: az egyik, ami kevésbé fájó, hogy míg a FreeBuds 3i esetén két darab különálló led alkotta a töltésjelzőt, a belső a fülesekét, a külső pedig a tokét jelezte, addig itt egy darab leddel oldották meg a kérdést, ha bent vannak a fülesek, akkor a fülhallgatóét látjuk, ha pedig kihúzzuk őket, akkor derül ki, mennyi van még a tokban.

Balra az új FreeBuds 4i, jobbra az előd FreeBuds 3i (épp Honor köntösben)
Balra az új FreeBuds 4i, jobbra az előd FreeBuds 3i (épp Honor köntösben) [+]

Kis kényelmetlenség, hogy akkor is ki kell húzni a füleseket a tokból, ha épp csak arra vagyunk kíváncsiak, be kell-e épp dugnunk a töltőre a tokot, viszont a Huawei ezt egy egyszerű megoldással hidalta át: szinte biztos, hogy igen lesz a válasz, hiszen míg előd esetén kisebb fülhallgatókapacitása (37 mAh) mellé járt 410 mAh-s tok, addig most 55 mAh-s füleseket töltünk 215 mAh kapacitással, ami a legjobb esetben is csak két teljes újratöltést ad a füleseknek.


[+]

Egyéb téren abszolút nem lehet belekötni a töltőtokba és a kialakításba, kellemes érzetű a fedlap működése, feszesen tartják a mágnesek a helyükön a fülhallgatókat, nehéz összekeverni a bal és jobb oldalt, és mivel tényleg nagyon apró az egész, így tényleg könnyen elrakhatjuk egy feszesebb farmerzsebbe is. Anyaghasználatra pontosan ugyanaz a fényes műanyag, mint ami az elődnél volt, tehát előreláthatóan jönni fognak a hajszálkarcok idővel, tesztalanyunk fehér volt, de a fekete és a piros színek is jól állnak neki.

Tulajdonság Huawei FreeBuds 4i Huawei FreeBuds 3i
Méretek (fülhallgató) 37,5 x 23,9 x 21 milliméter 41,8 x 23,7 x 20 milliméter
Méretek (töltőtok) 48 x 61,8 x 27,5 milliméter 81 x 35,4 x 29,2 milliméter
Tömeg (fülhallgató + tok) 46 gramm 62 gramm
Tömeg (1 db fülhallgató) 5,5 gramm 5,5 gramm
Bluetooth-verzió 5.2 5.0
Színválaszték fehér, fekete, piros fehér, fekete

Ha már a töltőtok kapacitása ennyire szerény, akkor a fülhallgatók üzemidejének jelentős javulását mindenképpen ünnepelhetjük, főleg úgy, hogy cserébe nem is lett kényelmetlenebb fülben hordva az eszköz, az alsó szára kicsit tömzsibb a korábbinál, és a fenti gömb is kicsit vastagabb lett, de ezeknek túl sok gyakorlati hátránya nincs, a vetőcső-kialakításából és általános balanszából eredően ugyanúgy kényelmes, mint elődje, akár órákon át hordható gond nélkül.

Jóval nagyobb az újdonság (jobb) akksija az előzőhöz (bal) képest, még sincs érdemi különbség sem méretben, sem tömegben
Jóval nagyobb az újdonság (jobb) akksija az előzőhöz (bal) képest, még sincs érdemi különbség sem méretben, sem tömegben [+]

Ehhez persze sokat hozzátesznek a jó anyagú, puha gumiharangok, amik ezúttal kaptak egy belső előszűrőt is: aki takarított már in-ear fülhallgatórácsot néhány hét használat után, az pontosan tudja, miért jó ez: egyértelműen növelni tudja az eszköz tartósságát, hangminőségbeli hátránya pedig ezen a szinten egyáltalán nincs. Cserébe persze pótolni is nehezebb lesz, márpedig esélyesen gyárit kell majd hozzá venni, mivel a nem szabályosan kerek vetőcső-profil miatt nem fog bármilyen gumiharang rajtamaradni: állítólag a Huawei-szervizek tudnak majd segíteni a pótlásban.

