Hirdetés

HidrateSpark 3 - vizet iszom, vizet bizon

Telefonhoz kapcsolódó Bluetooth okoskulacsot teszteltünk, ami kiszámolja, mennyit kellene naponta inni és jelez is, hogy ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről.

Bevezető, mi ez?

Patrick Bateman napi közel húsz liter Evian vizet iszik meg az Amerikai pszichóban, részben ezzel indokolja, hogy szarul (sic!) érzi magát, de jól néz ki. Bret Easton Ellis antihőse bőven túlzásba viszi az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság iránymutatásához viszonyítva a folyadékbevitelt, abban viszont tagadhatatlanul igaza van a fikcionális bankárnak, hogy pótolni kell a szervezetünkből a mindennapok során elvesztett vizet, mert máskülönben külsőnk és belsőnk is megsínyli.

Vannak, akik azt mondják, hogy napi 3,5 liter folyadékot kellene fogyasztani.
Vannak, akik azt mondják, hogy napi 3,5 liter folyadékot kellene fogyasztani.

De mennyi legyen az annyi? Az NHS szerint alapból 6-8 pohár folyadék ajánlott naponta, a Harvardon azt mondják, 4-6 pohár (bár az amerikaiaknál nagyobb egy átlagos pohár) legyen a standard, a korábban hivatkozott ESFA szerint pedig felnőtt nőknél napi két liter, felnőtt férfiaknál két és fél liter víz kerüljön a szervezetbe 24 óra alatt. (Az ESFA egyébként kínál életkorra lebontott értékeket gyerekkortól, ebben a publikációban ezek megtalálhatók.) Abban egyetértés van, hogy az ember vízigénye függ a körülményektől, életmódtól - hőmérséklet, fizikai megterheltség, terhesség, betegségek és gyógyszerek, elfogyasztott alkohol vagy ételek - és a testi adottságoktól is - magasság, testsúly, életkor. Ahogy abban is egyetértenek a szakemberek, hogy a két, két és fél liter körüli mennyiséget nem szabad durván túllépni, mert az túlhidratáláshoz (hiponatrémiához) vezethet, az extra folyadékbevitel ugyanis meghaladja a vese nátriumkiválasztó képességét.

Hirdetés

Világosban nem túl combos a LED-ek fényereje, gyengébb fényviszonyok között viszont jól látható módon világítanak.Világosban nem túl combos a LED-ek fényereje, gyengébb fényviszonyok között viszont jól látható módon világítanak. Világosban nem túl combos a LED-ek fényereje, gyengébb fényviszonyok között viszont jól látható módon világítanak. [+]

Az ESFA úgy számol, egy 80 kilós felnőtt testéből naponta 0,4 liter víz távozik csak a légzéssel, átlagos terhelés és hőmérséklet mellett még 0,5 liter a bőrön keresztül történő párologtatással. Remélhetőleg WC-be 1,4-1,6 liter kerül vizelettel és 0,1 széklettel. Konszenzus, hogy ha legalább ezt az elvesztett mennyiséget nem pótoljuk, elkezdünk kiszáradni, ami szomjúságérzettel (testtömegünk 0,5%-ának megfelelő vízveszteség), fáradékonysággal, fejfájással (testtömeg 1-2%-ával egyenlő vízveszteség) jár. 3% felett elkezd a száj cserepesedni, a nyáltermelés lassul, 10% környékén pedig már keringési zavarok, görcsök is jelentkezhetnek. 20% körül a vesék is leállhatnak, ez már az életveszélyes szint.

A fejfájás csak az egyik jele a dehidratálódásnak.
A fejfájás csak az egyik jele a dehidratálódásnak. (forrás: Pinterest)

Személy szerint - bár akaratomon kívül - én rendszeresen eljátszom testemmel azt, hogy a 0,5-2% körüli zónába juttatom, szimplán csak azért, mert elfelejtek inni. Pedig próbáltam már tenni ellene, nem is egyszer:

  • Tettem egy poharat az asztalomra, hogy emlékeztessen rá, ideje inni. Nem jött be, nem motivált eléggé.
  • Tettem egy kulacsot az asztalomra, meg hordoztam magammal, hogy emlékeztessen rá, igyak! Nem jött be, mert amikor kifogyott, rendszerint csak akkor töltöttem újra, ha már szomjúságot éreztem, hello, 0,5 százalék!
  • Töltöttem le több alkalmazást telefonra, amikben nyomon követhetem, mennyit iszok. Köztük egy játékot is, ahol virtuális növényt nevelhetek azzal, ha feljegyzem, ittam rendszeresen. Pont olyan sorsra jutottak a virtuális növényeim is, mint a valódiak. Jó, talán kegyesebb haláluk volt, mert nem a macska kaparta ki néhányukat.
  • Mióta van saját okosórám, bekapcsoltam rajta a vízivásra emlékeztető funkciót és azt, hogy ezt csuklóból naplózhassam is. A siker felemás, általában a Garmin által ajánlott értékek felét, ha elérem.

A kísérleteim sikertelenségét én javarészt a kellő motiváció és akaraterő hiányának - igen, a lustaságom - számlájára írom, mert akármilyen buli az első két-három napban manuálisan naplózni, hogy mennyi vizet is iszok és nézegetni róla esetleg az összehasonlításokat, pont olyan unalmas lesz péntekre, mint amilyen a lét könnyűsége. Ezek után kaptam az alkalmon, amikor jött a lehetőség, hogy a szerkesztőségből valaki kipróbáljon egy HidrateSpark 3-at, egy Bluetooth csatlakozásra képes okos kulacsot, ami megcsinálja helyettem az unalmas részeket. Vagyis az alkalmazás kiszámolja életkorom, magasságom, súlyom, aktivitásom alapján a szükségleteim, majd naplózza a napi folyadékbevitelem, azt pedig akár egyezteti is (több) egészséggel kapcsolatos alkalmazással -, sőt, még fizikailag szuggerál is rá, hogy ne hagyjam ki a prioritásaim közül a vízbevitelt, mert az edény színes fénnyel villog, ha úgy érzi, ideje inni.

Arcom, miután vizet ittam.
Arcom, miután vizet ittam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés