Honor Band 5 - vérfrissítés

A Honor Band 5 ránézésre nem sok újdonságot hoz a Band 4-hez képest, bár az értesítéskezelés eggyel jobb lett. Az igazi újdonság viszont a véroxigénszint mérés.

Aktivizáskövetés, egészség, összegzés

A Honor Band 5 a szokásos, alapszintű, tájékoztató jellegű adatokat képes rögzíteni és az alkalmazásban napi, heti, havi és hosszútávú statisztikává formálni. Automatikus aktivitásérzékelés nincs, az órán szabadtéri futást, beltéri futást, szabadtéri sétát, beltéri gyaloglást, beltéri kerékpározást, elliptikus edzést, evezőpadot, medencében való úszást és egyéb típusú mozgást indíthatunk. Az appban pedig komplett intervallum és táv-alapú futóedzés programok is rendelkezésre állnak állóképesség és fejlettségi szint szerinti bontásban. Az alkalmazás ezen kívül részletes és kifejezetten informatív tájékoztatást, szakszótárat és javaslatokat is tartalmaz, ami kifejezetten szimpatikus (ez azért ér egy pontot a Honornak).

[+]

Ezzel együtt ez a készülék sem professzionális pulzus és edzéskövető eszköz, nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy ahhoz nem lesz elég egy tizenezer forintos karperec, de még egy komplexebb okosóra sem, ha nem a sport fő profilja. A Garmin, a Suunto és a Polar eszközei nem véletlenül kerülnek annyiba, amennyibe, ANT+ támogatást pedig ezeken kívül még a magasabb árkategóriás készülékek sem biztos, hogy integrálnak. De az opcionális és testreszabható tétlenségi figyelmeztetés igenis hasznos, a pulzuskövetés és az alapvető adatok aránylag pontos rögzítése szintén, összességében pedig megfelelő motiváció az egészségtudatos(abb) életmód megalapozásához és támogatásához.

[+]

Az alváskövetést külön szeretjük, annak ellenére, hogy a folyamatos pulzusméréssel bevallottan csökkenti az üzemidőt, de egy-másfél hetes ciklusokban gondolkodó eszközöknél ez pont nem szempont. A Honor pedig kifejezetten részletes statisztikákat közöl az alvásminőségre vonatkozóan (mélyalvás, álomalvás vagy REM fázis, könnyű alvás, ébrenlét), illetve értékeli is a rendelkezésre álló adatokat. A TruSleep technológiát továbbra is a DBIOM (Center for Dynamical Biomakers) és a Harvard oktatókórháza hitelesíti.

[+]

Itt lenne hihetetlenül jó, ha a Band 5 folyamatosan mérne véroxigénszintet, az alvási apnoé gyanúját igen jó hatásfokkal lehetne megalapozni, viszont a Band 5 egyelőre sehogy sem mér véroxigénszintet, nemhogy folyamatosan. A funkció elérhetőségére elvileg még várni kell, már ha lesz egyáltalán. Igyekeztünk kideríteni, de sajnos ez olyan információ, amiről az illetékeseket sem tájékoztatták kielégítően, úgyhogy egyelőre annyiban maradunk, hogy mégsincs ilyen funkció a Band 5-ben. (Amitől a Band 5 tragikus hirtelenséggel egy Band 4-gyé válik.)

Az S Health szerint mégsem aludtam olyan jól...

Az alvásfigyelés eredményei egyébként érdekesek. Az algoritmus valószínűleg itt is pulzus és mozgás alapján állapít meg dolgokat, de rendre és szignifikánsan magasan alváshatékonyságot mutatott, mint a Mi Band 4 vagy a Galaxy Watch Active, vagy Active 2. A szubjektív kipihentségérzetem sokkal inkább a két konkurens konklúzióját támasztja alá, ahol a mélyalvás tíz órában sosem haladja meg az 50 percet (szökőévente), a Band 5 szerint viszont lazán három-négy óra is megvan, ami nekem érzésre és az átlagos, 10+ órás alvásigényemet tekintve abszolút sci-finek tűnik. Ezt nem pontozzuk, majd akkor, ha leszek szíves végre elfáradni egy alvásklinikára és kiderül az igazság.

[+]

Az ébresztés elvileg intelligens megadott intervallumon belül (mondjuk 10 perc) akkor kelt, amikor nekünk az a legkíméletesebb (pontot érne a Honornak, de), nekem úgy tűnt, simán felébreszt a beállított időpontban, majd megpróbálja 10 perc múlva is. Vagy öt. Attól függ, mint állítottunk be. A pulzusfigyelés viszont korrekt, ugyanazokat az értékeket kapom, mint a többi órával, a hitelesített vérnyomásmérővel, illetve a lépcsőzőgép vagy futópad mérőfelületének fogdosásával. A lépésszámlálás szintén rendben van, bár van, amikor a domináns kézen hordás miatt picit rászámol, de nem kiugróan sokat.