Hangminőség, zajszűrés, üzemidő, összegzés

SBC/AAC kodeknél többre nem számíthatunk a zenehallgatáshoz, viszont a 10 milliméteres hangkeltők így is nagyon kellemesen szólalnak meg, és ami szintén nem elhanyagolható szempont, hogy jóval kevesebb kommunikációs hibával, pillanantnyi megakadással találkoztunk a megszokottnál, TWS-vonalon már-már hibátlannak mondható a kommunikáció minősége, legalábbis a mi tesztünk alatt parádésan szerepelt. Ebben az árkategóriában már elvárható egy tiszta hangzásvilág, az emberi hallástartományban végig lefedett frekvenciaátvitellel, némi térrel és szeparációval, bőséges dinamikával, ez pedig természetesen meg is van. V-karakterű a fülhallgató, a mélyek és a magasak meg vannak tolva amellett, hogy a közepek is abszolút kivehetőek, trendi hangzásvilág jár, de minőségi köntösben. Nehéz számokkal kifejezni, de szerintem 15-20%-kal ad többet hangminőségben és részletességben ez a kategória a 15 ezres tartomány legjobbjaihoz képest, ami aránylag jó, ha azt vesszük, hogy TWS kategóriában innen mennyivel kell többet fizetni hasonlóan nagy előrelépésért, de önmagában lehet, hogy sokaknak kevésbé fontos szempont ez. EMUI 10 vagy újabb rendszerekkel villámgyors, felnyitásra való csatlakoztatás, és több eszközzel való egyidejű kommunikáció is elérhető.


[+]

Ami az aktív zajszűrést illeti, nem a FreeBuds 4i kapta a világ legkomolyabb megoldását, körülbelül az előd 32 dB-s szintjében kell gondolkodni, mindazonáltal a monoton zajokat hatékonyan letompítja az oldalanként három mikrofont használó megoldás, a szelet érezhetően jobban kezeli, és a pillanatnyi impulzusokat is csillapítja, de intenzitásban vannak már jóval komolyabb ajánlatok a piacon, igaz, jellemzően jóval drágábbak is. Valamit fejlődött a háttérben lévő algoritmus is, az újdonság kevésbé próbál olyan zajokat letompítani, ami már a fülhallgató hardveres izolációjából eredően sem jutna el a fülünkig, ez azért fontos, mert ha ilyen történik, akkor az ellenpólussal gyakorlatilag ugyanazt a zajt odaadja, amit a füles már önmagában csillapított. A jobb oldali érintőgombbal lehet váltani a módok között: zenei hangminőségben nem komoly kompromisszum mindig bekapcsolva hagyni a zajszűrést a kikapcsolt állapothoz képest, viszont a zajbeengedő mód alkalomadtán jól tud jönni, egy rövidebb beszélgetéshez nem kell kivenni a fülest, és ha esetleg az utcán használjuk a kütyüt, akkor is hasznos, hogy halljuk, mi történik körülöttünk. Szokásos módon zenehallgatásnál kevésbé hatékony a működése, podcast-hallgatáskor vagy telefonáláskor viszont kifejezetten légies lesz a fül érzete, ha beengedjük a külső zajok egy részét.


[+]

EMUI-s készülékek a csatlakoztatáskor százalékosan is megjelenítik, hogy áll a töltés a tokban és a fülesekben, de akármilyen forrással is használjuk, az egész párosítás és csatlakozás villámgyors, van viselésérzékeléses megállítás, a kezelés (számléptetés, telefonhívás felvétele/lerakása, hangmódok váltása) pedig megbízhatóan működik az érintőgombok segítségével. Az akár 190 ms-ig csökkenő késleltetés (EMUI 11-gyel, Huawei laboratóriumi tesztjei alapján) a gyakorlatban is azt jelenti, hogy videót vagy filmet nézni abszolút jó élmény vele, de játékoknál sem kell komoly kompromisszumot kötnünk.

