HTC Vive – álomból valóság

Kipróbáltuk a HTC és a Valve által közösen fejlesztett virtuális valóságot, amely lehetővé teszi a térben való mozgást és a kezeink használatát is. Köröket ver mindenre, amit eddig láttunk.

Konklúzió

A virtuális valóság kapcsán jelenleg az egyik legfontosabb kérdés az, hogy milyen hatással van a felhasználókra a használata. Nem vagyunk pszichiáterek, illetve nem is használtuk olyan sokáig a rendszert, hogy komoly következtetéseket tudjunk levonni, de gondolataink azért vannak. Az egyik, hogy a virtuális valóság egy korhatáros dolog, a legfiatalabb játékos a 10 éves húgom volt, aki nyilván csak a legbarátságosabb élményeket látta, de még azok is sokkolták.

Felnőtt felügyelete nélkül óriási felelőtlenség lenne gyerek kezébe adni a Vive-ot és a többi virtuális valóságot, ugyanakkor nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy az interneten olvasható vélemények egészen vegyes képet adnak, állítólag egyénfüggő, hogy ki hogyan reagál rá. Az viszont biztos, hogy a húgom félt, miközben a fején volt a szemüveg, épp ezért hamar le is került róla, hiába írták az interneten, hogy a gyerekek is hozzászoknak. Nem gondoljuk ugyanis, hogy ez lenne a cél.

A felnőttek valószínűleg szintén eltérően reagálnak a hosszútávú használatra. Én személy szerint pár nap után meguntam, akármennyire lenyűgözőnek gondolom ezt az egészet, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy napi szinten a virtuális valóságban legyek. Ugyanakkor ismerünk olyan embereket, akiknek le sem lehet szedni a fejéről egy ilyen szemüveget, valószínűleg ugyanúgy kialakulhat függőség, mint a számítógépes játékoknál, ugyanis az élmény nagyon-nagyon intenzív. Intenzívebb, mint bármi, amivel a számítástechnika világában találkozhatunk.


[+]

Hogy maga a Vive mennyire jó termék, azt összehasonlítás hiányában nehéz megítélni. Ha próbáltuk volna a PlayStation VR-t, illetve a végleges Oculus Riftet, könnyebben tudnánk véleményt alkotni, így csak azt mondhatjuk, hogy a virtuális valóságból jelenleg ez a csúcs, amit láttunk. Nagyon okosan kitalált rendszer, piacképes, a lézerfényt visszaverő felületekkel rendelkező helyiségekben kicsit problémásan működik, de az otthonok túlnyomó többsége nem üvegfalakkal határolt, úgyhogy amire kitalálták, arra tökéletes. És drága, 899 eurót kell érte fizetni, és akkor még ott a számítógép, ami ennél is drágább. Nem lesz tömegtermék (legalábbis egyelőre biztos nem), nem valószínű, hogy megmenti a nehéz pénzügyi helyzetben lévő HTC-t, de egy fantasztikus dolog, amit egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia, aki érdeklődik a téma iránt.

HTC Vive

Bocha

A HTC Vive-ot a Nemesys Games csapata bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük a segítségüket!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

Előzmények

 • Samsung Gear VR (SM-R322) bemutató

  A Samsung nagyon komolyan veszi azt az elhatározását, hogy szinte mindenki számára elérhetővé teszi a VR-t, a csúcskategóriás mobiljaikhoz készült szemüveg egyáltalán nem drága.

 • Csúszik a HTC Vive megjelenése

  Idén csak a fejlesztők és a Vive „közösség” szerencsés tagjai kaparinthatják meg a HTC és a Valve közösen készített virtuális valóság szemüvegét, a nagyközönség 2016-ban juthat hozzá.

 • Samsung Gear VR - szemünk előtt a jövő

  Az Oculussal közösen fejlesztett, a virtuális valóság megjelenítésére egy Galaxy Note 4-gyel képes szemüveg az elmúlt évek egyik legnagyobb technológiai fejlesztése, de veszélyes is.

Hirdetés