Megrázta magát a HTC: itt a U11

Új csúcsmodell a HTC fennállásának 20. évfordulójának alkalmából, amivel a tajvani gyártó megint megpróbál innovációt mutatni. És persze a gyártónak egyébként is nagy szüksége van a sikerre.

20 éves lett idén a HTC, az a telefongyártó, amely az első Windows Mobile, majd az első Android rendszerű telefont is bemutatta, amely sikert sikerre halmozott a Desire sorozattal, a Heróval, a Legenddel, de az utóbbi években kevésbé fényesen ragyog az a három betű, noha a Vive kapcsán úgy néz ki, hogy időben és jó érzékkel léptekbe a virtuális valóság piacára, még ha ez a piac egyelőre meglehetősen szűk is.

Eltelt pár év, kissé megváltoztak az okostelefonok
Eltelt pár év, kissé megváltoztak az okostelefonok [+]

Telefonos fronton azonban sokkal nyögvenyelősebben alakultak az utóbbi évek, korrekt, de nagyon masszívan túlárazott termékek jöttek egymás után, ráadásul bár a design egyértelműen a tajvani cég stílusjegyeit hordozta magán, egy ideje már elég unalmasak voltak a HTC okostelefonok. Idén az MWC-n az U Ultra és az U Play bemutatásával ezen már változtattak és bár a kisebb modell nekünk is elnyerte a tetszésünket, egyik gép sem volt egy nagy durranás. Most viszont megjött az új zászlóshajó, amelynek U11 a neve és úgy néz ki, hogy a HTC megpróbált minden beletenni, amire jelenleg képes.


[+]

Az U11 hasonló formatervet kapott, mint a többi U modell, a kijelző sík, a hátlap viszont öt rétegű üvegből készült és minden irányban ráhajlik az oldalakra, ezt a cég liquid design néven próbálja elhinteni a köztudatban. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy az U11 IP67-es minősítést is kapott, azaz vízálló, ami eddig a HTC modelljeire nem volt jellemző. A körbefutó keret természetesen fém, egyelőre öt színben érhető el a termék, fekete, fehér, szürke, kék és piros. Az üveg hátlap tényleg egyedi, de nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat.

Kékben igen mutatós
Kékben igen mutatós [+]

A kijelző 5,5 hüvelykes, felbontása QHD, a technológia pedig a HTC által évek óta simogatott Super LCD, állítólag azért, mert nagyon jó a válaszideje, ami növeli a felhasználói élményt. A fényerővel nincs gond, napsütésbe is kivittem és remekül látszódott, de persze majd egy teszt során konkrét számokkal is fogunk tudni szolgálni. Az U11 nagy újítása, hogy ha szemből nézzük, akkor a keret két oldala nyomásérzékeny, körülbelül az állított telefon alsó harmadánál van a szenzor. Ez persze nem látszik, a burkolat alatt van a technológia, rövid és hosszas összeszorítást tud felismerni, tényleg úgy kell csinálni, mintha össze szeretnénk préselni, de nyilván nem kell hozzá ekkora erő, viszont ha csak simán fogjuk, akkor arra nem reagál. A szorítás erőssége amúgy kalibrálható külön, ahogyan nyilván az is, hogy mit tegyen a telefon, ha érzékeli a kétoldali nyomást, amit egyébként a felület két, halvány körív megjelenítésével is visszaigazol. Lehet kapcsolgatni a zseblámpát, indítani a kamerát, exponálni, vagy tetszőleges alkalmazást kiosztani erre a funkcióra, a HTC tényleg hisz abban, hogy egy újfajta beviteli módszert talált ki, ami megkönnyíti a mindennapos használatot.

Választék - a pirosat nem láttuk
Választék - a pirosat nem láttuk [+]

A hardver természetesen a létező legfrissebb, egy Qualcomm Snapdragon 835 dolgozik a burkolat alatt, a RAM mérete viszont “csak” 4 GB. A belső tárhely 64 GB méretű, amely bővíthető microSD-vel (és erre telepíteni is lehet), ugyanakkor viszont a hibrid SIM-tálca miatt vagy két szolgáltatói kártyánk van, vagy extra tárhelyünk. Két SIM esetén a készülék dual standby módban tud működni. A hátlap alá 3000 mAh-s akkumulátort szereltek, különösebb energiagazdálkodási trükk és séma nincsen, a gyors merülést a QuickCharge 3.0 biztosításával próbálja áthidalni a HTC.

Ötrétegű üveg hátlap
Ötrétegű üveg hátlap [+]

Egy csúcsmodellnél a multimédiára is illik hangsúlyt fektetni és a HTC igyekszik is. Hátulra 12 megapixeles szenzor került, amely full pixel autofókuszt használ a gyors élesítésért, a rekeszérték F/1,7, a pixelméret 1,4 mikron. Van optikai stabilizátor, manuális mód, RAW mentés, egy HDR boostnak nevezett trükk, amivel elvileg még jobb képek lőhetők akkor, ha nagyon nagy a dinamika a témán, plusz még egy poén, az acoustic focus, ami konkrétan azt csinálja, hogy a beépített mikrofonok segítségével meghatározza videózásnál, hogy honnan jön a hang és oda állítja az élességet. Az előlapi kamera 16 megapixels, F/2,0 apertúrával. A bemutatón ugyan volt alkalmam csinálni néhány fotót, de sajnos a kipróbált telefonok nem végleges szoftverrel jöttek, így ezeket nem oszthatom meg. Mindenesetre a HTC szerint a kamera képminősége benne lesz a top 3-ban (noha ehhez másoknak lesz egy-két szavuk, jön a Sony új szenzora mindjárt, igyekszik a Huawei, a Samsung is kiváló, az Apple-t pláne nem lehet leírni és az új Nokiák is beleszólhatnak a versenybe), úgy gondolják, hogy a Google Pixel telefonokkal már megmutatták, hogy mennyire potensek.