Tulajdonság Huawei FreeBuds 4i Huawei FreeBuds 3i
Meghajtó 10 mm (dinamikus) 10 mm (dinamikus)
Akkumulátor (1 db fülhallgató) 55 mAh 37 mAh
Akkumulátor (töltőtok) 215 mAh 410 mAh
Üzemidő (Zenelejátszás, zajszűrés ki/be) akár 10 / 7,5 óra akár 3,5 / 3 óra
Üzemidő (Telefonhívás, zajszűrés ki/be) akár 6,5 / 5,5 óra akár 2,5 / 2 óra
Töltési mód Vezetékes (USB-C) Vezetékes (USB-C)

Ha épp fel van töltve a töltőtok, akkor a gyorstöltésével körülbelül 2-3 órányi tartalomfogyasztást táplálhatunk a fülesekbe 10 perc alatt, de a teljes feltöltésükhöz nagyjából 1 óra szükséges, ezután viszont bekapcsolt zajszűrés mellett körülbelül 7, anélkül pedig akár 10 óra zenelejátszás is következhet. Hanghívások esetén 5,5 és 6,5 óra az elméleti maximum egy szuszra. Ilyen téren tényleg nagyon komoly a fejlődés, hiszen míg az eredeti változat újkorában körülbelül 3 órás, zajszűrt üzemideje körülbelül egy év használat után 2,5-re degradálódott, ami már bizonyos esetekben tud kevés lenni, itt nagyon kicsi esélyünk van arra, hogy egyhuzamban annyit használjuk, hogy teljesen lemerítsük, mielőtt bemegy a töltőbe. Arra viszont tényleg jobban kell figyelni, hogy magát a tokot rendesen töltsük, és mivel csak Type-C csatlakozó van rajta, vezeték nélküli opció nincs, így a megfelelő mobilunk hátlapja sem lesz opció a 215 mAh-s telep Qi-töltésére.


[+]

Összességében a FreeBuds 4i szinte tökéletesen hozza azt, amit a TWS-kategória ezen az árszinten megkövetel, mégsem megy rá az elérhető legerősebb plecsnink, mert egy-két fájó kompromisszum azért van: egyrészt, hiába lett kecsesebb a töltőtok, ha feleakkorára csökkent a benne lévő akkumulátor, ráadásul ahogy kinyitjuk a fedelet, nem látjuk azonnal a töltöttségét, és még vezetékes gyorstöltés vagy Qi-tölthetőség sincs arra az esetre, ha teljesen lemerülne a tok. Örömteli lenne egy IP-védettség, továbbá beleférhetett volna a dobozba egy tényleg nagyon nagy és egy tényleg nagyon kicsi gumiharang a három szokásos méreten túl. Ugyanakkor nem mehetünk el a tény mellett, hogy az előd nyitóáránál lényegesen jobb számmal találkozunk itt: 29 900 forintért a FreeBuds 4i abszolút jó és ajánlott vételnek mondható, minőségi, megbízható, kényelmes, és a zajszűrésének hatékonysága is fejlődött.

Huawei FreeBuds 4i

szentkuti11

Hirdetés

Előzmények

 • Huawei Expereince: A Freebuds Pro csatlakoztatási lehetőségei

  Az egyik legjobb TWS headset a piacon a Huawei terméke, amely nem olcsó, viszont egy csomó extrát tud, függően attól, hogy milyen telefonnal párosítjuk.

 • Huawei FreeLace Pro - funkció a stílus előtt

  Nagyon régen járt nálunk utoljára nyakpántos fülhallgató, maszkviselési időszakban pedig felvet egy-két eddig ismeretlen problémát a kialakítás, de az üzemidő és az általános kialakítás erősen meggyőző.

 • Huawei FreeBuds Pro - egy igazi csúcsmodell

  Prémium fülhallgató attól a gyártótól, aki a piac egyik legjobb ár/érték arányú alternatíváját feleennyiért szállítja - tényleg profi a termék, de a hibátlan TWS továbbra is csak egy illúzió marad.

 • HMS tudástár

  Egy helyen minden tudnivaló a Huawei Mobile Services ökoszisztémát használó telefonokról és táblagépekről, illetve az AppGalleryről.

Hirdetés