Garmin Edge 705 - biciklis GPS-t teszteltünk

Biciklis GPS? Az meg mire jó?

Rendszeres olvasóink egy része bizonyára tudja, hogy a Mobilarena szerkesztősége és a biciklizés nagyon közel áll egymáshoz: dr. Kind és jómagam is biciklivel közelítjük meg a különféle sajtótájékoztatókat, Bog pedig az elmúlt egy évben annyira nem volt benne a témában, de korábban ő is élvezettel hódolt a kétkerekű közlekedésnek. Gyorsan tisztáznám, hogy a biciklizésre nem életmódként tekintünk és nem töltjük időnket az autósok hergelésével, pár hete a Critical Mass kapcsán meg is fogalmaztam egy éles kritikát a rendezvénnyel kapcsolaban, aminek többek között az lett egy eredménye, hogy az egyik olvasónk felfigyelt a dologra és írt egy e-mailt, melyben arról érdeklődött, hogy nincs-e kedvünk biciklis GPS-t tesztelni. Hogy micsodát? Biciklis GPS-t. Miért ne, gondoltuk, majd ezzel a lendülettel fel is hívtuk a Speedshopot, hogy tudnak-e számunkra biztosítani egy Garmin márkájú tesztkészüléket. Természetesen tudtak.

Tudni kell, hogy mi városi biciklit használunk, nem mountain bike-ot. Valószínűleg ez az elsődleges oka annak, hogy még a Garmin Edge 705 típusú eszköz kézbevétele után sem igazán tudtuk elképzelni, hogy mire is jó egy efféle eszköz. Viszonylag ritkán fordul elő, hogy a felhasználói kézikönyv hosszas tanulmányozására kényszerülök, de most ez történt, ráadásul a témát felvető tisztelt olvasónk segítségére is rá voltam szorulva, de a lényeg, hogy ha nehezen is, de végül összeállt a kép. A készülék ugyanis nem egy egyszerű navigációs eszköz, monitorozza a teljesítményünket, segít edzésprogramok kialakításában, emellett pedig olyan adatokat is feljegyez, melyekről nem is gondoltuk volna, hogy mérhetők. Megpróbálom pontokban összeszedni, hogy pontosan mire is használható az Edge 705:

 • Navigációra: Itt nyilván nem az autós navigációkból ismert "a következő lehetőségnél forduljon jobbra" jellegű dolgokra kell gondolni, terepbiciklisek vehetik hasznát annak, hogy az erdőben tekerve bármikor megnézhetik az utólag letöltött turistatérképet.
 • Szívünk monitorozására: Az Edge 705-höz jár egy mellkasra csatolható szívritmus érzékelő, mely vezeték nélküli kapcsolatot használva továbbítja pulzusunkat magának az eszköznek, mely természetesen el is menti a kapott adatokat. Ennek köszönhetően utólag is visszakereshetjük az adatokat és megnézhetjük, hogy szívünk mennyit erősödött a folyamatos biciklizés hatására.
 • Biciklink monitorozására: Az eszközhöz több mérőműszert is kapunk, melyeket fel kell aggatnunk a biciklinkre. Ezek segítségével az Edge 705 megtudja a bicikli kerékfordulatát, pedálfordulatát, melyeket kombinálni tud az olyan adatokkal, melyeket a GPS-koordináták alapján számol ki. Ilyen lehet például az, hogy mekkora emelkedőt másztunk meg, amit testtömegünk és a bicikli tömegének ismeretében eredményesen kombinál a pedál- és kerékfordulatszámmal ahhoz, hogy megmondja, hány kalóriát égettünk el.
 • Adatok kiírására: Egy efféle kütyü gyakorlatilag mindent kiír, amit egy biciklizés kapcsán ki lehet írni. Mennyit mentünk, milyen gyorsan, szintben mennyit emelkedtünk, hány kalóriát égettünk el, hányat tekertünk a pedállal, hány éves a kapitány: a lista elképesztően hosszú, tényleg minden adat tárolásra kerül.
 • Edzésterv kialakítására: Ha van egy bejáratott útvonalunk, azt elmenthetjük a készülékben, hogy később újra végigmehessünk rajta, miközben az eszköz megmondja, hogy a korábbiakhoz képest hogy teljesítettünk. Ennél persze kombináltabb edzéstervek is vannak, versenyezhetünk egy "szellembiciklissel", megpróbálhatjuk tartani a magunknak előre felállított terveket, miközben természetesen minden adatunk tárolódik.
 • Tracklogra és utólagos elemzésre: Az eszközön tárolt adatokat könnyedén áttölthetjük számítógépre, azokat más szoftverekkel párosíthatjuk, így visszanézhetjük azt is, hogy 150 napja épp milyen túrát teljesítettünk. Ezeket megoszthatjuk barátainkkal is, mert akárki akármit mond, egy nap 80 kilométert biciklizni menő dolog.
 • Kerékpáros computernek: A párezer forintos kiegészítők funkcióit természetesen az Edge 705 is ellátja: kiírja a sebességünket, megtett távolságunkat és hasonló dolgokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Navon N750 - kissé feltörtek

  Rég járt nálunk navi, a Navon sem gyakori vendég, így alkalmunk nyílik észrevenni a fejlődést.

 • Garmin nüvi 3790T - a csúcsnavi

  Nem funkcionalitással tarol a Garmin csúcsmodellje, hanem minőséggel, megbízhatósággal és pontossággal. Célszerszám azoknak, akik komolyan használnák.

 • Garmin nüvi 50 - a célnak megfelel

  A kistestvér után itt a nüvi sorozat következő variánsa, amely nem nyújt elképesztő extrákat, csak egyszerűen és profin teszi a dolgát.

 • HidrateSpark 3 - vizet iszom, vizet bizon

  Telefonhoz kapcsolódó Bluetooth okoskulacsot teszteltünk, ami kiszámolja, mennyit kellene naponta inni és jelez is, hogy ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről.

Előzmények

Hirdetés