[+]

Úszásnál a szokásos értékeket kapjuk, beleértve a SWOLF számot, amit az egy hossz megtételéhez szükséges idő és a hossz megtételéhez szükséges karcsapások száma ad. Ehhez először a medence hosszát kell megadni, ezt az órán is megtehetjük, illetve beállíthatunk időre, hosszra és kalóriára vonatkozó célt is. A beltéri mozgásformák követésében semmi különleges nincs, a kültéri követés adatainak pontosságához viszont szükség lesz a telefonra. Meg ugye a zenehallgatáshoz és vezérléshez is, amit az óráról nem tehetünk meg.

A Honor Band 5 elég felemásra sikerült a legfontosabb újítás elérhetőségének késleltetésével. Az még érthető, ha egyes funkciók, a gyártótól általában teljesen független engedélyezési folyamata elhúzódik a bemutatóhoz és a kereskedelmi forgalomban való megjelenéshez képest (például Apple Watch Series 4, Galaxy Watch Active 2), de a Band 5 esetében egyáltalán nem biztos, hogy nálunk valaha is elérhető lesz a véroxigénszint mérés. Így viszont egészen pontosan kapunk egy Band 4-et Band 5 néven. A kialakítás, a felszereltség, az üzemidő, a funkciók és minden is pont ugyanolyan, mint az elődmodell esetében, de még az ára is megegyezik. A teszt során mellesleg rendeztünk egy random pontversenyt a 10 900 forintba kerülő Xiaomi Mi Band 4 és a 17 ezer forintos Band 5 között, aminek számszakilag az lett az eredménye, hogy a Xiaomi 9-4-re veri a Honort. Ebben az ár még nincs is benne. Mert akkor 10-4. És ez az arány reálisnak is érződik a két készüléket egymás mellett használva. A Band 4 tavaly nem kapott plecsnit, a probléma lényegi részét viszont a Band 5 esetében sikerült eliminálni. Csak közben a közvetlen konkurens olyan mértékben fejlődött alacsonyabb árszint mellett (BT 5.0, telefonvezérlés, kompaktabb kialakítás azonos kijelzőméret mellett stb.), hogy ez már sajnos kevés. Azonos árszinten persze a Band 5, ami technikailag egy Band 4 tetszett lenne, illetve lesz, ha mérséklődik az ára. Addig viszont a konkurenciának (véletlenül sem a FitBitre gondolunk!) van jobb ajánlata.

[+]

Update

Megérkezett az új, 1.1.0.96-os firmware, ami egy nagyjából 20 perces frissítést követően (az akksi legyen 20% fölött!) elérhetővé teszi a véroxigénszint mérést és integrálja a zenevezérlőt. Az Android 5.0-s főverzióját vagy afeletti rendszert futtató készülékek esetében egy alacsony pulzus riasztás is bekerült a funkciókínálatba. A zenevezérlő és a véroxigénszint mérő azért lényegesen látványosabb, utóbbi kiválóan teszi a dolgát, előbbi pontosságát viszont pulzoximéter hiányában nem tudjuk sem megerősíteni, sem cáfolni, de tény, hogy működik. Folyamatos mérésre nincs lehetőség, de bízunk benne, hogy esetlegesen legalább éjszakára megoldja a gyártó; sokat segítene az alvási apnoé felismerésében. Kár, hogy ezekről a funkciókról a megjelenéskor nem tudta senki biztosan megmondani, hogy itthon elérhetőek lesznek-e egyáltalán, de megérkeztek és így utólag azért egy tetszettett megérdemel a készülék, noha egy 5.0-s Bluetooth igazán elfért volna.

AliceWake

 • Kapcsolódó cégek:
 • Honor

Azóta történt

Előzmények

 • Xiaomi Mi Band 4 - úszómester

  A legtöbb fejlesztés a nálunk sajnos nem elérhető, NFC-s verzióba került, de a nemzetközi forgalomba szánt Mi Band 4 is tud újat mutatni. Ráadásul elég magas fényerejű, színes AMOLED kijelzőn.

 • Véroxigénszintet is mér a Honor Band 5

  A várakozásoknak megfelelően a Honor 9X és 9X Pro mellett a Honor Band 5 is bemutatkozott hasonlóan kedvező árazással.

 • Honor Band 4 - legalább a színe élénk

  Leginkább az fog feltűnni, hogy fel fog tűnni. A friss Honor Band már színes kijelzővel érkezik, ami mindenképpen a legnagyobb értéke a terméknek.

Hirdetés