Hirdetés

GSpace - közel sem tökéletes, de azért Google

Kipróbáltuk a HMS keretrendszert használó mobilokra letölthető GSpace alkalmazást, mely azt ígéri, használatával visszatér az embargó előtti élmény minden Huawei mobilra, hisz visszavarázsolja a Google-t. Ez így nem teljesen igaz, de a semminél jobb.

Bevezető

2019 közepén lett kirúgva a Huawei mobilos üzletága alól a sámli, legalábbis az európai piacon, ekkorra datálható annak az amerikai rendeletnek az életbe lépése, mely megtiltja, hogy a Google (és sok más amerikai vállalat) üzleteljen a kínai céggel. Itt van erről egy hosszú összefoglaló, a lényeg röviden annyi, hogy több mint két éve nincsenek rajta gyárilag és nem telepíthetők hivatalosan a Google szolgáltatásai a Huawei által tervezett, gyártott készülékekre, ami elég nagy érvágás az európai piacon, hisz itt rengeteg szolgáltatás és alkalmazás támaszkodik a GMS keretrendszerre.

Hirdetés

Ilyen-olyan kiskapuk már a kezdetek óta vannak ennek kijátszásra felhasználói oldalról és a Huawei is fejleszti saját Huawei Mobile Services keretrendszerét, ahol a Google szolgáltatáscsomagját saját megoldásokkal próbálják meg helyettesíteni. Ez mindaddig rendben is van, amíg csak alkalmazások letöltéséről és telepítéséről van szó, az App Gallery sok mindent megold, vannak natívan elérhető programok és APK-ból is ügyesen telepít, frissítéseket is keresgél, viszont a háttérben meghúzódó Google-szálakat egyelőre nem tudja helyettesíteni. Banális példa következik túldramatizálva: hiába teszi nekem fel APK-ból az App Gallery, nem megy a Budapest GO, mert nem tudja betölteni a térképet, mert az a Google-re hagyatkozik a háttérben, így nem fogom tudni, hogy hol jár épp a 91-es busz és mikor ér a Gábor Áron utcához. Nézzem meg a megállóba kirakott menetrendet? Hol élünk, a középkorban?!

De mondhatnám a kétfaktoros bejelentkezés megerősítését, a mobilos fizetést, a naptárat, a Home-on keresztül kezelt okos otthoni kütyüket, vagy a Google Drive-ot is példaként, melyek mind-mind simán mennek bármilyen árkategóriából származó androidos telefonon, de a Huawei 2019 utáni mobiljain meg nem, vagy nem a megszokott módon, mert ugye nincs rajtuk GMS. És elismerem, hogy vannak alternatívák, a Microsoft például egy csomó mindent elérhetővé tett az App Gallery-ben, felrakható az Amazon App Store, amin keresztül a nyugati közösségi alkalmazások is simán telepíthetők, szóval megoldható minden. Csak aztán meg ott vagyunk, hogy például a WhatsApp nem tudja letölteni a biztonsági mentésemet az új Huawei telefonra, mert nem fér hozzá a Google Drivehoz, így kb. buktam az összes addigi dokumentumot, médiát, üzenetet.

Azt pedig kár lenne tagadni, hogy az ember alapvetően és általánosságban kényelmes lett, ha célját elérheti két lépéssel, akkor a nagy tömeg nem fog nyolcat megtenni ugyanazért. Itt pedig ki kell térnünk kicsit az árazásra, mert csak úgy nyer igazán értelmet az előbbi mondat. Bog 2019-ben pedzegette, hogy a Google nélkül a Huaweinek úgy lenne esélye az európai piacon tényezőnek maradni, hogy lejjebb nyomják az áraikat telefononként, amivel talán rá tudnák venni az árakra általában érzékeny kelet-közép európai embereket arra, érdemes többet lépni. De a félmillió forintos Mate 50 Pro, vagy a kétszázezres Nova nem olcsók, ennyi pénzért az ember választhat a konkurenciából, ahol mondjuk nincs tíz állású apertúra a főkamera szenzora előtt, de van más, köztük 5G és mellé szoftveresen minden a megszokott módon, Google háttérszolgáltatásokkal.

A GSpace a telefonos applikációkat klónozó programok alapelvét követi.
A GSpace a telefonos applikációkat klónozó programok alapelvét követi. (forrás: Huawei Community)

Azoknak, akik mégis késztetést éreznek magukban a Huawei mobilok iránt kalandvágyból, mazochizmusból, a hardver felé irányuló kíváncsiságból, mégsem akarják teljes mobilos életüket újrakezdeni és újratervezni Google nélkül, a GSpace nyújt most valamiféle alternatívát, ami le lett kommunikálva a Huawei részéről egy sajtóbemutatón, majd úgy döntöttek, hogy mégsem a hivatalos kommunikáció része a dolog, erről bővebben a beágyazott videóban. A lényeg, hogy a GSpace egy, az App Gallery-n keresztül telepíthető alkalmazás, egy virtual machine, ami a 2018-as Honor 8X-ként mutatja magát kifelé a hálózaton, rajta keresztül pedig elérhető a Google Play Áruház és annak szinte teljes kínálata az embargó alá eső HMS-es készülékeken. Ugyanakkor a Google SafetyNet vagy Play Integrity API teszteken már nem megy át.

Mate 50 Próként és Honor 8X-ként is felismerte a Google a GSpace-en keresztüli bejelentkezéseket.Mate 50 Próként és Honor 8X-ként is felismerte a Google a GSpace-en keresztüli bejelentkezéseket. Mate 50 Próként és Honor 8X-ként is felismerte a Google a GSpace-en keresztüli bejelentkezéseket. (forrás: Mobilaréna) [+]

De azért a komolyabb teszteken nem megy át.De azért a komolyabb teszteken nem megy át. De azért a komolyabb teszteken nem megy át. (forrás: Mobilaréna) [+]

A program Huawei telefonokon kívül bármi másra is telepíthető APK-ból, ilyenkor is virtuális telefonként működik, de ezekben az esetekben csak a Google Play-en keresztül letöltött alkalmazások klónozására használható, és ilyenkor nem is Honor 8X-ként vagy P30-ként adja el magát az azonosítókkal, hanem akként a mobilként, melyre telepítve van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Nova 10 - halovány remények

    Középkategóriás Huawei van újra porondon, az ismert korlátozások most is adottak, de már félig-meddig létezik megkerülő megoldás.

  • Van magyar ára a Huawei Mate 50 Prónak

    Bemutatkozott a Huawei új csúcsmodellje, amely technikailag kivételes készülék, ám egyáltalán nem mondható kedvező árfekvésűnek és minden erőfeszítés dacára még mindig küzd az embargós limitációkkal.

  • HMS tudástár

    Egy helyen minden tudnivaló a Huawei Mobile Services ökoszisztémát használó telefonokról és táblagépekről, illetve az AppGalleryről.

Hirdetés