HTC U11 - újra a szorítóban

Megrázta magát a HTC, fennállásuk 20. évfordulójára egy ütős csúcsmobilt raktak össze, amely tud újat is mutatni, de nem ezért lehet szeretni.

Hirdetés

Kamera

A DxOMark 90 pontot adott az U11 kamerájára, ami minden idők legjobb eredménye náluk, de ők laboratóriumi körülények között vizsgálnak rengeteg minőségi összetevőt, a felhasználók viszont pont nem ilyen körülmények között fotózgatnak, ezért sokszor eltér annak megítélése, hogy egy-egy kamera mennyire használható általánosságban attól, hogy pixelről-pixelre egyébként mire képes. Rögtön elég jelentősen nyom a latban a fókuszálás sebessége, amiben az U11 nagyon erős, a Galaxy S8 szintjén van a dual-pixel technológia, amit használnak. A felbontás 12 megapixeles, de ennél többet számít, hogy a pixelméret 1,4 micron, a rekeszérték pedig F/1,7, illetve van optikai képstabilizátor.


[+]

A fotózásnál látható felület kifejezetten jó, alapesetben a beállítások a HDR-re szorítkoznak, illetve akad néhány olyan opció, ami nem a fotó minőségét befolyásolja (képrögzítés módja, használt tárhely, rácsvonalak kérése). Az a nagy helyzet, hogy ez szerintünk így is van jól, az automatika felismeri, hogy mi az ideális beállítás és leveszi ezt a terhet a júzer válláról, még a HDR-t is tudja magától kezelni. Ami egyébként kimondottan ügyes, ezt HDR Boost néven reklámozza a HTC, a lényeg, hogy a hardver van annyira erős, hogy ha kell a HDR, akkor folyamatosan exponálgat a háttérben, s mire mi ténylegesen ellőjük a képet már van egy csomó információja a fényviszonyokról, van egy csomó letárolt kép, ezért egyrészt jókora adatmennyiséget elemezve tudja tökéletesre állítani a dinamikát, másrészt nem kell stabil kéz, nem nő meg a záridő, hiszen már adottak a képek, amelyekből tud dolgozni. Alant egy példa HDR-rel (jobbra) és anélkül (balra).

Mutatunk egy panorámafelvételt is a rend kedvéért:

Ha átváltunk profi módra, akkor kézzel választhatunk jelenetmódot (ide egyéni módokat is készíthetünk), csúszkákon állíthatunk fehéregyensúlyt (2300 K - 7500 K), expozíciót (-3 és +3 között, egytizedes lépésekkel), ISO-t (100 - 800) záridőt (1/8000 és 32 másodperc között) és fókuszt. Állvánnyal egész ütős hosszú záridős fotókat lehet este összehozni. Mindezt pedig menthetjük RAW formátumba is, előbb jöjjön ebből egy csokor, ezeken végeztünk némi utómunkát, de a zajhoz nem nyúltunk, csak a kontrasztot, a telítettséget és a színhőmérsékletet állítottuk kissé:

Ezek pedig az automatikát használva készült JPG fájlok:

Ha megnézzük a fotókat nagyban, akkor igazából tényleg nem nagyon van okunk fanyalogni, az U11 valóban brilliáns kamerát kapott. A színek élethűek, nincsenek túlhúzva, a dinamika alapból is elég jó, de a HDR Boost nagyon sokszor kellő mértékben besegít, a vonalélesség kimondottan jó, lencsetorzítás nincs, pontos és gyors a fókuszálás és még sötétben is van értelme kattogtatni, mert ha már akad valami fényforrás, akkor az elég ahhoz, hogy ne legyen teljesen szétesve a felvétel. Az előlapi kamera 16 megapixeles, viszont nincs sem optikai stabilizátor, sem autofókusz. Ennek ellenére a képek itt sem rosszak, alant két példa, a szépítési funkciókat kikapcsolva:

Videót 4K felbontásban rögzíthetünk (példa itt), de Full HD-ban is remek a képminőség (példa itt), az optikai stabilizátor kifejezetten jól működik, még akkor is kifejezetten stabil, ha videózás közben sétálgatunk. Van lassított felvétel (példa itt), amely Full HD-ban tud 120 fps-t. Ráadásul a négy mikrofonnak hála kimondottan jó a hangminőség is, az akusztikus fókusz viszont kissé esetleges, akkor működik nagyjából a kívánalmak szerint, ha kicsit zoomolunk a hangforrás felé, ilyenkor azok a mikrofonok működnek inkább, amelyek errefelé néznek, hogy a környezeti zajoktól jobban elkülönülhessen az a hang, ami a videón látható eseményhez köthető. Filmjeinkből és fotóinkból a Zoe alkalmazás segítségével vághatunk össze látványos snitteket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

 • Ne ülj rá a HTC U11-re!

  Zack Nelson most a HTC új csúcskészülékét tette ki az elemeknek, és a mutatós csúcsmasina nem minden teszten ment át sértetlenül.

 • Jobban fogy a HTC U11, mint az elődjei

  Erről Chang Chia-lin, a tajvaniak mobilüzletágának vezetője beszélt a részvényesek közgyűlésén.

 • Ez vajon mi lesz?

  A Huawei új szabadalmat jegyeztetett be, amiről egyelőre fogalmunk nincs, hogy mi lehet, de érdekesnek tűnik.

 • HTC U11 és Nokiák a Telenornál

  Ismét lehet Nokiát venni a jól ismert szolgáltatónál, a 3310 mellett egy androidos típus is felütötte fejét.

Előzmények

Hirdetés