Hirdetés

Cell Phone Recon - telefonkövetés szoftveresen

Hirdetés

Flottakövetés, telefonfigyelés

A Speedshop valószínűleg álmában sem gondolta volna, hogy mit indít el azzal, hogy odaad nekünk egy aprócska pendrive-ot tesztelni, mely gyakorlatilag egy kulcs egy olyan szoftverhez, mely bár kétségtelenül hasznos lehet, sokakban erős indulatokat gerjeszt. A Cell Phone Recon név alapján az angolul beszélők már valószínűleg azonosították, hogy miről van szó: mobiltelefon felderítés, a tükörfordítás így néz ki. Beszédes is és nem is, tisztázzuk hát, hogy miről van szó.

Cell Phone Recon review

Ha azt mondom, hogy flottakövetés, akkor eszébe jut valakinek valami? Valószínűleg igen, mert bár hazánkban nem kimondottan elterjedt, azért előfordul, hogy a cégek valamilyen módon követik azon alkalmazottaikat, akik céges autóval furikáznak vagy a vállalat számlájára telefonálnak. A dolog motivációja roppant egyszerű, a vállalatok nem szeretnék, hogy a kedves alkalmazott visszaéljen azon javakkal, melyeket elvileg azért szolgáltat számára a cég, hogy a munkáját segítsék, vagy adott esetben lehetővé tegyék, hogy dolgozhasson. Flottát alapvetően autóknál szoktak követni, költségek szempontjából azoknál igazán fontos, hogy merre is járnak velük; a megoldás rendszerint egy GSM-modullal egybeépített GPS-vevő, melynek segítségével a gépjármű aktuális pozíciója egy szempillantás alatt lekérhető, de vannak olyan eszközök, melyek ezen túlmenően is tudnak dolgokat, például mérik a fogyasztást. Mobilos követés is van, itt azonban nem feltétlenül a telefonszámla miatt, a cégek azokból ugyanis alapesetben is részleteset kapnak, bármikor ki lehet olvasni, hogy egy ember mikor, kinek és mennyit telefonált. A mobilos flottakövetés tehát túlmutat a számlák ellenőrzésén: az alkalmazottak tartózkodási helyét lehet velük ellenőrizni. Gyakorlatilag ugyanaz a dolog, mint az autók esetében, csak itt a GSM-modul és a GPS-vevő maga a mobiltelefon, ami úgyis mindig az embernél van, aki elvileg használja is, ideális eszköz tehát az ellenőrzéshez.

Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de a szerkesztőségben elég heves viták alakultak ki az eljárással kapcsolatban. Mindenek előtt nem árt tisztázni, hogy egy legális dologról van szó, legalábbis abban az esetben, ha az alkalmazott aláírásával igazolja, hogy beleegyezett abba, hogy céges gépjárműve vagy mobiltelefonja "követve legyen". Más kérdés persze, hogy mennyire etikus az ilyesmi, főleg abban az esetben, ha a munkalehetőséget egy vállalat az ominózus aláíráshoz köti, magyarán az, hogy nem alkalmazzák azokat az embereket, akik ilyesminek nem teszik ki magukat. Komoly lélektani dolgok húzódnak meg a látszólag egyszerű kérdés mögött, az emberek ugyanis marhára nem szeretik, ha ilyen módon követik és ellenőrzik minket, főleg azért, mert Magyarországon a cég által biztosított javakat az alkalmazottak része közel sem csak munkaidőben használják. Itt nagy kérdés húzódik meg, nehéz ugyanis eldönteni, hogy az dolgozók részéről mennyire etikus magánbeszélgetésekre is használni a céges telefont, vagy mennyire fér bele az, hogy az autóval ne egyből haza, hanem mondjuk a gyerekért az óvodába, netán a másik kerületben lakó szeretőjéhez menjen az ember; a példában két teljesen eltérő eseményt említettem, céges szempontból viszont mégis ugyanaz a dolog, nevezetesen magáncélú használat.

Többen állítják, hogy a követésnek és az adatok ellenőrzésének van létjogosultsága, sőt, ez a világ legtermészetesebb dolga, hiszen a jól dolgozó embernek sem az e-mail postafiókjában, sem a mobiltelefonjában nem szabad, hogy rejtegetni valója legyen. Mások ezen túllépve egyenesen azt állítják, hogy a személyi adatok védelméről szóló jogi szabályozások felesleges lobbik eredményei, a cégnek joga van követni a tulajdonát, majd pontot is tesznek. A kérdés az, hogy mi történik abban az esetben, ha az alkalmazottnak túlóra keretében szó szerint haza kell vinnie a munkáját, tehát mondjuk a telefonját is, magyarul akkor is tudják követni, amikor már lejárt a munkaideje. Ez a magatartás igazán jellemző a multiknál, létező probléma, választ viszont szándékosan nem adunk, mert ebben a kérdéskörben csak vélemények vannak, abszolút igazság nincs. Nézzük inkább azt az eszközt, mely ezeket a gondolatokat előcsalta belőlünk!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Hirdetés