HTC U11 - újra a szorítóban

Megrázta magát a HTC, fennállásuk 20. évfordulójára egy ütős csúcsmobilt raktak össze, amely tud újat is mutatni, de nem ezért lehet szeretni.

Hirdetés

Külső

Mi szokás szerint jelöletlen dobozban kaptuk a masinát, de a tartozékok hiánytalanul megvannak. Ez elég sok apróságot jelent, egyrészt nyilván van egy Type-C szabványú kábelünk, egy gyorstöltő adapterünk, egy Type-C-ről 3,5 mm-es jack átalakítónk, egy HTC fülhallgatónk három pár gumiharanggal, egy törlőkendőnk, illetve egy szilikon tok, ami nagyon nem fog ártani. Az alapcsomag tehát kimondottan korrekt, de ebben az árszegmensben ez elvárható.


[+]

A telefon több színben kerül piacra, ha az olvasó vigyázó szemét a tesztképekre veti, akkor azt is hihetné, hogy mi a kék árnyalatot kaptuk meg, de nem, ez itt az ezüst. A kék ennél sokkal kékebb. Létezik még fehér, fekete és piros, mindegyiknek szépen gyűlnek az ujjlenyomatok a hátlapján, de a csillogósabb változatoknál ez hatványozottabban látszik, az ember önkéntelenül is állandóan törölgetni a felületet. Az átlátszó tok azonban nem csak ennek a jelenségnek a korlátozására alkalmas, hanem azt a masszívan csúszós fogást is javítja, ami puszta állapotában az U11-re jellemző. Lekerekített, sima, fényes felület, végig nagyon féltem, hogy eldobom (de csak egyszer csúszott ki a kezemből egy asztalról megemelve mintegy 10 cm magasról), akárkinek adtam oda, az volt az első szava, hogy jaj, majdnem elejtettem. Jól néztünk volna ki, ha tényleg, bár az ötrétegű üveget még egy Gorilla Glass 5 védelemmel is megfejelték, egy hét mindennapos használat mellett sem keletkezett egyetlen karc sem a felületen, ami jót jelent, de az ördög nem alszik.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés HTC U11 Xiaomi Mi 6 Samsung Galaxy S8 Google Pixel
Képátló 5,5 hüvelyk 5,15 hüvelyk 5,80 hüvelyk 5,00 hüvelyk
Felbontás 1440 x 2560 1080 x 1920 1440 x 2960 1080 x 1920
Technológia Super LCD5 IPS LCD Super AMOLED AMOLED
Fehér fényerő (max.) 482 / 586 nit 609 nit 403 / 555 / 902 nit 426 nit
Fehér fényerő (min.) 5,1 nit 1,19 nit 1,70 nit 1,40 nit
Fekete fényerő 0,29 nit 0,28 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány 1661:1 2176:1 végtelen végtelen
Színhőmérséklet 6935 K 7307 K 7575 / 6498 K + kézi 7437 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Ezt leszámítva viszont az U11 eléggé eltalált formát kapott, kissé nyúlánk, de nem olyan végtelenül hosszúkás, mint egy Sony. A kijelző 5,5 hüvelykes, az oldalsó kávák vékonysága ugyan nem kategóriabajnok, de optikailag sokat segít, hogy az előlapi üveg finoman ívelődik az oldalsó éleken. Maga a panel a HTC által favorizált SuperLCD, annak is papíron az ötödik generációja, a bemutatón volt némi hablaty arról, hogy a válaszidő milyen csodás, de azért fényerőben lehetett volna még felfelé húzni. A betekintési szögek rendben vannak, a QHD felbontásra viszont egy szavunk sem lehet. Gyárilag kissé hűvösre kalibrálták, de ezen a szoftverben lehet módosítani. A fényerő relatív alacsony mivoltára is van megoldás, ugyanis direkt napfény esetén ráad a rendszer egy kis kakaót, így nem lesz gondunk akkor sem, ha verőfényes napsütésben állunk neki fotózni, de sosem lesz olyan vibrálóan fényes, mint az S8 panele.


[+]

Az előlapon alul egy ujjlenyomat-olvasóval egybeépített home gombot és két kapacitív funkciógombot találunk, amelyek kaptak megvilágítást is. Ez lehet aktív akkor, amikor a kijelző is az, illetve csak akkor, ha arrafelé piszkálunk. Felül 16 megapixeles frontkamerát, RGB értesítési ledet, fény- és közelségérzékelő szenzort, illetve beszédhangszórót fogunk látni. Az alsó-felső kávákkal nem spóroltak, ami a fogás kapcsán nem baj, de a kezelhetőség szempontjából nekünk az volt a tapasztalatunk, hogy az alsó vezérlőgombok kicsit túl lentre kerültek és egy kézzel használva kicsit zsonglőrködni kell, hogy elérjük mondjuk a vissza gombot, ezúttal furcsa módon az volt az érzésünk, hogy ha a kijelzőből vennének el helyet a virtuális billentyűk, akkor valahogy egyszerűbb lenne. Az állapotsávot sem lehet elérni átlagos tenyérmérettel fogásváltás nélkül, márpedig egy ilyen csúszós készülékháznál ez mindennapos veszélyt teremt. A fényes hátlap még egy ponton meglepett (pedig erre még én sem számítottam), ha fotózásnál akad némi fény szemből, akkor a HTC felirat csodálatosan visszatükröződik a témára, így:

A post shared by Bogdán Khell (@bogdan.khell) on Jun 10, 2017 at 11:51pm PDT

Bár előlapi hangszórók nincsenek, ez ne keserítsen el senkit, a BoomSound él és virul, ahogyan azt majd látni fogjuk később. Ráadásul az alapos szemlélő összesen négy mikrofont fog találni a telefonon, ami a 3D hangfelvételhez és az úgynevezett Acoustic zoomhoz használható, de arra is jó, hogy a magyarul ugyan nem működő hangasszisztensek parancsszavait messziről is megértse a telefon, amely amúgy az Alexát is támogatja. Az U11 fém keretén összesen hat helyen fogunk látni antennakilépő csíkokat, a beszélgetési hangminőség átlagon felüli, az adatátviteli szolgáltatások is hibátlanul működtek, ott is látott a készülék térerőt, ahol más készülék (ugyanolyan kártyával) már eldobta a hálózatot. Fontos dolgok ezek egy telefonnál.


[+]

Felül van a hibrid SIM-tálca — legalábbis akkor, ha kétkártyás verziónk van, alul találjuk a Type-C csatlakozót és a “fő” hangszórót, a hangerőgombokat és a kijelzőt működtető billentyűt pedig a jobb oldalra tették. Utóbbinak recés a felülete, hogy vakon is eltaláljuk, ez is egy olyan apróság, amire a HTC-nél figyeltek. A hátlapon levő kamera kicsit kiáll, mellette a kéttónusú vakut simogatva is érezni némi illesztési pontatlanságot, ami csak azért furcsa, mert összességében az U11 anyaghasználata, összeszerelési minősége és megmunkálása mondhatni tökéletes, a fém és üveg részeket úgy rakták össze, hogy nem is lehet észlelni, hogy hol vált a felület egyikből a másikba. És minderre hab a tortán, hogy az U11 már megfelel az IP67-es szabványnak, azaz vízálló. Fotóztam is esőben, minden aggodalom nélkül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

 • Ne ülj rá a HTC U11-re!

  Zack Nelson most a HTC új csúcskészülékét tette ki az elemeknek, és a mutatós csúcsmasina nem minden teszten ment át sértetlenül.

 • Jobban fogy a HTC U11, mint az elődjei

  Erről Chang Chia-lin, a tajvaniak mobilüzletágának vezetője beszélt a részvényesek közgyűlésén.

 • Ez vajon mi lesz?

  A Huawei új szabadalmat jegyeztetett be, amiről egyelőre fogalmunk nincs, hogy mi lehet, de érdekesnek tűnik.

 • HTC U11 és Nokiák a Telenornál

  Ismét lehet Nokiát venni a jól ismert szolgáltatónál, a 3310 mellett egy androidos típus is felütötte fejét.

Előzmények

Hirdetés