Hirdetés

Garmin Edge 705 - biciklis GPS-t teszteltünk

Hirdetés

Garmin Edge 705

A Garmin Edge 705 nem egy szépségdíjas termék, de ezt nem negatívumként róvom fel. Külsején egyértelműen látszik, hogy ezt ténylegesen használatra tervezték, nem arra, hogy jól mutasson a szélvédőn stucnin.

Garmin Edge 705
[+]

Masszív és ellenálló cucc, egy kis eső nem árt neki, ahogy az is valószínű, hogy a térdünk hamarabb fog megbánni egy esetleges esést, mint ez a ketyere. Mérete 51 x 109 x 25 milliméter, tömege 105 gramm, a rajta található kijelző képátlója 2,2 hüvelyk, felbontása 176 x 220 pixel; háttérvilágítással rendelkezik, de kikapcsolható, napfényben úgy is jól olvasható. Lítium-polimer akkumulátora beépített, 15 óra használatot tesz lehetővé, ami jócskán túlmutat az okostelefonok használati idején, sok biciklis ugyanis a készülékét használja arra, amire a Garmin ezt az eszközt kitalálta. Üzemi hőmérsékletében is nagyon kellemes, -15 és 50 Celsius fok között tökéletesen használható, amit a bővítőhelyre betolható microSD memóriakártya szintén el tud viselni.

Garmin Edge 705
[+]

A biciklire való felszerelés nem egy leányálom. Nyilvánvaló, hogy én mozgok más területen, városi single-speed/fixi kerékpáromon a minimalizmus elvét követem, a lámpákon és a két féken kívül egyedül egy csengő található rajta, a mountain bike-os közegben viszont teljesen hétköznapi az, hogy kulacs, pumpa, zár és mindenféle kütyü kerül a biciklire. Az eszközhöz kapott kézikönyv magyar nyelvű és nagyon részletes, ám a fordítást végző ember nem biztos, hogy olyan nagy biciklis volt, a szereléssel kapcsolatos bejegyzések ugyanis retorikailag ugyan tökéletesek, de tükörfordításnak tűnnek, ráadásul az illusztrációt szolgáló képek is gyenge minőségűek, úgyhogy az ember eléggé magára van utalva. Az összeszerelés körülbelül fél órát vett igénybe: magát az eszközt a kormányra vagy a stucnira (a kormányrúd "közepe") lehet felfogatni, kell egy mágneses jeladót rakni a pedálra és a kerékre (egészen pontosan egy küllőre), plusz egy érzékelőt a hátsó villára, ami a mágnesek elhaladását érzékeli: a centizgetéssel elég sok időt el lehet tölteni. Mivel a nálunk járt készüléket előttem már tesztelte valaki, sajnos nem találtam meg minden rögzítőeszközt a dobozban, minek következményeként celluxszal kellett megoldani a felhelyezést. A szívritmusmérő felrakása nem nagy nehézség, egyedül az okozhat gondot, hogy előtte meg kell nedvesíteni, de ha nekiállunk tekerni, ezt testünk úgyis automatikusan megteszi helyettünk, úgyhogy akkora jelentősége talán nincs.

Garmin Edge 705
[+]

Az Edge 705-tel két Garmin szoftvert hasznátlam. A Garmin Training Center az, amelyik kiírja nekünk az útjainkat és azok adatait, tehát szépen elemezhetünk vele mindent; Windows és OSX alá is elérhető, az eszközt egyből felismerte, az adatokat egy pillanat alatt lerántotta, térképen mutatta a megtett utat, teljesen rendben volt.

Garmin Edge 705 Garmin Edge 705
Balra a Training Center, jobbra a MapSource (a képek nagyíthatók)

A térképeket a Garmin MapSource nevű cuccal tudjuk feltölteni a készülékre. Alapértelmezésben gyakorlatilag nem kapunk térképet, ami gyárilag a cuccon van, Budapestből annyit mutatott, hogy átfolyik rajta a Duna. Épp ezért letöltöttem a turistautak.hu térképét, mely az egész országot lefedi, mérete pedig 60 MB alatt van. A telepítő egyből berakta az állományt a MapSource-ba, az ország középső része körülbelül 10 másodperc alatt feltelepült a masinára, utána pedig gyönyörűen meg is jelent az eszköz kijelzőjén.

Garmin Edge 705
[+]

Tudni kell, hogy ez a térkép Budapesten utcaszintű, de az eszköz autós navigációra így sem használható, mivel nincs hangszórója, csak egy pittyegője, aminek egyébként piszkosul idegesítő hangja van. Viszont természetesen terveztethetünk vele útvonalat, ilyenkor pár másodpercig felülnézetből láthajtuk az utcák között kavargó csíkot, majd hátsó madártávlatban megjelenik az útvonal, nagy betűkkel ki van írva, hogy hol kell merre fordulnunk, csak a hang hiányzik. Bicikliseknek ez tökéletes, el tudom képzelni, hogy a futároknak nagyon jó szolgálatot tehet egy ilyen cucc.

Garmin Edge 705 Garmin Edge 705 Garmin Edge 705

A menüben való bóklászás és maga a kezelés egyébiránt nem egy leányálom. Mozogni ugye kizárólag az előlapi joystickkal tudunk, gépelni is ennek segítségével kell, mivel billentyűzet nincs, a kijelző pedig nem érintésérzékeny (de hamarosan érkezik az Edge 800, azon már az lesz). A pittyegés marha idegesítő, a képernyők közötti váltást pedig a készülék oldalán lévő gombokkal tudjuk megoldani: van külön nagyítás/kicsinyítés, meg két funkciógomb. Előre is került két billentyű, az egyik a stoppert indítja, a másik a körök méréséhez használható. Meg lehet szokni, de azért nem mondanám, hogy felhasználóbarát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Navon N750 - kissé feltörtek

    Rég járt nálunk navi, a Navon sem gyakori vendég, így alkalmunk nyílik észrevenni a fejlődést.

  • Garmin nüvi 3790T - a csúcsnavi

    Nem funkcionalitással tarol a Garmin csúcsmodellje, hanem minőséggel, megbízhatósággal és pontossággal. Célszerszám azoknak, akik komolyan használnák.

  • Garmin nüvi 50 - a célnak megfelel

    A kistestvér után itt a nüvi sorozat következő variánsa, amely nem nyújt elképesztő extrákat, csak egyszerűen és profin teszi a dolgát.

Előzmények

Hirdetés