Garmin Forerunner 745 - mély víz

A 945-ös Forerunner alá lövi be magát a Garmin friss triatlonos órája, amely bírja a kemény edzést és a nedves körülményeket.

Szoftver, sport

A legtöbb Garmin óra megvan egymagában, mégis érdemes őket androidos vagy iOS-es mobillal párosítani a gyors beüzemelésért, a beállításokért és az értesítések szinkronizálásért a Garmin Connect segítségével. Ez szedi le és tolja fel az adatokat a felhőbe, és itt lehet variálni a testadatok mellett például a notifikációkra adható válaszokkal. Mert igen: amire egy Watch GT 2 Pro nem képes, egy Garmin igen, vannak előre definiált és általunk alkotott válaszüzenetek, és like is küldhető, plusz röviden beleolvashatunk a levelek tartalmába. Óralapból akad jó pár digitális és analóg alapból, és az egyszerűtől kezdve a túlzsúfoltig tudunk százszámra beszerezni az IQ Store mobilalkalmazás segítségével. Ugyaninnen aktivitásközpontú alkalmazásokat is telepíthetünk, bár nekem ez csak többszöri próbálkozásra sikerült, és minden új tétel telepítése perceket vesz igénybe valamiért.

[+]

A zeneszolgáltatások közül fent van a Deezer és a Sportify és elérhető sok másik, plusz lejátszhatók az általunk felmásolt zeneszámok is. Bluetooth fülest pedig épp oly könnyű az órához társítani, mint a számos Garmin kiegészítő valamelyikét. A számlapon függőlegesen lapozva a dátum, a töltöttség, a VO2Max, az edzésállapot, a heti összefoglaló sportágra lebontva, a pulzus- és lépésszám, az időjárás, az edzés- és pihenésjavaslatok, a napi mozgáselőzmények, a Spotify és tetszőleges számú alkalmazás widgetje jelenik és jelenhet meg, illetve az olvasatlan értesítések.

Hirdetés

[+]

A kedvenc sportok és alkalmazások sorrendje szintén variálható, sportáganként pedig részletesen testreszabhatjuk az adatmezőket, az értesítéseket, a követést, a GPS műholdakat és az energiahasználatot. Kérhetünk vaktérképes navigálást, saját vagy letöltött útvonalon követést, menthetünk POI-t és navigálhatunk teszlőleges pontra. A triatlon résztevékenységeit pedig apránként állítgathatjuk, kombinálva akár a beltéri és kültéri edzésfajtákat. Emellett negyedik, szabadon választott sportágat is hozzáadhatunk. A másodpercalapú adatrögzítés viszont nem itt lesz, hanem az általános beállítások között.

[+]

Ami a GPS követés pontosságát illeti, a Forerunner 745 nem hibázik, azaz teljesíti, amit egy műholdas rendszertől reálian elvárhatunk. A pozíció pár másodperc alatt megvan, és egy 4,92 km-es erdei futószakaszra 4,98 km-t, 7,5 km-esre pedig 7,55 km-et mért, ami elfogadható különbség. Amikor a fővárosban kerékpároztam, a táv szintén egybecsengett a térképen kimérttel. Nincs messze a magasságmérés adathalmaza a Garmin Connect által utólag, saját adatbázisból újraszámolttól, szóval terepfutásra és hegyi kerékpározásra is bátran feliratkozhatunk. A hőmérsékleti adatok is megjelennek, bár ezt jócskán befolyásolja, hol vagyunk: fülledt edzőteremben izzadva magasabb hőmérsékletet fog mutatni a valósnál mint kint, száraz időben. Az úszásfunkciótkat nem állt módomban kipróbálni.


[+]

Bár a pulzusmérés kiegyensúlyozott és ha minden igaz, úszás közben is működik, a 745 következetesen magasabb értékeket mért az Instinct Solarnál, márpedig az megmérettetett egy Garmin pulzuspánttal és pontosnak találtatott. Intenzív, de nem túlerőltetett terepfutáson 73% időzés a legmagasabb pulzustartományban biztos nem állja meg a helyét, feltűnt volna, hogy fizikai határaimat feszegetem. Frissítéssel persze reszelhetnek a dolgon, a 745 vadi új cucc, mindenesetre, aki versenyre készül és ezt az eszközt meg tudja engedni magának, alighanem egy pulzuspánt is belefér, az azért még mindig az szolgáltatja a megbiztosabb adatokat.

A Forerunner 745 és a Honor Watch GS Pro
A Forerunner 745 és a Honor Watch GS Pro [+]

A Garmin újfent adatbázisban igazán erős: már az óráról temérdek edzésinfó leolvasható, az edzésterveket, a regenerálódást, az állapotfelmérést, a verseny előrejelzést, és akkor még a testmozgás típusára vagy épp a pihenésre és regenerálódásra is kapunk tippeket, hogy optimális formát érjünk el. Akad elő edzésmegosztás és vannak edzéstervek is. A telefonon és online még részletesebb az adatcsomag, plusz exportálhatjuk tréningjeinket a Stravába vagy GPX fájllal bárhova. Ott van aztán a légzéskövetés, az elégetett kalóriák, az intenzív percek, a testenergia, megmászott emeletek, a pulzus és a stressz követése.


[+]

A Forerunner 745 tehát kiforrott rendszerbe érkezett triatlonos fókusszal, agyonparaméterezhető rendszerrel és egész légies, unisex kivitelben, amihez megbízható GPS edzéskövetés jár, némileg javítható pulzuspontossággal. 180 ezer forintért, mindössze 35 ezerrel olcsóbban a ultrás Forerunner 945 csúcsóránál viszont sokaknak lehet fájó a kéthetes működést megfelező üzemidő, a jóval kisebb táregység vagy a TopoActive térképek kimaradása. Jelenleg pont annyival drágább az iménti rivális, hogy megérje inkább ráfizetni, de Instinct vonalon is erős a választék, remek üzemidővel. Idővel persze a Forerunner 745 ára is mérséklődhet – a sport iránti vágyunk remélhetőleg nem fog.

Garmin Forerunner 745

Bone123

Azóta történt

  • Garmin Lily - bájtárs

    A Garmin Lily a gyártó legkisebb és kétségkívül legnőiesebb órája. Az alapszintű funkcionalitást a kitűnő felhasználói felület, a profi szoftveres háttér és a remek dizájn kompenzálja.

  • Népszerű Garmin futóóra kapott folytatást

    A Garmin 55 bírja a strapát, odakint jól látható panelt visel, két hétig bírja egy töltésről, mégse túl nagy, hogy kizárólag férficsuklóra kerüljön.

  • Garmin Forerunner 55 - bemelegítő kör

    Szűk tudással, de pontos aktivitáskövetéssel frissült a Garmin futószériája.

Előzmények

Hirdetés