Az ismert Sense felület
Az ismert Sense felület [+]

Zenei fronton a legfontosabb tudnivaló, hogy nincs 3,5 mm-es jack csatlakozó, de kapunk a csomagban egy adaptert, ami állítólag minden klasszikus fülessel tökéletesen működik. És persze kapunk egy Type-C szabványú headsetet is (USonic), aminek van pár trükkje, rögtön az, hogy aktív zajszűrésre képes, amit jack interfész használatával csak külön áramforrás beépítésével lehet amúgy megoldani, itt viszont az USB-n jön a nafta. Ennél sokkal érdekesebb, hogy a fülbe illeszthető rész belsejében van egy szonár, ami a dobhártyánk felé kibocsát egy ultrahangos jelet, annak a visszaverődését egy pici mikrofon észleli és ennek alapján állítja be a telefonon levő szoftver a számunkra ideális hangzásképet, majd tárolja ezt el profilként. És több profilunk is lehet, külön mondjuk zajos környezetre, tömegközlekedésre, ezt két másodperc alatt létre tudja hozni a készülék.

A speciális, Type-C csatlakozós headset
A speciális, Type-C csatlakozós headset [+]

A kihangosított produkció is ügyes, nincs ugyan látványos hangszórópáros a kijelző alatt-felett, de ettől még sztereó az U11, mert két, sokkal kisebb hangszórót helyeztek el a készülék tetején és alján, de úgy igyekeztek ezt megtenni, hogy a fém-üveg készülékház önmagában erősítőként is szolgáljon. Ennek hallható eredménye van, ha nem is ez a leghangosabb telefon, amit az utóbbi időben hallottunk, de maximálisra tekerve is tisztán szól.

A szoftver az Android 7.1-es verziója, természetesen a legfrissebb Sense felülettel, amibe továbbra is nehéz belekötni, már ezek a nem végleges készülékek is roppant fürgén reagáltak az összes parancsra. Külön kitértek a hangvezérlésre, a HTC-nek is van ilyen, Sense Companionnak hívják, de eredendően másképp működik, mint a többi megoldás, ugyanis nem álltak neki mindenféle nyelvekre fejleszteni egy hangasszisztens megoldást, hanem inkább azt csinálták, hogy a rendszer együtt tud működni a Google, az Amazon és egyéb hasonló megoldásokkal, mivel a HTC a SoundHounddal már régóta dolgozik hanganalízisen, így azt tervezik, hogy regionálisan más és más asszisztensre támaszkodnak majd attól függően, hogy hol és milyen cég oldja meg leghamarabb a nyelvi problémákat. Ez itthon egyelőre még mindegy, de arra számítanak, hogy a Google lesz majd az első, amely magyarul is ért (mint ahogyan diktálni már pont tök jól lehet neki), amint összeáll egy olyan kombó, amivel meg lehet oldani a magyar hangvezérlést, akkor az az U11-ben megjelenik majd. Ha pedig később valaki egy jobban működő megoldással rukkol elő, akkor a Sense Companion majd arra fog támaszkodni. A beszédfelismerés kapcsán egyébként roppant optimista a HTC, szerintük akár 5 méteres távolságból is tökéletesen fogja érteni a szoftver, hogy mit mondunk neki.


[+]

A végére maradt a megjelenés és az árazás kérdése. Ez pedig elég kardinális kérdés egy HTC telefonnál, mert korábban sokszor fordult elő csúszás, ráadásul majdnem mindig nagyon vastagon fogott az a bizonyos ceruza. Úgy néz ki, hogy ezt a HTC vagy belátta, vagy rájöttek arra, hogy ha így próbálkoznak tovább, akkor nem lesz esélyük, ezért az U11 már június elején hazánkban is megjelenik, ráadásul a szolgáltatói kínálatokba is bekerül. Ára pedig a Galaxy S8 ára alatt, de az LG G6 felett lesz a tervek szerint, ami igazából ha nem is baráti, de végre korrektnek mondható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

Előzmények

  • HTC U Ultra - nekifutnak újra

    Gyönyörű és elegáns lett a tajvani gyártó legújabb csúcskategóriás phabletje, azt viszont továbbra is elég nehéz megfogalmazni, hogy ilyen árképzés mellett miért érdemes megvásárolni.

  • HTC U Play - U, de drága

    Nincs a piacon helye egy középkategóriás hardverű mobilnak 160 ezerért, 3,5 milliméteres port és előlapi BoomSound hangszórópár nélkül. A kutya ugat, a HTC pedig halad – a lejtőn lefelé.

Hirdetés