EarFun Air 2 - a második mindig jobb?

Bőven szerzett már tapasztalatot az EarFun mire elkészült a 2020-ban megjelent Air tényleges utódja. Az árazás, a kínált funkciócsomag és a hangzás együttese most is megnyerő.

Bevezető, doboz, külső

Van egy ilyen általánosan elterjedt nézet, hogy a második mindig jobb, legyen szó filmről, könyvről, zenei albumról, palacsintáról, szerelemről, a világháború kivételével talán akármiről. Mondjuk abból egyik sem volt jó. De mielőtt nagyon elkanyarodnánk a témától, inkább zárjuk le gyorsan azzal, hogy az EarFun Air 2 sem cáfolja az első mondatban felvázolt elméletet, az új fülhallgató négy évvel elődje bemutatását követően ismét megnyerő áron tud megnyerő funkciókat nyújtani. Volt is mondjuk az EarFunnak lehetősége gyakorlásra a két Air megjelenése között, lévén bőségesre duzzadt kínálatuk és érkezett Air Pro, Air S, meg egy rakás egyéb termék is a kategóriát elindító 2020-as Air és a friss Air 2 között.

EarFun Air 2 a hordozó bölcsőjében
EarFun Air 2 a hordozó bölcsőjében [+]

A koncepció változatlan: megfizethető áron, ami jelen esetben 50 amerikai dollárt / eurót (18-19 ezer forintot) jelent, kínálni a lehető legjobb hangminőséget. Az ár bevezetési akcióban az EAIR2ALL kuponkód felhasználásával 37,5 euróra mérsékelhető a gyártói webshopban, ami 14 500 forintnak felel meg. Igaz, kicsit nehezebb már a húszezres mezőny, mert nőtt a konkurencia száma, megjelentek más kisebb gyártók és a nagynevű óriások is elkezdtek jobban odafigyelni az alacsonyabb árkategóriában vásárlókra, gondoljunk csak a Sony WF-C500-ra vagy WF-C700N-re.


[+]

Az EarFun válasza ezekre a bővebb funkcionalitás, a töltőtok például kapásból képes Qi töltés felvételére, illetve támogatott az LDAC audiokodek hangátvitelhez az SBC és AAC mellett. Maga a fülhallgató megjelenése és összeszerelési minősége sem az alsó osztályt idézi, a 62,1 x 47,5 x 25 mm-es hordtok matt műanyaga nem nyekereg, a fedél zsanérja nem lötyög, a mágnesek pedig erősen zárnak. Jutott egy állapotjelző LED a tok elejére, az EarFun logója hátra a zsanérra, alul van egy USB-C töltéshez (5V/1A), mellette pedig egy párosítást segítő gomb. A fülhallgatók is stabilan ülnek a tokban a mágneseknek köszönhetően, a 45 grammos bölcsőt pedig kényelmesen csúsztathatjuk zsebbe, és a karcoktól, maszatoktól sem nagyon kell tartanunk a matt felületen.

[+]

Egyelőre csak fekete színben érhető el a termék, de márciusban bővül majd a választék a fehérrel. A fülhallgatók kialakítása a golfütő formát kapta, hosszúkás szár, végén kisebb fej a vetőcsőnek. A szár alján a mágneses csatlakozó, amin keresztül a füles a tokban feltölti magát másfél óra alatt, illetve egy mikrofon, a szár és a fej találkozásánál még egy, valamint a vetőcsőnél egy harmadik és negyedik. A négy mikrofon a hívások alatti zajszűréshez és a beszélő hangjának felvételéhez szükséges, aktív zajzárat viszont nem nyújt a fülhallgató. Ez elsőre furcsa volt, de a passzív izoláció az in-ear kialakítással korrekt, így akár tömegközlekedésen is kényelmesen hallgatható az Air 2-vel tartalom tapasztalataink szerint.

A doboz és tartalma
A doboz és tartalma [+]

A vetőcső mérete és formája standard, így a gyári gumiharangok egyszerűen cserélhetők. A márkára jellemző fehér-sárga csomagolásban összesen négy pár gumiharangot találunk (XS-től L-es méretig), valamint egy fültisztítóhoz hasonló kis pálcikát, amivel a fülhallgatók alján található csatlakozókat vagy a vetőcső végén található fémrácsot takaríthatjuk. Természetesen egy USB-C töltőkábel is jár a csomagban, de bármilyen más Type-C vagy Qi töltő is megteszi a 400 mAh-s aksinak, előbbivel 1,5 órát, utóbbival 3,5 órát kell töltőn lennie. A fülhallgatókhoz van gyorstöltés is: 10 perc a tokban elég két órányi zenehallgatásra való energia felszívására, de ha teljesen lemerültek, másfél óra kell nekik, mire újra 100%-on lesznek.


[+]

A fülesek szárán szürkés felület és rajta halványan az EarFun logó újból, ez az irányításra szolgáló érintésérzékeny rész, tetején piros és kék színben világítani képes LED-del, amik a kapcsolódás és töltöttség állapotát hivatottak jelezni. Az érintési parancsok a letölthető alkalmazáson keresztül beállíthatók, erről a következő oldalon. Amit még fontos megjegyezni, hogy megvan az IPX7-es védelme a füleseknek, a SweatShield technológiát használja itt is a cég és azt ígérik, hogy edzés közben használt fülesek esetén nem jut be a verejték a fülhallgató belsejébe.

EarFun Air 2 a fülben
EarFun Air 2 a fülben [+]

Vannak viszont hiányosságok is, például nincsen közelségérzékelő szenzor az Air 2-ben, így a zenét automatikusan csak akkor állítja meg, ha mindkét fülest kivettük és visszahelyeztük a tokba. De pont ezen okból hiányzik annak a lehetősége is, hogy automatikusan felvegyen egy hívást az ember a headsetként az egyik fülébe helyezett fülessel, holott arra például van lehetőség az EarFun Audio alkalmazásban, hogy csak a jobb vagy csak a bal fülhallgató mikrofonjait használjuk hívás közben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés