HTC One A9 - arany(áras) középút

Hirdetés

Bevezető

Még mielőtt bárki a kezébe foghatta volna a megszokott HTC One dizájnt felülíró A9-et, attól volt hangos a mobilos kommuna, hogy „na, a HTC is lemásolta az iPhone-t”, követve mondjuk a Lenovo Sisley példáját. A gyártó azonban nem győzte emlékeztetni a szigorú közönséget, hogy annó a fémházas One sorozattal ők húztak meg olyan külső vonásokat, amelyekre pont az újragondolt iPhone 6 hasonlított itt-ott, már ami a hátlapot illeti. Bárhogy is volt a tyúk meg a tojás esete, 2015-ben az utca emberét jó eséllyel az iPhone-ra fogja emlékeztetni, amikor meglátja a One A9-et, pedig az tényleg megtartott az A7-ből olyan dizájnelveket, amelyekkel az iPhone 5S annak idején nem is rendelkezett.

A One A9 lehet, hogy hasonlít a legújabb iPhone-ra, de a 2013-as One-ra is, és akkor máshogy nézett ki az Apple telefonja
Az A9 (középen) lehet, hogy hasonlít a legújabb iPhone-ra, de a 2013-as One M7-re is, és akkor még így nézett ki egy iPhone (jobbra) [+]

Elölről már kevésbé köszön vissza a tajvaniak ismert külleme, hiszen a boomsoundos hangszórókból felül keskeny beszélgetési sáv lett, alul meg ujjlenyomat-olvasó, pont mint az Apple terméke esetében. Ám arról sem szabad elfeledkezni, hogy ilyen szenzor megint csak HTC készüléken volt előbb, méghozzá a One Max hátlapján. Sőt, ha nagyon egzaktak akarunk lenni, akkor a hét éve(!) megjelent HTC Sedna is elővehető. Már csak azért sincs konklúzió, hogy ki kinek a házi feladatát másolta le, mert nincsen végtelen számú variáció a „téglalap alakú eszköz, lekerekített élekkel” egyenletre, persze akinek ideje és kedve engedi, visszamehet Ádámhoz és Évához minden egyes dizájnelem ősét előkotorva.

Az AMOLED kijelző újdonság a One szériában
Az AMOLED kijelző újdonság a One szériában [+]

Ennél szerintünk azért fontosabb, hogy miért jó a friss HTC One forma – például azért, mert az A9 jóval vékonyabb és könnyebb lett a tavaszi M9-nél, amit sokan tartottak már kényelmetlenül méretesnek. Mindezt ráadásul úgy érte el a HTC, hogy friss készüléke mit sem veszített prémium anyaghasználatából és összeszereléséből, amihez mindig is saját maga volt az ihletforrás. Sokkal vitatottabb az, hogy valamely csúcskategóriás SoC (vagy legalább egy árva, régi Snapdragon 801) helyett az A9 a nyolcmagos, felső-középkategóriás Snapdragon 617-es SoC-t kapta meg 2 gigabájt RAM-mal és 16 gigabájtos tárolóval, miközben az árazás vastagon prémiumkategóriás lett.

Az a legfontosabb, hogy a One A9 mutatós és kellemes fogni
Az a legfontosabb, hogy a One A9 mutatós és kellemes fogni [+]

Éppen ezért nagyon ott kell lennie a friss, Android 6.0-ra épülő Sense felületnek, az optikai képstabilizátorral megtámogatott kamerának és az ujjlenyomat-olvasónak, hogy olyan készülékek elől happolja el a vásárolót, amelyek lényegesebben erősebbek hardveresen. Nem lehetetlen a dolog, hiszen az LG G4-nek például nem kellett az abszolút legerősebb SoC, hogy remekeljen, ám itt még nagyobb hardveres lemaradást kellene átlépni. Bár hozzánk csomagolás nélkül futott be az A9, méghozzá egy árva, 1 amperes töltőfej kíséretében, akik megvásárolják, mutatós, fehér színű kartondobozból húzhatják majd elő a fémházas csodát. A négyzetes, sarkainál lekerekített fedelet leemelve némi leírás, egy SIM-tű és mikrofonos headset is felfedezhető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

Előzmények

 • Mobilarena TV: A HTC 9 élete

  Sokan tartják a One A9 formavilágát koppintásnak, a gyártó azonban ragaszkodik ahhoz, hogy saját, kikövezett útját járja. Csakhogy az árazás is igazodott a tajvaniak csúcskészülékeihez, amit a hardver nem feltétlenül indokol.

 • Teljesítményteszten járt a „HTC A9”

  Elképzelhető, hogy az a készülék próbálta ki magát a Geekbench teljesítménytesztjén a tízmagos Helio X20-as rendszerchippel, amelyiket szeptember 29-én leplez le a HTC a nagyközönség előtt.

 • HTC One M9 - meleg fogadtatás

  Megérkezett a fémházas One termékcsalád harmadik tagja 20 megapixeles kamerával és következő generációs, ám nem éppen problémamentes rendszerchippel.

Hirdetés