BlackBerry DTEK60 - természetazonos szederaromával

A BB legújabb készüléke valóban csúcskategóriás, ami a BlackBerry Launcher funkcionalitásának is köszönhető. Ám sürgős szoftverfrissítést kérünk!

Bevezető, tartozékok

A kanadai gyártó az idei második negyedéves jelentéssel egyidejűleg hozta nyilvánosságra hardverfejlesztés leállítására vonatkozó döntését. Az Android-kompatibilitás megteremtésének szükségessége, majd az androidos alapokra való áttérés még nem feltétlenül vezetett erre a következtetésre, bár jelezte a változási és változtatási kényszer meglétét. A BlackBerry Priv viszont még a (most már) ex-gyártó tervezőasztalán öltött testet, majd saját gyártósorairól gördült le, javarészt persze Samsung komponensekből összerakva, de mint BlackBerry termék, a jellegzetes fizikai billentyűzet igen egyedi integrálásával. Alapvetően ez az egyediség volt az, ami mindig is kiemelte a BlackBerryt a tömegből.


[+]

A fordulópont viszont a DTEK50 volt, ami teljes egészében egy már létező, a TCL által gyártott, és az Alcatel Idol 4 alapjait is adó készülékben integrálta a márkanevet és a jellegzetes, kiválóan megszerkesztett funkciókat, amitől a BlackBerry BlackBerry lesz. Egy dolgot nem tudott adni a DTEK50. Azt a fajta egyediséget, amit egy szedres logóval szitált készüléktől teljesen jogfolytonosan, a sokéves tapasztalat alapján elvárunk. A DTEK50 abszolút korrekt hardvert, kiváló anyag- és összeszerelési minőséget, jó hangzást és kulturált kamerát hozott, de nincs meg benne az a plusz, az az izé, amire a BlackBerry név hallatán azonnal asszociálunk.


[+]

Valószínűleg nagyon sokáig nem fog kikopni a különlegességet, egyediséget vágyó és kereső reflex a néhai BB-t ismerő és kedvelő felhasználókból. A BlackBerry eddig életstílus, nézőpont, státusz volt, most pedig eszköz lett. Ha minden egyes új készülék esetében egy Privet, vagy még inkább egy Passportot várunk, csalódni fogunk. Hiába kapunk egy korrekt, a kor funkcionális és formabeli követelményeinek megfelelő készüléket, valami hiányozni fog, ezért nagyjából pont mindegy, hogy mit rajzoltak a hátuljára. Az van, hogy irtó magasak az elvárásaink. Mármint nem önerőből, hanem ehhez szoktunk. Ebből a szempontból a DTEK60 is egy kommersz valami. Nem túl izgalmas. Nem túl egyedi. Nem kiemelkedő. Hacsak nem vagyunk rácsavarodva a stilizált szedertermés látványára, nyugodtan választhatunk bármi mást is. Vagy akár BlackBerryt is. Nincs differentia specifica, különleges megkülönböztető jegy. Legalábbis látszólag és elsőre.

BlackBerry Passport
BlackBerry Passport (forrás: BlackBerry) [+]

Ellenben, ha fájó szívvel, de elengedjük a prekoncepcióinkat és önmagában tekintünk a DTEK60-ra, akkor egy kiváló formaterv alapján, kiváló anyagokból összerakott, stílusos és esztétikus készüléket fogunk látni, korszerű, azért az átlaghoz képest még mindig kiemelkedő hardverrel, gyönyörű kijelzővel, biometrikus védelemmel, sztereó hangszóróval, remek kamerával és sallangmentes, ezzel együtt kibővített rendszerrel. Ami a felszín alatt azért sokkal komolyabb eltéréseket mutat, mint elsőre tűnik. Pont annyiért, amennyit bárki más is elkér ezért a kombinációért. Egyébként a szolgáltatások miatt eleve futó BlackBerry launcher mélyebb felszíni átdolgozását, vagy némi egyedi dizájnt (de bloatwaret nem) el tudnánk viselni. Egyrészt a törődés jeleként, másrészt a blackberrység mint olyan kissé nyomatékosabb hangsúlyozása végett. Ettől eltekintve lényegi nyűgünk nem volt a készülékkel, legalábbis semmi olyan, amit szoftveresen ne lehetne orvosolni. Azt viszont rohamtempóban kéne.


[+]

A csomagolás viszont határozottan BB. És határozottan nagyobb az indokoltnál, cserébe egyszerű és markáns. A Speedshoptól kapott matt fekete dobozt a fényes BlackBerry motívum díszíti, a tetőn DTEK60 felirat dominál, alatta pedig a márkanév és az, amit ez most jelent. Biztonságos Okostelefon Android Rendszerrel. Plusz, a reflexből adódó félreértések elkerülése végett megemlítik, hogy érintőképernyős cucc van benne. Vagy ez egy jel arra, hogy John Chen tartja a szavát, és lesz még olyan BB, ami nem érintőképernyővel operál. Máskülönben, miért lenne indokolt kiemelni. A készüléket kiemelni viszont nagyon is az, lehetőleg első körben a masszív kartontálcával együtt, hogy a szerény tartozékkínálathoz hozzáférjünk. Ez egy mezei SIM-tűt jelent, egy igen minőségi, de felségjelzés nélküli Type-C USB kábelt, és egy szintén minden információt nélkülöző, 2 amperes töltőfejet. Érdekes, hogy egy logó mennyit számít(ana); ennek hiányában ez egy kevésbé bizalomgerjesztő fröccsöntött műanyag holmi érzetét kelti, noha gyanítjuk, hogy Quick Charge 3.0-s szabvány szerinti tempóra képes. A konfiguráció (és az árkategória) legalábbis támogatja. Az in-ear kialakítású, mikrofonos sztereó headseten látjuk a BlackBerry keze nyomát, viszont tippre egy szedresített JBL 22 lesz, ami biztató.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés